URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 20 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 28 februarie 2018 Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la legea siguranţei naţionale, stabilind, implicit, că nu mai pot fi utilizate mandate de interceptare bazate pe această lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Noutăți de la OTL

Se înfiinţează o nouă linie de autobuz în Oradea
Știri Oradea
Societatea de transport în comun OTL a anunţat, vineri, că începând din 19 martie se înfiinţează o nouă linie de autobuz în Oradea, linia 30, care va lega mai multe zone ale oraşului de magazinul Leroy Merlin. Potrivit directorului OTL, Viorel Pop, linia este înfiinţată la solicitarea reprezentanţilor magazinului, dar şi în urma unor studii potrivit cărora există cerere pentru transportul în acea zonă.
16 Martie 2018, 14:40
Traseele liniilor de autobuz 20 şi 21R vor fi deviate între 15 şi 29 martie
Noutăți de la OTL
Pentru efectuarea unor lucrǎri edilitare, circulaţia auto va fi blocatǎ pe str. Oneştilor începând de joi, 15 martie 2018, ora 8:00 pânǎ în 29 martie 2018, inclusiv, pe sensul de deplasare T. Vladimirescu - Calea Aradului. În aceastǎ perioadǎ traseele liniilor 10 şi 21R de autobuz vor fi deviate.
14 Martie 2018, 16:40
'Scrisori Călătoare', de 8 Martie, prin Oradea
Noutăți de la OTL
Pentru a celebra 8 Martie într-un mod inedit în Oradea, joi, la ora 7.30, din cap de linie Nufărul va pleca "Tramvaiul cu scrisori călătoare" pe traseul: Nufărul – Casa de Cultură – Gara Centrală – Parc Olosig – Pod CFR – Parc Olosig – Bdul Decebal – Piaţa Unirii – Casa de Cultură – Dimitrie Cantemir – Depou OTL.
06 Martie 2018, 15:10
Se deschide autogara OTL de pe Ştefan cel Mare. Investiţia s-a ridicat la un milion de lei (FOTO)
Știri Bihor
Societatea de transport OTL deschide, din 2 martie, cea de-a treia autogară din Oradea, pe bulevardul Ştefan cel Mare, ce va deservi cursele care circulă pe rute din nordul judeţului, precum şi spre alte judeţe precum Satu Mare şi Timiş. Investiţia s-a ridicat la peste 1 milion de lei.
OTL scoate la licitaţie mai multe autoturisme
Noutăți de la OTL
SC Oradea Transport Local SA, cod fiscal RO63483, Nr. RC J/05/1/1991, cu sediul în Oradea – judeţul Bihor, str. Atelierelor nr. 12, tel.0259/42.32.45, 0359/808501, fax.0259/42.60.10, organizează licitaţie cu strigare în data de 23.02.2018 ora 10.00 pentru valorificarea următoarelor mijloace fixe prin vânzare şi anume:
08 Februarie 2018, 10:25
'Dragon' în teste: Municipalitatea va fi obligată să cumpere şi mijloace de transport ecologice (FOTO)
Știri Oradea
Timp de câteva zile, un autobuz electric produs de compania Xiamen din China, numit "Golden Dragon", a circulat pe mai multe linii din Oradea, fiind testat de societatea de transport local. OTL testează mai multe astfel de modele întrucât, din 2019, 30% din autovehiculele achiziţionate de OTL vor trebui să fie cu propulsie ecologică.
Se modifică subvenţiile. Pensionarii din Oradea ar putea rămâne fără gratuitate la OTL!
Știri Oradea
Pe fondul unui buget local cu 6% mai mic decât în anul precedent, municipalitatea ia în calcul eliminarea subvenţiei acordate Administraţiei Domeniului Public, anularea gratuităţilor pentru transportul OTL şi diminuarea subvenţiilor de exploatare alocate Termoficare.
20 Ianuarie 2018, 11:20
Autobuzele liniei 10 revin pe traseul obişnuit
Noutăți de la OTL
Societatea de transport în comun OTL informează călătorii că datorită finalizării lucrărilor edilitare efectuate pe strada Oneştilor (tronsonul delimitat de str. Lăpuşului şi str. Ştefan Octavian Iosif), începând din 19 ianuarie, autobuzele liniei 10 vor circula în zona menţionată pe traseul normal, pe sensul de mers către Velenţa. Mai precis, pe traseul Lapuşului - Ştefan Octavian Iosif - b-dul Decebal - Iuliu Maniu.
18 Ianuarie 2018, 17:55
Tramvaiele second-hand Tatra din Berlin, prezentate publicului. Viceprimarul Mircea Mălan: 'Vrem să mai cumpărăm 20' (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Reprezentanţii Primăriei şi ai OTL au prezentat, vineri, tramvaiele second-hand Tatra KT4D cumpărate din Berlin, vrând să arate că, deşi acestea sunt second-hand, au fost modernizate, arată bine şi sunt călduroase. Ba mai mult, viceprimarul Mircea Mălan a anunţat că municipalitatea plănuieşte să mai cumpere 20 astfel de tramvaie pentru a reîmprospăta parcul OTL.
Primele tramvaie second-hand din Germania au ajuns în Oradea (VIDEO)
Bihoreanul TV
Primele trei garnituri de tramvaie Tatra KT4 second-hand, cumpărate de OTL din Germania, au ajuns în Oradea până joi după amiază, urmând ca în parcul societăţii să mai ajungă încă şapte. Tramvaiele sunt fabricate în 1988 şi au fost modernizate în perioada 1998-2000. Acestea au costat în total 350.000 euro.
14 Decembrie 2017, 17:11
Modificări la graficele de circulatie ale mijlocelor de transport
Noutăți de la OTL
Ca urmare a actualizării programului de transport în municipiul Oradea, aprobat de Adunarea Generală a Asociţiilor ADI Transregio şi de Consiliul Local al municipiului Oradea, S.C. OTL S.A. anunţă publicul călător despre modificarea graficelor de circulaţie ale mijloacelor de transport în comun care circulă pe liniile de autobuz 10, 12, 14, 16, 17, 26 şi 27 şi pe liniile de tramvai.
14 Decembrie 2017, 15:00
Circulaţia cu tramvaie pe tronsonul Pod CFR - Sinteza va fi întreruptă
Noutăți de la OTL
OTL SA anunţă publicul călător că, pentru a facilita manevrele de descărcare a unor garnituri de tramvaie, circulaţia pe tronsonul Pod CFR – Sinteza se va efectua cu autobuze, începând de Joi, 14 Decembrie 2017, ora 7.00.
13 Decembrie 2017, 20:05
Traseele liniilor de tramvai în perioada 9 - 10 Decembrie 2017
Noutăți de la OTL
OTL SA anunţă publicul călător că în 9 şi 10 Decembrie 2017 tramvaiele vor circula numai pe liniile 2, 4 R, respectiv 4N cu respectarea următoarelor trasee:
08 Decembrie 2017, 12:01
Circulația tramvaielor, întreruptă în acest sfârșit de săptămână, pe 3 linii
Noutăți de la OTL
OTL anunţă sistarea circulaţiei cu tramvaie pe liniile 2, 1R şi 3 R începând de vineri, 24 Noiembrie, ora 21.30, din cauza lucrărilor la calea de rulare de la intersecţia str. Primăriei cu B-dul Decebal.
23 Noiembrie 2017, 15:01
Orele punctelor de vânzare a titlurilor de călătorie se modifică începând din 13 noiembrie
Noutăți de la OTL
SC OTL SA informează călătorii că începând de Luni, 13 Noiembrie 2017, se modifică orarul la câteva din punctele de vânzare a titlurilor de călătorie. Astfel la punctele la care orarul va fi modificat, vor fi deschise după cum urmează:
09 Noiembrie 2017, 14:36
OTL: Lucrările edilitare pe strada Sucevei sunt la final, staţia de la Colegiul Economic din nou funcţională
Noutăți de la OTL
OTL anunţă că, dată fiind finalizarea lucrărilor edilitare pe strada Sucevei, circulaţia autobuzelor pe liniile 12 şi 23 se reia, de sâmbătă, pe traseele obişnuite. Totodată, staţia de la Colegiul Economic "Partenie Cosma" va fi operaţională începând de luni.
03 Noiembrie 2017, 17:25
Circulaţia tramvaielor, reluată cu o zi mai repede
Noutăți de la OTL
Societatea de transport local OTL a anunţat că circulaţia tramvaielor 2, 1R şi 3R a fost reluată sâmbătă dimineaţă, cu o zi mai repede decât anunţase iniţial. Mijloacele de transport în comun nu au circulat începând de vineri seară, din pricina unor lucrări la calea de rulare, lucrări care au fost finalizate în avans.
28 Octombrie 2017, 12:10
Pregătiri de Ziua Morţilor: OTL suplimentează cursele spre Cimitirul Municipal
Noutăți de la OTL
Societatea de transport local OTL a anunţat că va suplimenta parcul circulant între 29 octombrie şi 1 noiembrie pentru a facilita deplasarea călătorilor spre Cimitirul Rulikowski, în apropierea Zilei Morţilor.
27 Octombrie 2017, 13:55
Circulaţia tramvaielor, sistată din nou. Se fac lucrări la calea de rulare
Noutăți de la OTL
Circulaţia tramvaielor va fi oprită din nou, însă nu din cauza unor proteste. Tramvaiele de pe liniile 2, 1R şi 3R nu vor circula de vineri seară până duminică dimineaţă din cauza unor lucrări care urmează să fie efectuate la inima de încrucişare a căii de rulare de la intersecţia străzii Primăriei cu Bulevardul Decebal.
OTL l-a reclamat la Poliţie pe tânărul care a vandalizat un tramvai al societăţii (VIDEO)
Bihoreanul TV
Societatea de transport OTL a depus, luni, o reclamaţie la Inspectoratul de Poliţie Bihor, cerând identificarea şi pedepsirea vandalului care, săptămâna trecută, s-a plimbat cu bicicleta prin tramvai şi a încercat să distrugă mai multe scaune, reuşind să rupă spătarul unuia dintre ele, în timp ce era filmat şi încurajat de nişte prieteni. "Bă, Tiponuţ, rupe scaunele! Hai că poţi! Mai fă o dată! Rupe-l, dă-l dracului!", îi spunea o tânără care-l însoţea.
23 Octombrie 2017, 18:30
Protestul angajaților OTL a luat sfârșit! Au pornit tramvaiele
Știri Oradea
Protestul angajaților OTL a ajuns, joi dimineață, la final. După ce autobuzele au ieşit pe trasee de la ora 4, la ora 7.30 au ieşit şi primele tramvaie.
19 Octombrie 2017, 08:05
Din cauza protestului, OTL prelungeşte abonamentele călătorilor
Știri Oradea
OTL a anunţat că, urmare a protestului în urma căruia mijloacele de transport în comun ale societăţii nu circulă, abonamentele călătorilor vor fi prelungite cu numărul de zile afectate, la care se va adăuga încă o zi.
18 Octombrie 2017, 10:09
Viorel Mircea Pop este noul director general al OTL
Știri Bihor
În urma concursului organizat de Consiliul de Administraţie al societăţii Oradea Transport Local, aceasta va fi condusă de Viorel Mircea Pop, ex-director tehnic al OTL şi singurul candidat pentru funcţia de director general. Director economic va continua să fie Romeo Nica, iar noul director tehnic al societăţii este Adrian Revnic.
16 Octombrie 2017, 19:19
Tramvaiul de Epocă circulă în weekend, cu prilejul Toamnei Orădene
Noutăți de la OTL
În zilele de sâmbătă, 7 octombrie şi duminică 8 octombrie 2017, cu prilejul Toamnei Orădene, Tramvaiul de Epocă va ieşi în cursă pe traseul Casa de Cultură - Gara Centrală - B-dul Decebal - Piaţa Unirii - Casa de Cultură, cu plecare din staţia Casa de Cultură la ora 13.10, în fiecare din cele două zile.
 
06 Octombrie 2017, 11:30
Interzis în Piaţa Unirii. Cum vor circula autobuzele pe perioada festivalului Toamna Orădeană
Noutăți de la OTL
Pe perioada festivalului Toamna Orădeană traseele autobuzelor care circulă în mod normal prin Piaţa Unirii vor fi modificate. Află noile trasee care vor fi respectate în perioada 4-9 octombrie.
03 Octombrie 2017, 21:00
Fără concurent: Viorel Mircea Pop, singurul candidat la funcţia de director al OTL
Știri Oradea
Fost director tehnic şi, ulterior, după plecarea lui Csuzi Istvan în Abu Dhabi, director interimar al societăţii de OTL, Viorel Mircea Pop va conduce cel mai probabil în continuare transportul orădean, fiind singurul candidat pe lista scurtă la concursul pentru şefia societăţii. Pentru funcţia de director economic a fost validat un singur candidat, iar pentru cea de director tehnic patru.
26 Septembrie 2017, 18:00
OTL cumpără anul acesta 10 tramvaie second-hand. Vor urma și altele noi...
Știri Bihor
Societatea de transport public din Oradea va cumpăra în perioada următoare 10 tramvaie second-hand modernizate, de tip Tatra KT4, care să ruleze prin oraş alături de cele din parcul OTL, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 350.000 de euro. Pentru a le oferi orădenilor mijloace de transport confortabile şi eficiente, municipalitatea intenţionează să cumpere, în următorii ani, între 10 şi 20 de tramvaie noi.
12 Septembrie 2017, 15:52
Cum vor circula tramvaiele şi autobuzele din Oradea după începerea anului şcolar
Știri Bihor
Societatea de transport OTL a anunţat că, începând din 11 septembrie, tramvaiele şi autobuzele din oraş vor circula mai des, conform graficelor de zile lucrătoare cu şcoală, iar staţia de lângă Sinagoga Ortodoxă va fi din nou operaţională.  
08 Septembrie 2017, 10:40

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON