URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Opinii

La Inspecția Teritorială de Muncă, pensionare doar prin arestare?
Opinii
A fost ceva iureș la ITM, unde mai multe angajate colectau banii de la agenții economici prinși cu musca pe căciulă și dădeau o parte din obol șefei lor, Nadia Racz. Până la urmă lucrurile s-au mai calmat, în sensul că angajatele au dat-o în primire pe șefă, iar aceasta a primit doar control judiciar din partea Justiției.
30 Octombrie 2023, 19:16
Investiție în pagubă
Opinii
Copiii trebuie să facă sport. În 2017, cu această argumentare, rezonabilă ca principiu, conducerea de atunci a Consiliului Județean Bihor, formată din tandemul Pásztor Sándor - Ioan Mang, lansa un program de construire a unor bazine didactice de înot, olimpice și semi-olimpice, în 7 orașe ale județului. Din banii bihorenilor, nu cu fonduri europene. Numai că...
30 Octombrie 2023, 11:22
De la Sorbonică la Universitate
Opinii
Universitatea din Oradea a făcut în ultimii ani progrese atât de mari încât am cam renunțat s-o mai numesc, ca pe vremuri, Sorbonica. Asta chiar dacă încă are, ca tot învățământul nostru, o groază de bube, de la formalism până la impostură. 
25 Octombrie 2023, 11:49
Un Festifall cum nu mai fu
Opinii
Au fost foarte puține voci critice despre ediția recentă a Toamnei Orădene, rebotezată Festifall. Ediția 2023 a cam avut de toate, organizatorii intuind că nu toți orădenii își rup nasturii de la cămașă pentru Lori de la Onești, ci unii preferă un vin și un jazz pe malul Crișului.
24 Octombrie 2023, 11:15
Supermarketuri nemțești și apucături românești
Opinii
Ce poate fi mai minunat decât să ai ocazia de a face cumpărături în hipermarketuri germane, austriece, franceze sau englezești cu convingerea că ești tratat la fel ca orice cetățean al Europei? Marile lanțuri de magazine, care au modificat radical modul românilor de a face cumpărături, au reușit să ne facă dependenți de ele. După ce nada a fost aruncată, s-a trecut la faza: afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul...
21 Octombrie 2023, 18:20
În Parcul Brătianu te speli la lighean
Opinii
Ghinionul Oradiei este că marile parcuri ale orașului se află în centru, în timp ce grosul populației trăiește în cartiere. Norocul a făcut ca cimitirul Olosig să fie transformat în parc, că așa au și cei din Rogerius un petic de iarbă verde. Nu de același noroc se bucură, însă, cei din Ioșia și din Nufărul, căci lucrurile cu mult așteptata grădină urbană nu stau prea bine.
18 Octombrie 2023, 10:01
Mafia din România poartă robe
Opinii
Un site de presă din București a pus mâna, săptămâna trecută, pe un document al Ministerului Finanțelor care descrie un adevărat jaf la care este supusă România de un mic număr de cetățeni ai ei - magistrații. Potrivit informațiilor făcute publice, din 2008 până anul trecut, judecătorii și procurorii au intentat Statului 22.800 de procese pentru salarii mai mari. Desigur, și-au dat dreptate unii altora, într-un blat mai ticălos decât cele ale „Cooperativei” din fotbal, odinioară.
17 Octombrie 2023, 10:05
Parcările supraetajate. Prostie în stare pură sau dezinteres?
Opinii
Sunt situații în care orădenii se revoltă împotriva soluțiilor tehnice alese de Primărie la diverse investiții, dar fără să înțeleagă substratul. De exemplu, a fost mare scandal cu străzile din zona Armatei Române lăsate în nămol toată iarna, spre disperarea riveranilor. Numai că acolo Primăria avea și ea partea de dreptate. Proiectul inițial era fără canalizare pluvială și abia după ce s-au obținut bani și pentru aceasta, s-a putut termina lucrarea. Era aiurea ca după ce asfaltează să se trezească că mai trebuie spart carosabilul pentru apa de ploaie...
14 Octombrie 2023, 12:00
Gibonii de Oradea
Opinii
Promenada de lângă Primărie e vandalizată de graffiti, malurile Crişului sunt asaltate de băieţi cu testosteron exacerbat care distrug filigoriile şi copacii, semn că noii giboni orădeni sunt croiţi genetic să sape şanţuri şi să care mortar, nu să stea pe malul apei şi să asculte muzică. Cum niciun astfel de individ nu şi-ar permite asemenea vandalizări în Germania, de exemplu, e clar că sistemul nostru este greşit, iar Primăria se dovedeşte incapabilă să garanteze siguranţa investiţiilor sale.
11 Octombrie 2023, 09:45
Hei-rup cu păcănele
Opinii
În loc să rărească armatele de bugetari, numai buni să suplinească deficitul de forță de muncă de care suferă economia, statul - aflat la mare ananghie financiară după ce a cheltuit trei decenii mai mult decât produce - a găsit un nou inamic public: jocurile de noroc. Uitând că tot el are monopol pe Loteria Română, că tot el a promovat la televiziunea publică festivalurile de Bingo, că a încurajat proliferarea sălilor de jocuri mai dihai decât a farmaciilor ori că are profituri imense de pe urma altor vicii. 
10 Octombrie 2023, 10:44
Opriți urgent drumul de legătură Oradea - Sânmartin!
Opinii
În numele locuitorilor acestor meleaguri, vă rugăm respectuos să opriți continuarea lucrărilor la drumul de legătură Oradea - Sânmartin până nu se vor clarifica toate problemele legate de mediu. După cum bine știți, presa a relatat că în decurs de câteva zile un urs tânăr, de circa 200 de kile, care acum precis e mai gras, a ucis prin sfâșiere un număr însemnat de capre ce aparțineau țăranilor din zona Sânmartin.
08 Octombrie 2023, 10:35
Oradea, privind spre Viena
Opinii
Când s-au trasat granițele după Primul Război Mondial, unul dintre argumentele înglobării Oradiei în România Mare a fost și criteriul feroviar. Măcar pentru atât și ar fi trebuit să punem accent pe cea care se numea pe vremuri a doua armată a țării. Numai că la noi vara te coci în vagoane, iarna îngheți în ele, iar întârzierile sunt atât de mari că bieții călători nici nu și-au dat seama că ceferiștii au declanșat acum două săptămâni o grevă spontană.
04 Octombrie 2023, 10:33
România drogată, nu educată
Opinii
Mergeam către Prefectură, săptămâna trecută, când în apropiere de Parcul Traian m-a abordat un tip, întrebându-mă dacă mă grăbesc și eu tot la Colegiul prefectural, ce reunește șefii instituțiilor guvernamentale din județ, vreo 50 la număr. Am făcut împreună cât mai rămăsese din drum și am urcat amândoi în sala mare a Prefecturii, unde era convocată o ședință cu reprezentanții a 6 instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea consumului de droguri, dar și în tratarea dependenților. 
03 Octombrie 2023, 09:58
Un altfel de cronică de meci de fotbal. FC Bihor contra FCSB
Opinii
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
30 Septembrie 2023, 16:44
Guvernare cu discriminare
Opinii
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
26 Septembrie 2023, 15:01
FC Bihor. Fotbalu-i fotbal!
Opinii
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
26 Septembrie 2023, 13:25
Mai există vreun amărât de liberal prin Bihor?
Opinii
Dacă la nivel național practic nu mai sunt așteptări, de când liberalii au încăput pe mâna celui mai toxic președinte de țară de la Gheorghiu Dej încoace, mă așteptam ca măcar în Bihor, unde „partidul liberal e în toate, în cele ce sunt și-n cele ce mâine vor râde la soare”, să avem o reacție...
23 Septembrie 2023, 11:01
Nu mai demolați! Reparați!
Opinii
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
19 Septembrie 2023, 18:01
„Cel mai mare dezastru”
Opinii
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
19 Septembrie 2023, 10:57
Cine mănâncă gunoaiele din Oradea?
Opinii
Cifrele nu mint. Aproximativ 20% dintre cei care stau la case nu produc gunoi și mii de firme orădene sunt în aceeași situație. Nu produc sau, mai exact, în acest an n-au scos pubelele pentru golire. Fenomenul ar putea revoluționa întreg sistemul de colectare a deșeurilor, și asta nu doar la nivel local, ci național și chiar mondial!
17 Septembrie 2023, 19:51
Înţepăturile de ţânţari şi virusul West Nile
Opinii
Meningita West Nile este o boală infecţioasă transmisă la om prin înţepăturile de ţânţari, transmiterea directă de la om la om nefiind posibilă. În ultimul timp au apărut cazuri sporadice de infecţie cu virusul West Nile, existând din păcate şi decese, unul dintre acestea înregistrându-se chiar zilele trecute, la Spitalul Județean din Oradea.
16 Septembrie 2023, 16:33
Avem nevoie de consultare publică?
Opinii
Acum a venit rândul piaţetei Cazaban să fie luată la puricat, iar oamenii îşi dau cu părerea despre plusurile şi neajunsurile lucrării. Nu e normal ca discuţiile să înceapă după ce s-a terminat investiţia. Aici Primăria e vinovată, pentru că dezbaterile sunt puse la ore imposibile, doar de dragul de a bifa o acţiune de altfel obligatorie...
12 Septembrie 2023, 13:25
Nine eleven
Opinii
De la oarecare distanță, recunosc, și cu toate că am școlari și preșcolari în familie, de câteva zile mă traversează un amuzament amar, pe măsură ce se apropia fatidicul 11 septembrie 2023. Cu cât se împuținează zilele până la punctata apocalipsă locală, cu atât se înmulțesc predicțiile orădenilor convinși că se va alege praful și pulberea de promisiunea Primăriei de a finaliza cât mai multe lucrări până la începerea noului an școlar. The end is near, prohodește corul citadin!
11 Septembrie 2023, 11:30
Un mare succes al învățământului bihorean!
Opinii
Ce-i drept e drept: când obținem succese în domeniul educației, trebuie să le remarcăm. Nu e vorba că a intrat Sorbonica în topul 1000 Shanghai al universităților de pe mapamond, nici că s-a făcut vreo mare descoperire, în afară de descoperirea acoperișului Bibliotecii Universitare. Și nici de faptul că, după mărirea salariilor dascălilor, procentul de analfabeți funcțional al elevilor a ajuns mai scăzut decât cel al profesorilor...
10 Septembrie 2023, 13:47
Când învinge răul
Opinii
Marțea trecută, primarul Oradiei, Florin Birta, și episcopul romano-catolic, Böcskei László, au „inaugurat” aproape în conspirativitate statuia ecvestră a Sfântului Ladislau, la puține zile după montarea acesteia în Cetate. Ca într-un eveniment privat, pentru care spațiul public este închiriat contra cost, sau ca în vremea Covidului (când, vă amintiți, Papa Francisc a oficiat Messa de Paște singur-singurel în Piața Vaticanului), edilul și prelatul au depus câte o coroană de flori pe soclul monumentului.
05 Septembrie 2023, 14:20
Lung e drumul Clujului
Opinii
La cum arată acum lucrurile, doar cei născuți după 1980 vor apuca să meargă de la Oradea la Cluj pe autostradă. S-a scos la licitație ultimul și cel mai greu tronson din autostrada Borș-Cluj, care presupune și un tunel de peste 2 kilometri. Proiectare și execuție 60 de luni, adică 5 ani. Cu contestații, cu târguieli și ruperi de contracte, mai repede de 10 ani nu vom avea gata drumul de mare viteză!
05 Septembrie 2023, 11:15
Primarul și copacii
Opinii
Spre deosebire de predecesorul său, primarul Florin Birta iese din bârlog și pentru a discuta cu oamenii de prin cartiere. Și a mers acolo unde e acum punctul cel mai fierbinte, în „sectorul agricol” Nufărul, unde băștinașii sunt revoltați că, între două blocuri inundate de verdeață, edilul voia să croiască un drum pentru automobile.
29 August 2023, 13:28
Sf. Ladislau vs. Mihai Viteazul
Opinii
Pregătirile pentru instalarea în curtea Cetății Oradiei a unei statui ecvestre a Regelui Ladislau, considerat întemeietorul orașului, a reaprins în mințile românilor verzi focul naționalist. Fotografii din 2018 ilustrând demontarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii au fost alăturate pozelor recente cu bucăți din cea a Sf. Ladislau și împrăștiate pe site-uri obscure ori complet compromise...
29 August 2023, 11:31
Un pod (al intelectualilor) prea îndepărtat
Opinii
E o mare „performanță” ca Primăria să ceară repararea Podului Intelectualilor în 8 luni, în condițiile în care o firmă puternică ar fi ridicat podul de la zero în 6 luni. Nu pot pricepe cum firme care-și dau cu stângul în dreptul mai sunt primite la licitații...
26 August 2023, 18:35
Du-mă acasă, măi tramvai!
Opinii
Oradea e un oraș prea mare ca să te poți deplasa doar pe jos sau cu bicicleta și prea mic ca să fie rentabil un metrou. Așa că strategia de transport în comun trebuie să se bazeze pe tramvaie și autobuze. Adică autobuzele să aducă populația din noile cartiere cât mai aproape de liniile de tramvai.
23 August 2023, 10:00
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON