URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Mai 2014, 11:43

Cartierul anti-chimicale din Elveţia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lângă Zurich, în Elveţia, a fost finalizat primul complex din Europa, format din 15 locuinţe, toate protejate de radiaţii şi chimicale. Ansamblul a fost gândit pentru persoane care suferă de hipersensibilitate la substanţele chimice, afecţiune cunoscută drept MCS (Multiple Chemical Sensitivity).

Locuinţele sunt protejate şi de efectele nocive ale radiaţiilor telefoanelor mobile cu ajutorul unor bariere interne care blochează transmisiile turnurilor de comunicaţii, aşa că în perimetrul ansamblului telefoanele mobile şi reţelele Wi-Fi sunt complet inutile. De asemenea, în cartier sunt interzise parfumurile şi orice alt produs chimic.

MCS este o sensibilitate severă asimilată unei reacţii alergice la diverşi poluanţi - solvenţi, parfumuri, petrol, motorină, fum etc. Această afecţiune nu este recunoscută în toată Europa de către comunităţile medicale, dar organizaţia The Healthy Life and Living Foundation a convins autorităţile din Zurich să ofere gratuit terenul pentru construirea complexului.

Potrivit fundaţiei, în Elveţia trăiesc aproximativ 5.000 de persoane afectate de MCS, care nu au unde să se refugieze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5788 RON
  • 1 EUR = 4.9712 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON