URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2011, 08:56

Ion Ion Ţiriac vrea 2.400 de euro pentru fiecare minut de arest din dosarul "Cocaina pentru VIP-uri"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiul omului de afaceri Ion Ţiriac solicită daune materiale şi morale, întrucât ar fi fost hărţuit de procurori, în 2004, în urma scandalului "Cocaina pentru VIP-uri". Ion Alexandru Ţiriac, fiul lui Ion Ţiriac, cere statului român aproximativ 1.300.000 de euro. Potrivit Adevărul, el a deschis şi două procese la CEDO.

Ion Alexandru Ţiriac cere judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să oblige statul român să-i plătească 1.253.558 de euro şi 126.648 de lei, despăgubiri pentru prejudiciul material şi moral suferit prin privarea de libertate, la 23 iunie 2004, timp de nouă ore. Un simplu calcul arată că Ion Alexandru Ţiriac solicită aproximativ 2.400 de euro pentru fiecare minut în care ar fi fost reţinut.

De asemenea, Ţiriac jr invocă şi perioada 24 iunie 2004-4 noiembrie 2004, când a avut interdicţia de a părăsi ţara. El a depus la Tribunal zeci de documente din dosarul "Cocaina pentru VIP-uri", în care a fost cercetat pentru trafic, consum ilicit de droguri şi punerea la dispoziţie a locuinţei în vederea consumului de stupefiante, decizia de achitare fiind definitivă în acest caz.

"La 23 iunie 2004, ora 6.15, aflându-mă pe Aeroportul "Henri Coandă", am fost reţinut şi mi s-a interzis părăsirea ţării, fiind izolat într-o cameră a Poliţiei de Frontieră, fără să mi se aducă la cunoştinţă motivele reţinerii şi fără să mi se prezinte vreun document care să ateste luarea acestei măsuri", a arătat Ţiriac jr în cererea depusă în instanţă.

În momentul în care a fost reţinut pe aeroport, tânărul voia să plece în SUA, unde urma să-şi viziteze mama, Michele Mary von Issenberg, care era internată în spital. Cu câteva zile înainte, la 11 iunie 2004, el primise o citaţie de la Parchet în care era anunţat că este învinuit în dosarul "Cocaina pentru VIP-uri" şi era chemat să dea declaraţii, dar avocaţii au amânat întâlnirea.

După reţinerea de la aeroport, Ţiriac jr a fost dus la Parchetul General. "Menţionez că nu mi s-a permis părăsirea sediului Parchetului, deşi nu mi s-au adus la cunoştinţă motivele privării de libertate şi nici nu mi s-a prezentat vreun document prin care să se fi dispus reţinerea mea", mai susţine Ţiriac jr. El a fost chemat pentru declaraţii în ziua următoare, la 24 iunie 2004, când procurorul de caz a emis pe numele său o ordonanţă de reţinere pentru nouă ore, de la 11.00 până la 20.00.

În aceeaşi zi, procurorul a mai emis o ordonanţă prin care i s-a interzis părăsirea ţării pe o perioadă de 30 de zile. Măsura interdicţiei a fost prelungită succesiv de judecători, până la 4 noiembrie 2004. Astfel, tânărul a avut interdicţia părăsirii ţării pentru o perioadă de 133 de zile. La 12 noiembrie 2004, Ţiriac jr a fost trimis în judecată în dosarul "Cocaina pentru VIP-uri". La 14 octombrie 2009, tânărul a fost achitat definitiv.

Ion Alexandru Ţiriac a evaluat daunele morale pe care le cere statului român la 1.250.000 de euro din care 750.000 de euro sentimentele negative care i-au afectat sănătatea şi 500.000 de euro pentru că i-ar fi fost afectată activitatea în afaceri.

"Imposibilitatea de a-mi revedea mama, în contextul arătat, mi-a creat o profundă tristeţe şi durere. La aceste sentimente s-a adăugat frustrarea de a nu putea face nimic şi de a nu şti exact ce se întâmplă, nefiind informat oficial. În acest context, am acumulat numeroase sentimente negative care mi-au afectat viaţa şi care s-au agravat exponenţial cu fiecare prelungire a măsurilor obligării de a nu părăsi ţara", arată Ţiriac jr. Ion Alexandru Ţiriac a deţinut funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Allianz Ţiriac Asigurări SA.

Din această poziţie, a cerut să părăsească ţara pentru a se duce, în interes de serviciu, la München, în vederea participării, la 29 octombrie 2004, la mai multe şedinţe ale Comitetului Financiar, Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Acţionarilor.

"Precizez în acest context că subsemnatul am fost nevoit să dau multor persoane dese explicaţii despre motivele pentru care nu pot părăsi ţara, ceea ce m-a pus mereu într-o stare de inferioritate faţă de partenerii de afaceri, creându-mi din nou sentimente de frustrare şi neputinţă", mai precizează Ţiriac jr.

Prejudiciile materiale solicitate statului sunt cheltuielile cu avocaţii pentru a deschide două procese contra statului român la CEDO (126.648 de lei) şi preţul biletului de avion pentru SUA de la 23 iunie 2004 (3.558 de euro).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
un ajutor va rog mult
ma numesc florin mihai si am 15ani sunt busteni si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior are 2 tije in picior, si doua operatii la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dumnezeu sa va binecuvinteze si multa sanatate celor ce citesc. va las numarul meu de telefon sa ma sunati daca vreti sa ma ajutati 0723022632 va multumesc
Postat 10 Februarie 2011, 12:19 de florin
DROGATU vrea despagubiri!!
:))) mama ce fac banii din om il storc de tot ce e civic si moral , realizati cum isi umileste tatal care fara NOI romanii oare ce ajungea, cine l a sustinut in PROIECTELE demarate NOI PIATA, si acum vor mai mult..... UMILINTA curata, eu nu vad DREPTATE, a gresi este omenesc a fura este HOTESC!
Postat 14 Ianuarie 2011, 14:50 de mariamirabela
...
Ar trebui sa-l iei de mana pe ''rumanu'' de tac-tu si sa va duceti unde si-a intarcat dracul pruncii,jigodii ordinare.La banii care i-a facut taica-tu in nenorocita asta de tara mai ai tupeul sa ceri daune ca ti-a placut sa tragi pe nas.Pacat ca nu ai fost si inchis poate te obisnuiai s-o iei si la gura!
Postat 13 Ianuarie 2011, 22:37 de trnt
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON