URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2014, 21:16

Ei pot, alţii nu! Militarii americani au strâns 5 tone de gunoaie de pe plaja Năvodari

Ei pot, alţii nu! Militarii americani au strâns 5 tone de gunoaie de pe plaja Năvodari Foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi-au pus armele în "cui" şi s-au apucat de curăţenie! În ciuda ploii şi a vântului puternic, aproximativ 100 de militari americani au strâns sâmbătă nu mai puţin de 5 tone de gunoaie de pe plaja din Năvodari, alături de însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson.

Odată cu venirea toamnei, plajele pline cu gunoaie sunt o problemă reală, la malul mării văzându-se doar resturile unei veri agitate. Cum autorităţile locale nu dau semne că s-ar mobiliza pentru a curaţa plajele, străinii vin şi se implică, scrie Digi24.ro.

Voluntarii au fost uimiţi că au găsit peturi de plastic, încălţăminte, cutii, dar şi mucuri de ţigară, mai precizează sursa citată. "Militarii au venit să vă adune ţigările. Sunt periculoase pentru sănătatea voastră în două feluri", le-a spus jurnaliştilor unul dintre ei.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, voluntarii de sâmbătă sunt angajaţi ai Ambasadei SUA, infanterişti ai Forţelor Terestre ale SUA de la Baza Mihail Kogălniceanu. La acţiune au asistat şi membri ai organizaţiei Let`s Do It România, care au organizat evenimentul cu sprijinul ambasadei SUA la Bucureşti.

"Este important să înţelegem că ceva atât de simplu precum gunoiul de zi cu zi, pe care l-am arunca pe stradă sau pe plajă, are un uriaş impact, atât din punct de vedere al sănătăţii populaţiei, cât şi economic, pentru că descurajează turismul. Şi este ceva ce, evident, putem remedia. Astfel că mă bucur să mă aflu aici, alături de aproximativ 100 de voluntari, militari americani, cei de la Let`s Do It România, personal al ambasadei, şi aş încuraja tot mai mulţi români să ia parte la astfel de proiecte", a afirmat Dean Thompson.

Timp de patru ore, voluntarii au adunat gunoiul pe o distanţă de patru kilometri, reuşind să strângă, în 300 de saci din plastic, apoximativ cinci tone de hârtii, ambalaje, pet-uri.

"Este o plajă frumoasă şi o zonă de coastă minunată, dar, din păcate, observăm că este mai mult gunoi decât ne-ar plăcea să vedem. Prin acţiunea de astăzi încercăm să transmitem şi un mesaj, ca oamenii să fie mai receptivi la problemele de mediu provocate de gunoi şi poate ca în viitorul sezon să nu-l mai arunce pe plajă", a mai spus însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Acţiunea a fost organizată la o săptămână de la celebrarea Zilei Internaţionale de Curăţare a Plajelor, stabilită la 20 septembrie, fiind un avertisment cu privire la gunoaiele aruncate în mări şi oceane.

Cele cinci tone de gunoaie colectate sâmbătă au fost preluate de utilaje ale Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral şi au fost transportate la groapa de gunoi a Constanţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON