URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2020, 11:01

Gata cu democrația și în PNL?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

M-am bucurat când s-a terminat campania pentru locale pentru că mă plictisisem de aceleași subiecte. Nu voiam să mai scriu cel puțin o perioadă despre Ilie Bolojan (deși simpla menționare a numelui său în titlu aduce audiență), fiindcă fostul primar de Oradea a fost supraexpus și supralicitat în ultimele luni.

După ce a trecut prin alegeri ca Germania prin semifinala cu Brazilia de la Cupa Mondială din 2014 (scor 7-1, pentru uituci), Ilie de la Primărie a devenit Bolojan de la Județean și s-a trezit stăpân peste județ, peste partid și peste inimile bihorenilor (mai puțin peste cele care bat în PSD).

Dar, iată că nu trecură nici două săptămâni de la alegeri și trebuie să-l pomenesc din nou pe prea-harnicul nostru ex-primar, care, deși neinstalat încă în jilțul de președinte de județ, și-a adus aminte că este președinte de filială PNL și că se află într-un moment de putere maximă, când îi este permis orice. Așa că a simțit nevoia să ucidă puțin democrația din partid la desemnarea candidaților pentru parlamentare, fiindcă, deh, așa sunt ei, președinții, știu mai bine cum stă treaba.

Scurtul mariaj al PNL cu PSD de acum 9 ani, acea uniune împotriva naturii, a logicii și a bunului simț numită USL, care a lăsat mulți români fără opțiune de vot pe termen lung, pare să fi gravat ceva urme în know-how-ul politic al domnului Bolojan.

Orice filosof de sufragerie știe că dintr-o întâmplare, oricât de tristă sau dramatică este ea, se găsește ceva de învățat. Primarul-locomotivă o fi tras cu ochiul la felul în care PSD se întâlnește cu democrația internă (la fel ca echipa națională a României cu mingea în meciul cu Norvegia) și a aplicat principiul în propria feudă.

Abia începuseră laudele la adresa PNL pentru felul democratic în care își alege candidații la alegerile parlamentare (în timp ce USR se zvârcolea în scandaluri interne, la PSD se tăcea conspirativ conform cutumei, iar la UDMR era stins becul), că democrația internă fu izbită de o locomotivă pe trecerea de pietoni, în timp ce câțiva membri PNL cu aspirații o ajutau să traverseze strada.

După ce i-au dus flori la spital, membrii respectivi, care își anunțaseră candidatura în interiorul partidului, au aflat că meciul nu se mai ține din cauză de Covid, iar scorul va fi trimis de federație în plic. Iar ei mai trebuie doar să-l voteze cu propriile mânuțe.

Alegerile interne în PNL Bihor au murit, s-a votat fără comentarii lista impusă de șefu'. Desființarea competiției interne într-un partid poate fi catalogată drept aroganță bazată pe putere și, adeseori, este primul pas către pierzanie. Nu comentez lista lui Bolojan și nici competențele membrilor ei, care sunt convins că se vor descurca în Parlament, ci doar moartea unui principiu simplu, însă esențial, care stătea cândva la baza funcționării partidelor.

Dar acum, la PSD nu, la PNL nu, la USR nu, la UDMR nem... Și iarăși nu vor mai putea fi combătuți cei care spun scârbiți că toate partidele sunt o apă și-un pământ.

Articole pe aceeași temă:
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON