URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2010, 18:20

Noi parcuri în oraş înseamnă mai mult verde

Noi parcuri în oraş înseamnă mai mult verde ÎN LUCRU. Angajaţii RER Ecologic Service au început să lucreze la zona verde ce va fi transformată în mini-parc pe strada Sovata, spaţiu căruia locatarii nu i-au acordat prea multă importanţă. Până acum s-a realizat nivelarea terenului, montarea bordurilor, care lipseau cu desăvârşire, şi a stâlpişorilor care vor împiedica accesul autoturismelor pe spaţiul verde
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o zi istovitoare la muncă, în mod cert "prizonieratul" între pereţii apartamentului nu este o relaxare. Iar cum oboseala îşi spune cuvântul, orădenilor parcă nici nu le prea vine să meargă prea departe de casă, pentru a căuta un parc în care să se oxigeneze.

Mulţi dintre ei, însă, nu vor mai trebui să se deplaseze foarte mult, căci în mai multe zone spaţiile verzi din preajma blocurilor sunt transformate în mini-parcuri.

Uitate

Nu mai puţin de şapte parcuri noi vor apărea în Oradea în următoarea perioadă. În baza contractului de întreţinere a spaţiilor verzi, municipalitatea a dat operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, o listă cu şapte zone verzi dintre blocuri, care nu sunt în administraţia asociaţiilor de locatari şi care au fost până acum lăsate de izbelişte, pentru a le transforma în adevărate oaze de relaxare.

Acestea vor fi amenajate pe străzile Sovata, Bumbacului, Matei Corvin, Ion Bogdan şi la intersecţiile dintre străzile Nistrului cu Gorunului, Grădinarilor cu Seleuşului şi Aluminei cu Carpaţi.

Pentru cei mari şi mici

În toate aceste zone, RER Ecologic Service va realiza alei din dale de beton, va însămânţa gazon, va planta arbori, va face împrejmuiri cu stâlpişori şi lanţuri, care să îngrădească accesul maşinilor, şi va monta bănci şi aparate de joacă pentru copii: leagăne, tobogane, balansoare, figurine pe arc şi carusele.

De altfel, pe lângă aceste aparate de joacă, Primăria cumpără instrumente pentru distracţia copiilor şi în alte şapte locaţii din oraş, pentru a le înlocui pe cele învechite. Astfel, nimic nu va fi mai convenabil pentru părinţi, dar şi pentru cei mici.

Anti-stres

Angajaţii operatorului de salubritate au început deja lucrul la parcul din strada Sovata care, pe lângă avantajul de a fi primul pus la punct, mai are un atu important: ieşirea directă spre malul Crişului.

Ionel Ban.jpgÎn acelaşi context, RER Ecologic Service demarează o acţiune de înfrumuseţare a recent realizatului parc Seleuş. "Vom culege bolovanii care au rămas de la vechiul cimitir, vom ierbicida, astfel încât să dispară buruienile, vom completa cu pământ, vom planta gazon şi vom monta instalaţii de irigare", a explicat directorul de producţie al RER, Ionel Ban (foto).

După ce modernizarea şi amenajarea tuturor acestor spaţii verzi va fi finalizată, orădenii vor avea câteva noi oaze de vegetaţie, menite să înăbuşe praful şi să mai alunge din stresul de zi cu zi. Şi, odată cu ele, un oraş mai frumos...


ZONA ŞI FIRMA
Oradea pe sectoare

În administraţia cui vor intra aceste noi şapte parcuri după amenajare, nu se ştie încă. E posibil ca ele să rămână în răspunderea RER Ecologic Service, sau să fie scoase la licitaţie, odată cu împărţirea pe sectoare a Oradiei. Aceasta a fost anunţată în urmă cu o lună de Primărie şi va prinde contur la finalul verii.

Primul sector va fi delimitat de malul drept al Crişului, Podul Decebal, strada Lacul Roşu şi cartierul Episcopia. Sectorul doi cuprinde malul drept al Crişului, zona Podului Decebal, strada Lacul Roşu şi cartierul Podgoria. Sectorul trei va fi delimitat de malul stâng al Crişului, Podul Dacia, Piaţa Independenţei, strada Cantemir şi strada Nufărul, iar sectorul patru va cuprinde zona de la malul stâng al râului spre Podul Dacia, Piaţa Independenţei, strada Cantemir, strada Ogorului şi strada Densuşianu.

Cele nouă parcuri atribuite prin licitaţie la începutul anului 2010 vor fi întreţinute în continuare de firmele câştigătoare. Astfel, parcul de lângă Sala Sporturilor rămâne în adminstraţia Nicolson Trading, parcurile 1 Decembrie, I.C. Brătianu şi Petofi la Adenandra, parcurile Libertăţii, Onisifor Ghibu şi Traian la RER Ecologic Service, iar Ghioceilor şi scuarul Piaţa Devei la Garden Center.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hooo
ce atatea barbi ? ma lasati cu articolul asta . mai bine veniti pe teren si vedeti ce spatii de tot rahatul avem intre blocuri .
Postat 28 Iulie 2010, 00:11 de hooo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON