URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2013, 14:54

Ziua Mediului, celebrată la Oradea cu activităţi eco, dar şi cu proteste (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a sărbătorit, miercurea trecută, Ziua Internaţională a Mediului. Cei mai activi au fost elevii, care au curăţat malurile Crişului, au aflat cum se face reciclarea direct de la staţia de sortare a oraşului, şi au vizitat animalele de la Zoo Oradea.

Elevii de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu şi de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul au ieşit de dimineaţă la muncă voluntară şi au salubrizat malurile Crişului Repede pe porţiunea cuprinsă între podurile Dacia şi Ferdinand. În acelaşi timp, micuţii de la Grădiniţa 46 au vizitat Grădina Zoologică, însoţiţi fiind de şeful Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele. Alte două clase de elevi de la Avram Iancu au vizitat depozitul ecologic de deşeuri al oraşului, unde li s-a explicat circuitul deşeurilor, dar şi procedurile de sortare în vederea reciclării. Toate aceste acţiuni au fost organizate de Primăria Oradea împreună cu Garda de Mediu şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor. Ziua Mediului a fost marcată şi de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, ai cărei angajaţi au făcut o demonstraţie de intervenţie la poluare accidentală cu produse petroliere.

Pe lângă aceste acţiuni, în Oradea a avut loc şi un protest ecologist. 50 de activişti au protestat în Piaţa Unirii, cerând autorităţilor să oprească defrişările, exploatarea gazelor de şist şi construcţia de microhidrocentrale.


VOCEA STRĂZII
Care credeţi că sunt cele mai mari probleme de mediu ale Oradiei?

02 ana chiperi.jpgTăierile de arbori. Ar trebui să se taie doar copacii care nu mai pot sta pe picioare, iar în locul unui pom tăiat ar trebui să se planteze alţi 10.
Ana Chiperi (foto), 50 de ani, peisagist-floricultor

Murdăria. În loc de flori sofisticate, aş prefera să văd mai multe spaţii verzi curăţate bine. Ne trebuie iarbă şi curăţenie, nu flori.
Gheorghe Fischer, 57 de ani, informatician

02 vera fazecas.jpgDispariţia zonelor verzi. La Silvaş nu avem nici pod, dar nici zonă verde nu mai e, aşa că acolo nu mai poţi să cobori la Criş, să te relaxezi.
Vera Fazecaş (foto), 59 de ani, asistent medical

Mirosurile neplăcute din Ioşia şi fumul greu pe care-l scoate CET-ul. Ar trebui ca cineva să aibă soluţii, pentru că problemele sunt deja vechi.
Bogdan Luca, 22 de ani, student

02 Catalin Leucuta.jpgPoluarea de toate felurile: de la CET, de la maşini, fonică... De asemenea, avem nevoie şi de un sistem de transport în comun şi mai bine pus la punct.
Călin Leucuţa (foto), 36 de ani, fotograf

Lipsa pistelor de biciclete şi a educaţiei pentru reciclare. De asemenea, ar trebui să se dea amenzi tuturor celor prinşi că aruncă gunoaie pe stradă.
Mădălina Caciora, 25 de ani, fotograf

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Spaga si respectarea NATURII !!!!!!!
Astept cu interes controlul planificat de ABA Crisuri……... si pe cursul paraului Paris, in amonte de Spitalul Judetean,partea neintubata si in special zona Hotel Silver si santul colector de pe str. Santului,care se revarsa in parau dupa ce colecteaza ( sa vedem de unde ? ) o lesie urat mirositoare cand albicioasa cand neagra. Atat APM Oradea cat si Primaria au considerat ca apa acestui parau este poluata de cei cativa care in aval de Spitalul Judetean ( partea ramasa neintubata a paraului ) nu au reusit sa se branseze datorita pozitiei imobilelor fata de conducta de canalizare a orasului ,situatie care ar fi trebuit sa preocupe municipalitatea care incaseaza impozite ptr.zona A fara sa asigure accesul la ansamblul de utilitati care determina incadrarea in zona respectiva. Totul ” se matura sub pres “ – pe de-o parte avem de-a face cu interesele unor agenti economici ( Hotelul Silver,Perind,Spitalul ….) sau a celor cu vile de pe str. Santului care au reusit cu SPAGA si TRAFIC DE INTERESE sa determine institutii ale Statului precum ABA Crisuri,Agentia de Protectia Mediului Oradea sau chiar pe primarul Bolojan sa inchida ochii fata de ceea ce se petrece ,socotind ca intubarea va rezolva problema poluarii.Dragi edili “ cocotati pe rafturile “ de la primarie cu cate fonduri europene au fost gestionate demult ar fi existat posibilitatea canalizarii imobilelor amplasate sub nivelul strazilor L.Pasteur si Ghe.Doja – nefiind necesara intubarea paraului. Sic. (Paraul Paris ramanand un fir de apa viu ) . Celor veniti … de departe le plac betoanele , cat mai multe betoane nu curatenie. verdeata aer si apa curate. Cata sfidare la adresa bunului simt si cata nerusinare trebuie sa ai,sa sustii un lucru care foarte usor poate fi verificat si combatut totodata - urmarind calitatea apei scurse dinspre partea intubata a paraului ,in aval de Spital ,de pe pasarela care leaga str. Louis Pasteur de Ghe. Doja.,deci in amonte de cei pe care ii incriminati cu fiecare luare de pozitie legata de paraul Paris.( Drum expres,intubare Paris , cotete,exproprieri ……. ).Aceasta se cheama SPAGA sau TRAFIC DE INFLUENTA, sau nesimtirea la EA ACASA domnilor de la ABA, APM sau Primaria Oradea.
Postat 11 Iunie 2013, 19:47 de un parizian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON