URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Ne enervează

Ne enervează: Indicatoarele de parcare din Piaţa Cetăţii se bat cap în cap (FOTO)
Ne enervează
Locuitorii din Piaţa Cetăţii reclamă că de când municipalitatea a amenajat parcări cu taxă în şanţul fortificaţiei nu mai au unde îşi lăsa maşinile. Locatarii s-au trezit cu platoul din curtea blocului ocupat de maşinile şoferilor care nu vor să plătească taxa de parcare. În plus, orădenii se plâng că nu pot parca nici măcar pe bani pentru că parcarea pietruită de sub podul de la intrare în Cetate este marcată cu două indicatoare care se bat în cap. Un indicator permite iar altul interzice parcarea pe bază de abonament de riveran.
Ne enervează: trotuarul îngust şi în pantă din strada Fluturilor (FOTO)
Ne enervează
Locuitorii străzii Fluturilor din Oradea s-au trezit că au rămas fără trotuar, în urma lucrărilor de modernizare a arterei făcute anul trecut de către firma Drum Construct Pericei pentru suma de circa 223.000 lei. Proiectantul lucrărilor a lăsat pe ambele părţi ale drumului câte o cale de acces îngustă pe care nu încape nici măcar un cărucior pentru copii.
Ne enervează: Mocirla făcută de constructorii locurilor de parcare din strada Mihail Sadoveanu (FOTO)
Ne enervează
Locuitorii blocurilor PB 15 şi PB 16 din strada Mihail Sadoveanu au ajuns să fie blocaţi în apartamente de angajaţii firmei Drumuri Orăşeneşti, angajată de municipalitate să amenajeze locurile de parcare la domiciliu din cartierul Rogerius. Constructorii au spart asfaltul şi au răscolit spaţiul verde până la intrările în bloc, fără să improvizeze măcar o trecere, lăsând orădenii să înfrunte noroaiele pentru a ieşi din casă.
22 Noiembrie 2017, 18:04
Mizeria e legea: Ţarcurile lăsate deschise de orădeni, 'prădate' de boschetari
Ne enervează
Fie pentru că orădenii nu închid în urma lor uşile ţarcurilor metalice ce adăpostesc containerele cu deşeuri, fie pentru că lacătele acestora sunt sparte de oamenii străzii, cert este că, atunci când merg să adune deşeurile, muncitorii RER descoperă în incinte, lângă recipiente, mici gropi de gunoaie.
20 Noiembrie 2017, 16:20
Îl cunoaşteţi pe 'pişăcios'? Transmiteţi-i să... crească mare!
Ne enervează
E plină lumea de prost crescuţi şi nu trece zi să nu ni se confirme asta. O fotografie trimisă de un cititor al BIHOREANULUI prezintă un asemenea biped urinând, ziua în amiaza mare, în public, pe o clădire situată taman pe Calea Republicii, la doi paşi de Gara Mare din Oradea.
Pasajul Vulturul Negru, 'inaugurat' de un şofer (FOTO)
Ne enervează
Proaspăt reabilitat, pasajul Vulturul Negru din Oradea a făcut cunoştinţă şi cu autoturismele. Un şofer, culmea, nu al vreunui bolid, ci al unui amărât de Ford, a intrat cu maşina direct sub cupolă. Ca şi cum n-ar fi nimic în neregulă!
Toaleta publică din Parcul Brătianu a fost vandalizată
Ne enervează
De săptămâna trecută, orădenii şi turiştii nu mai pot folosi toaleta publică din Parcul Brătianu. Persoane rămase încă neidentificate au vandalizat clădirea, distrugând uşile, ba chiar smulgând şi robineţii din perete. Drept urmare, WC-ul trebuie să intre în renovări, pe banii tuturor orădenilor... 
06 Noiembrie 2017, 13:35
Turiştii care au mers la Cascada Oşelu, întâmpinaţi de un munte de gunoaie (FOTO)
Știri Bihor
În Munţii Apuseni, pe drumul care duce spre Cascada Oşelu, o cădere de apă impresionantă de pe terenul comunei Pietroasa, turiştii sunt adesea întâmpinaţi cu o nouă formă de "relief": un munte de gunoaie. Edilul Cornel Pîlea spune că vina o poartă proprietarii de case de vacanţă din Boga, care nu vor să plătească preţul facturilor de salubritate.
23 Octombrie 2017, 12:55
Şmecheri de Oradea: Un grup de tineri, filmat în timp ce vandalizează un tramvai: 'Rupe-l, bă!' (VIDEO)
Ne enervează
Scene revoltătoare au fost filmate, joi seară, într-un tramvai aparţinând OTL şi apoi difuzate pe internet. Un adolescent orădean apare înregistrat cum se plimbă cu bicicleta prin tramvai şi distruge mai multe scaune din vagon, instigat de o tânără care, în plus, şi fumează nestingherită. "Bă, rupe scaunele! Hai că poţi! Mai fă o dată! Rupe-l, dă-l dracului!", zice tânăra.
20 Octombrie 2017, 19:11
Atenţie, pietoni! Gardul depoului de pe Ştefan cel Mare e pericol public (FOTO)
Ne enervează
Dacă aveţi de gând să circulaţi pe trotuarul de pe Bulevardul Ştefan cel Mare, pe partea dispre liniile de tren, mai bine evitaţi! Gardul din zonă se degradează tot mai tare, iar în unele locuri chiar stă să se dărâme!
Supărat că alarma unui autoturism a sunat o noapte întreagă, un orădean l-a tapetat cu bileţele post-it (FOTO)
Ne enervează
Supărat că alarma unui autoturism a sunat o noapte întreagă, un orădean din cartierul Rogerius l-a tapetat în zorii zilei de miercuri cu bileţele post-it, dar a lăsat şi o scrisoare proprietarului în care îi cere să-şi repare sistemul de alarmă, ca să nu mai trezească întregul cartier!
18 Octombrie 2017, 18:06
Ne enervează: Capacul unui canal pune în pericol elevii de la Liceul german
Ne enervează
Când ies de la ore, elevii Liceului German Friedrich Schiller trebuie să fie cu ochii în patru. Capacul unui canal îu pune în pericol.
17 Octombrie 2017, 09:34
Pescarii reclamă: Malurile Crişului Negru din Beiuş sunt doldora de gunoaie (FOTO)
Știri Bihor
În timp ce asociaţiile de profil se ceartă pentru gestionarea cursurilor de apă, pescarii din zona Beiuşului reclamă că au parte de condiţii mizerabile. Mai precis, malurile Crişului Negru sunt pline de gunoaie, de la PET-uri la moloz. Mai mult, dacă reclamă jegoasa situaţie la AJVPS, asociaţia care susţine că este unica îndreptăţită să elibereze permise, pescarii află că de fapt ei sunt singurii vinovaţi.
16 Octombrie 2017, 18:42
Ne enervează: Păsuită de Primărie pentru finalizarea reabilitării Palatului Moskovits, firma Abed Nego n-a mai reluat lucrările
Ne enervează
Păsuită în secret de municipalitate, din luna august până la sfârşitul lui octombrie, sub pretextul că ar fi apărut lucrări neprevăzute la balconul, acoperişul şi ornamentele clădiri, firma de casă a Primăriei, Abed Nego de numele căreia se leagă dezastrul prăbuşirii Dealului Ciuperca, nu şi-a readus nici acum muncitorii pe schele.
15 Octombrie 2017, 15:50
Un nou 'masacru' verde: Sălciile din faţa Universităţii Partium, ciopârţite (FOTO)
Ne enervează
Cele patru sălcii din faţa Universităţii Creştine Partium, de pe strada Primăriei, au făcut cunoştinţă cu drujbaşii Primăriei orădene. După nefericita "întâlnire", din cei patru copaci au rămas doar nişte trunchiuri cu prea puţin verde.
05 Octombrie 2017, 16:20
Limba noastră-i o… corvoadă pentru şefii instituţiilor din Bihor
Ne enervează
Mai mulţi şefi de instituţii bihorene, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, au ieşit, marţea trecută, într-un conferinţă de presă dedicată Festivalului "Cântă Pădurea", care se va desfăşura, duminică, în cantonul Băile 1 Mai, la iniţiativa unei fundaţii din Ungaria. Totuşi, conferinţa ar fi putut la fel de bine să fie dedicată chinuirii limbii române, căci, în afară de şeful organizatorilor din Ungaria, care şi-au vorbit limba cum se cuvine, pe-a noastră ceilalţi au pocit-o repetat şi fără milă.
30 Septembrie 2017, 14:55
Ne enervează: O clădire în ruină din curtea ITM pune în pericol elevii din campusul şcolar (FOTO)
Ne enervează
O clădire din curtea ITM  Bihor, situată în imediata vecinătate a campusului şcolar Partenie Cosma, pune elevii în pericol. Imobilul, folosit ca adăpost de boschetari, se află într-o stare avansată de degradare. Ruina cu acoperişul căzut şi pereţii în autodemolare aparţine Ministerului Mediului.
Stat în stat: Angajaţii de la CAS Bihor îşi 'rezervă' abuziv locuri de parcare
Bihorel
Scandalul bolnavilor aduşi pe targă la CAS Bihor pentru adeverinţe de asigurat nu i-a potolit pe funcţionarii instituţiei, care se comportă la fel, ca şi cum cetăţenii ar fi în slujba lor, nu invers. Miercurea trecută, un asigurat care s-a deplasat la sediul din Şoseaua Borşului şi şi-a parcat maşina în imediata apropiere a acestuia s-a trezit, la plecare, că pe parbriz îi fusese lăsat un afiş ce-l soma "Nu mai parcaţi!", avertizându-l că locul respectiv este "Proprietate privată CAS Bihor".
13 Septembrie 2017, 08:55
Bătaie de joc! Lifturile parcării supraetajate din spatele Tribunalului sunt defecte de două luni
Știri Bihor
Orădenii care şi-au lăsat luni maşinile la nivelurile superioare ale parcării supraetajate din spatele Tribunalului ca să îşi poată duce copiii la şcolile din centrul oraşului au fost obligaţi să o ia cu micuţii şi bagajele pe scări. Lifturile parking-ului sunt defecte de două luni, iar reprezentanţii municipalităţii sunt incapabili să estimeze o dată pentru remedierea avariei.
Podul suspinelor: Sătenii se plâng că podul din Tăut este lăsat de autorităţi într-o stare deplorabilă
Ne enervează
Şubred, plin cu gropi şi străbătut des de basculante de mare tonaj, podul din satul Tăut, comuna Batăr, îi îngrijorează pe localnici, care se tem de pericolele la care sunt expuşi ei şi copiii lor. Deşi autorităţile au promis încă din luna mai remedierea situaţiei, acest lucru nu s-a întâmplat.
09 Septembrie 2017, 15:34
Bizon de Oradea: A intrat cu maşina în Brico Depot!
Ne enervează
Reacţie mai puţin obişnuită din partea unui orădean pe care ploaia torenţială de luni l-a surprins la depozitul de material de construcţii Brico Depot: Și-a băgat jumătate din maşină în holul magazinului, blocând efectiv ușile culisante adresate pietonilor.
05 Septembrie 2017, 11:59
Ne enervează: Ambrozia face tot mai multe victime în Oradea
Ne enervează
În ultima săptămână, numeroşi orădeni au semnalat prezenţa ambroziei pe mai multe terenuri din oraş, ba chiar şi în spaţii de joacă pentru copii ori de-a lungul pistelor pentru biciclişti, cum este cea de pe malul Peţei, pe strada Aleea Călinului.
05 Septembrie 2017, 09:39
Nesimţire! O peşteră din Bihor a ajuns groapă de gunoi pentru săteni
Știri Bihor
Peştera Câmpenească din comuna Cărpinet a ajuns groapă de gunoi pentru sătenii din zonă, scrie Digi 24 Oradea, care a făcut un reportaj la faţa locului. Peştera adăposteşte una dintre cele mai înalte cascade subterane din Europa, care acum este plină cu PET-uri, sticle şi alte deşeuri.
27 August 2017, 17:35
Ne enervează: Malurile Crişului în zona Sovata, pline de gunoaie şi de şobolani
Ne enervează
În zona Sovata, malurile Crişului Repede sunt doldora de gunoaiele pe care le lasă în urma lor unii pescari şi trecători. Acestea atrag şobolanii
23 August 2017, 10:27
Mai avem nevoie şi de iarbă! Lucrările la pista de alergare din parcul Brătianu distrug zone verzi (FOTO)
Ne enervează
Iniţiativa lăudabilă a Primăriei de a amenaja în parcul Brătianu o pistă de alergare sintetică se lasă cu distrugeri. Muncitorii au împrăştiat pietrişul, pământul şi nisipul escavat în timpul lucrărilor de-a lungul pistei, "omorând" astfel iarba şi reducând semnificativ spaţiul verde din parc.
20 August 2017, 09:24
Mor peştii în Criş! Căldura şi debitul mic al râului ucid vieţuitoarele (FOTO)
Știri Bihor
Orădenii care în aceste zile de vacanţă nu au plecat din oraş şi ies la plimbare pe malul Crişului au parte de un peisaj dezolant. Peşti morţi, gunoaie şi multă vegetaţie acoperă luciul apei, în zona Sovata. Peştii mor din pricina debitului redus al râului, cauzat de caniculă, dar şi de lucrările din amonte de Podul Decebal.
Ne enervează: Pericol pentru copii, în Parcul Cetății
Ne enervează
Distrugerile provocate de vandali sunt un pericol pentru copiii orădenilor şi nu doar pentru ei. În parcul Cetăţii, stâlpii de iluminat rămaşi fără reflectoare au cablurile de electricitate atârnate...
08 August 2017, 11:31
Se caută un pervers! Un bărbat şi-a arătat penisul, în mijlocul zilei, pe malul Crişului (FOTO)
Știri Bihor
O orădeancă a reclamat, pe grupul de Facebook "Oradea suntem noi", că luni la orele prânzului a dat peste un pervers în timp ce se plimba pe malul Crişului, în zona străzii Splaiul Crişanei. Din senin, bărbatul i-a arătat organele genitale, iar femeia cere acum sprijinul orădenilor, pentru a-l identifica şi a-l da pe mâna Poliţiei.
Imagini dezolante la Peştera Urşilor. Standuri dărăpănate şi deşeuri peste tot (FOTO)
Ne enervează
Unică în Europa, Peştera Urşilor, administrată de fraţii Micula, nu este pusă în valoare, ba din contră este uitată între mizerii. Pe grupul de Facebook Oradea Suntem Noi au apărut recent mai multe imagini dezolante din zona Peşterii Urşilor, deloc pregătită pentru a primi turişti. În fotografii se pot vedea numeroase deşeuri aruncate aiurea şi o serie de construcţii temporare dărăpănate.
30 Iulie 2017, 12:16
'Doreii' firmelor de construcţii, aşi în 'întunecarea' Oradiei (FOTO)
Ne enervează
De câteva săptămâni încoace, reţeaua electrică a Oradiei este avariată frecvent, iar orădenii rămân fără curent. Aproape fără excepţie, stricăciunile sunt provocate de muncitorii firmelor de construcţii care fac felurite săpături prin oraş. Cea mai recentă "întunecare" a avut loc miercuri, când o parte din cartierul Calea Aradului a rămas fără energie electrică, după ce muncitorii firmei Elsaco au tăiat cablurile de curent.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON