URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2009, 09:19

Noi vindem creiere!

Noi vindem creiere! ROMÂNIA II. Cea de-a doua hală a companiei Comau România din Şoseaua Borşului a fost deja amenajată (foto). "Sectorul de producţie din Europa de Vest se va muta la Oradea, unde vom produce începând de luna viitoare liniile de sudură pe care clienţii noştri le vor folosi la construcţia de automobile", spune Marco Busi, administratorul Comau România, cel care a pariat pe profesionalismul inginerilor orădeni
Noi vindem creiere! EXEMPLU. Aparatura folosită la sudarea caroseriei de pe modelul XF al firmei Jaguar a fost concepută integral la Oradea. La cele mai înalte standarde de calitate şi precizie...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bentley, Mercedes, Jaguar, Renault şi Fiat. Tot ce are un nume sonor în industria auto a fost gândit, fie şi în parte, şi la Oradea!

Inginerii orădeni ai firmei Comau România proiectează autovehiculele viitorului şi linii de producţie pentru cele mai tari mărci auto din lume. Iar de luna viitoare vor face în Şoseaua Borşului linii de sudură pentru acestea...

Jaguar orădean

12 Marco Busi.jpg85 de ingineri, 15 muncitori cu facultate şi zeci de angajaţi super-specializaţi lucrează pentru Comau România, de la conceperea de piese pentru industria auto şi crearea liniilor de producţie până la construcţia efectivă a acestora. "E o meserie care nu se învaţă în nicio facultate. Clientul ne spune cum vrea să arate maşina, cât trebuie să coste, unde va fi producţia, dacă vrea să lucreze cu roboţi sau cu operatori, câte maşini vrea să facă zilnic, iar inginerii noştri proiectează pentru el linia de sudură şi, la cerere, o predă la pachet", povesteşte Marco Busi (foto), administratorul Comau România.

Grupul italian de firme lucrează în domeniul proiectării şi producţiei pentru întreaga industrie auto şi are nu mai puţin de 26 de sedii în 15 ţări. "Aproape că nu există maşină, de la cea mai luxoasă limuzină până la cele mai banale, pentru care să nu fi lucrat ceva, orice". Comau România a preluat de la diviziile din Europa, SUA şi China, localizate lângă cei mai importanţi producători auto, comenzi din cele mai diverse. Orădenii au lucrat pentru Ford, Mercedes, Renault, Peugeot, Fiat şi multe alte mărci. "Noi am făcut linia de sudură pentru Jaguar XF, pentru Dacia Logan şi multe alte modele", spune Marco.

Investiţie în oameni

Administratorul Comau spune că toate acestea nu ar fi fost posibile fără talentul creator al orădenilor. "Am găsit aici, la un cost convenabil al forţei de muncă, angajaţi care ştiu să lucreze pe maşini cu comandă alfa-numerică. Puteam merge în Camerun, pentru că e mai ieftin, dar nu găseam specialişti". Compania mizează exclusiv pe competenţă. "Pentru o firmă obişnuită contează utilajele: să nu se strice, să nu consume mult, să nu risipească material. La noi importanţi sunt oamenii, pentru că noi vindem creier, câştigăm din creativitatea şi competenţa angajaţilor", zice directorul.

Acesta este şi motivul pentru care firma investeşte anual zeci de mii de euro în pregătirea salariaţilor. "Noi, de exemplu, nu producem aici linii de roboţi, asta se face în Italia, dar avem 20 de angajaţi specializaţi care, la cererea clientului, programează orice linie de roboţi. Au făcut cursuri în Italia, pentru că asta e o meserie care nu se învaţă nicăieri în România", povesteşte Marco.

Contra-cronometru

În contextul prăbuşirii industriei auto, profesionalismul orădenilor ţine firma pe profit. "Când nu s-au mai dat credite şi vânzările auto au căzut, primul lucru pe care l-au făcut producătorii a fost să stopeze investiţiile. Nimeni nu mai proiectează acum maşini pe stoc, pentru că până peste doi ani, când industria îşi va reveni, vor fi modele învechite. Din acest motiv, pe orice lucrare este o concurenţă dură", zice administratorul.

Iar concurenţa a diminuat drastic bugetul de timp şi de bani al firmelor de profil. "Dacă acum 10 ani pentru proiectarea unei linii de sudură aveam la dispoziţie 30 de luni, acum sunt doar 10 luni, iar banii pe care îi primim pentru aceeaşi muncă sunt cu 30-40% mai puţini".

Angajaţii firmei lucrează pe brânci, în două schimburi. "Nu e de joacă. În momentul când te-ai angajat că la o dată fixă clientul va începe producţia, dacă acest lucru nu se întâmplă plătim noi maşinile pe care le-ar fi produs în fiecare zi, ca şi cum le-ar fi vândut". Proiectele se lucrează contra-cronometru. "Când am venit în Oradea, inginerii aveau o problemă de cultură: dacă dădeau de o problemă, aşteptau să le spună cineva ce să facă, pierzând timp preţios. Mentalitatea aceasta a dispărut. Acum fac brainstorming şi vin cu variante, chiar dacă după aceea altcineva decide", spune Marco.

Din Anglia la Oradea

Profesionalismul orădenilor a determinat patronatul să mute linia de producţie din Anglia la Oradea, într-o hală închiriată pe Şoseaua Borşului. Comau a investit 420.000 euro în sediul botezat România II. "Începând de luna viitoare, producţia din Europa se mută la Oradea. E un pariu pe care l-am făcut în România şi eu cred că îl vom câştiga", zice Marco.

În hala nouă se vor produce linii de sudură pentru modele învăluite în cel mai mare secret şi vor fi testate aparaturi şi piese cu utilaje de înaltă precizie, în valoare de sute de mii de euro. Firma, care are 184 de salariaţi, va face noi angajări. "Noi nu doar proiectăm, dar şi producem de trei ani în Oradea, chiar dacă mai puţin, aşa că nu avem emoţii. Nivelul de competenţă al unui inginer Comau este acelaşi, indiferent dacă lucrează în România, SUA sau Anglia", se mândreşte administratorul.

Mai mult, românii au marele avantaj că, spre deosebire de colegii din Occident, specializaţi pe anumite mărci, au lucrat pentru mai multe firme, în funcţie de comenzile redistribuite de acestea. Altfel spus: sunt mai ieftini, la fel de inteligenţi dar, totuşi, un pic mai dibaci!


"Voi, românii, sunteţi foarte creativi, vă adaptaţi repede şi aveţi un nivel de competenţă ridicat. Aveţi, însă, şi idei ciudate. La voi absolvenţii de facultate nu vor să muncească într-o hală. E considerat un lucru ruşinos, chiar dacă utilajele de acolo cer cele mai înalte cunoştinţe tehnice"

Marco Busi


BANI "DEŞTEPŢI"
7,4

milioane de euro a fost anul trecut cifra de afaceri a firmei Comau România, în condiţiile în care piaţa auto începuse deja să se prăbuşească


IMPERIUL COMAU
Extinderea continuă!

Grupul de firme Comau, cu sucursale independente în întreaga lume, este deţinut de uzinele Fiat, dar face proiectare şi linii de producţie pentru întreaga industrie auto. Fondată în anii '70, compania s-a axat pe producţia de linii de sudură pentru caroseria maşinilor, linii pentru producţia de motoare, roboţi pentru producţia auto, sisteme ecologice de energie şi chiar aeronautică.

Istoria Comau România a început în 1992 cu firma orădeană Team Resources, care în 1998 a fost vândută companiei americane Pico. Doi ani mai târziu, firma a fost preluată de grupul italian, care a investit masiv în pregătirea angajaţilor.

Marco Busi a fost delegat la Oradea în ianuarie 2005, după un stagiu de doi ani la sucursala din Brazilia, şi a rămas aici. Începând din 2006, pe lângă proiectare, Comau România a început să producă şi linii de sudură.

Luna viitoare va fi inaugurat la Oradea un nou sediu de producţie, în Şoseaua Borşului. Zona se află la mijlocul distanţei dintre Spania şi Rusia, două pieţe importante pentru orice producător.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON