URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2011, 17:35

Oradea, tot mai curată

Oradea, tot mai curată CARTIERE MĂTURATE. Muncitorii operatorului de salubritate au măturat, în cea de-a doua decadă a lunii martie, străzile din zona de sud a Oradiei, adunând 300 de tone de reziduuri stradale
Oradea, tot mai curată ORĂDENII, RECEPTIVI. Din amplasamentele stabilite pentru colectarea deşeurilor rezultate în urma curăţeniei făcute de orădeni în case şi grădini s-au strâns în primele trei săptămâni ale campaniei mai bine de 1.000 de tone de deşeuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria municipiului Oradea, împreună cu regiile din subordinea Consiliului Local şi operatorul de salubrizare licenţiat RER Ecologic Service SA desfăşoară pe tot parcursul lunii martie un amplu program de curăţenie a municipiului Oradea.

Programul cuprinde salubrizarea străzilor, a spaţiilor verzi şi a locurilor publice, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate la halda de deşeuri a societăţii Eco Bihor, precum şi prestaţii de întreţinere şi amenajare zone verzi, amplasarea de incinte pentru containerele de gunoi în cvartalele de blocuri.

Debarasarea de deşeurile mari

Programul de curăţenie "Primăvara ecologică a orădenilor" s-a desfăşurat în a doua jumătate a lunii martie în zona de sud a municipiului Oradea, în cartierele Nufărul, Ioşia Nord, Velenţa şi Dragoş Vodă. Din această parte a oraşului au fost transportate circa 300 de tone de reziduuri stradale din cvartalele de locuit şi de pe domeniul public al municipiului.

Au fost igienizate şi curăţate intrările în municipiu situate la sud de Crişul Repede: Calea Clujului, Calea Aradului. De asemenea, au fost curăţate la rigolă străzile Aradului, Decebal, Octavian Goga, Henrik Ibsen, Nicolae Bolcaş, Zlatnei, Constantin Tănase, Feldioarei.

În cartierele de blocuri au fost amenajate un număr de 15 incinte, unde urmează să fie amplasate containere pentru reziduuri menajere. De altfel, pe parcursul lunii martie, cetăţenii municipiului Oradea au posibilitatea să se debaraseze gratuit de obiectele de uz casnic gospodăresc şi voluminoase, să igienizeze şi să cureţe zonele cvartalelor de locuit care se află în administrarea lor, deşeurile vegetale rezultate fiind ridicate de operatorul de salubritate.

20 de zone verzi reamenajate

În ceea ce priveşte spaţiile verzi, au fost igienizate şi curăţate parcurile şi zonele verzi din jumătatea sudică a municipiului Oradea. În plus, a fost demarată acţiunea de reamenajare a 20 de zone verzi: Armatei Române - sens giratoriu, Cazaban - aliniamente, Piaţa Cazărmii, Henrik Ibsen, William Shakespeare, Poieniţei, urmând să fie amenajate şi zonele Dragoş Vodă - scuar central şi aliniamente, Piaţa Tineretului, Nufărului, Ciheiului, Agricultorilor, Valeriu Frenţiu şi Toamnei (spre Real Hipermarket).

Tot în această perioadă a demarat acţiunea de plantare a arborilor şi arbuştilor - etapa I. Au fost plantaţi un număr de 180 de arbori din totalul de 610 achiziţionaţi pentru această etapă, pe amplasamentele situate pe străzile Eftimie Murgu, Dragoş Vodă, Calea Clujului, Aleea Matei Basarab.

Primăria Municipiului urmează să amenajeze în perioada următoare 8 locuri unde vor fi montate aparate de joacă, pentru care au fost lansate comenzi: Parcul Onisifor Ghibu, Nufărului, Onisifor Ghibu, Bumbacului, Agricultorilor, Ciheiului, Splaiul Crişanei, Xenopol.

Fără deşeuri din construcţii

În trei săptămâni de campanie, operatorul de salubritate RER Ecologic Service a strâns din amplasamentele stabilite pentru depozitarea deşeurilor peste 1.000 de tone de deşeuri. Reprezentanţii societăţii preconizează că, până la finalul lunii martie, când se va încheia campania de curăţenie, se vor aduna circa 1.500 de tone de reziduuri.

Este important de reţinut, însă, că orădenii au dreptul să ducă la amplasamentele de colectare deşeuri voluminoase din gospodărie, obiecte de uz casnic nefolositoare, deşeuri vegetale, dar nu şi deşeuri rezultate în urma construcţiilor sau demolărilor. Acestea au un alt regim, iar depunerea lor pe domeniul public este sancţionată conform regulamentului de salubritate al oraşului.


VOCEA STRĂZII

V-aţi implicat în campania de curăţenie de primăvară organizată de municipalitate şi operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service?

02-Florian-Salajan.jpgDa, sigur. Am făcut curăţenie la mine în curte, am adunat vegetaţia uscată, ce reziduuri mai aveam, şi cu ajutorul RER-ului m-am debarasat de ele.
Florian Sălăjan, 67 ani, pensionar

Din păcate nu am putut să mă ocup de curăţenia de exterior în această primăvară, deşi locuiesc la casă. Am avut alte obligaţii care m-au ţinut ocupată.
Emilia Farcaş, 47 ani, pensionară de boală

02-Ivan-Rakosi.jpgEu mi-am făcut curăţenie în apartament. Muncă patriotică la asociaţie nu a făcut nimeni în această primăvară, femeia de serviciu se ocupă foarte bine de lucrurile acestea.
Rakosi Ivan, 44 ani, inspector asigurări

Da, ne-am implicat mai mulţi locatari de la bloc. Am curăţat grădina, am văruit şi am strâns vegetaţia uscată, pe care apoi am dus-o la punctele de colectare.
Camelia Bocor, 39 ani, profesoară

02-Cornelia-Negrut.jpgAm participat, mai ales că locuim la parterul blocului. Soţul meu a tuns pomii şi am curăţat prin faţa blocului, iar asociaţia s-a ocupat de deşeurile rezultate.
Cornelia Negruţ, 46 ani, registrator medical

Până acum, la noi la asociaţie nu s-a făcut. De curând, însă, am avut o şedinţă la bloc în care s-a hotărât că vom face curăţenia de primăvară.
Szucs Arpad, 68 ani, pensionar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ha ha
ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ....asta e un articol pamflet, nu-i asa? Ah, m-am prins, e din alt oras povestea asta....
Postat 29 Martie 2011, 19:47 de andy
parcul olosig
.... din pacate nu e chiar asa.... in parcul Olosig e o mizerie de nedescris, peste toamna-iarna si-au facut casa acolo niste boschetari si au lasat in urma lor un munte de gunoaie...sursa de infectie pentru copii si locatarii de pe strada spartacus...si misuna si cainii vagabonzi printre ele... poate vine RER si curata si acolo...
Postat 28 Martie 2011, 20:24 de corina
tzuki
ma, astia de la rer chiar scriu articole misto.ca l-au scris ei daca nu vad nicio semnatura, nu?cat va da rer pe suplimentul ala din fituica voastra, de e brusc asa curat in oras lately?
Postat 28 Martie 2011, 18:32 de bamboi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON