URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2023, 17:40

„Feminista adevărată a fost Maica Domnului”. În Oradea s-a ținut o nouă ediție a Marșului pentru Viață (FOTO/VIDEO)

Marșul pentru Viață, un eveniment menit să încurajeze femeile cu sarcini nedorite să excludă varianta avortului, s-a ținut sâmbătă în centrul Oradiei, reunind peste 300 de participanți, în frunte cu lideri ai comunităților religioase din urbe.

Cei care s-au adresat publicului au rostit rugăciuni, s-au referit la învățăminte creștinești, au subliniat „deplina umanitate a copiilor nenăscuți” și dreptul lor la viață, iar o avocată a susținut că motivele financiare nu sunt destul de întemeiate pentru a motiva un avort.

De asemenea, episcopul Virgil Bercea a spus că feminismul este deseori prost înțeles și că „feminista adevărată a fost Maica Domnului”.

Cu „Tatăl Nostru” și „Deșteaptă-te, române!”

Evenimentul organizat, ca-n alți ani, de asociația Părinți pentru Ora de Reglie a debutat în Piața Unirii cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, rostită de preotul ortodox Florin Negruțiu, și intonarea Imnului României de fanfarele baptiste și penticostale.

Au urmat o serie de discursuri pline de îndemnuri creștine pro-viață, însoțite de momente artistice prezentate mai ales de copii din diferite grupuri muzicale.

Sorin Curilă, președinte asociației organizatoare, a spus că „trebuie să ne asigurăm că femeile au acces la servicii de îngrijire a copiilor și sunt sprijine financiar”, adăugând că trebuie „să se lupte împotriva discriminării împotriva femeilor care-și cresc singure copiii”. El a adăugat că astfel de evenimente sunt organizate și pentru „conștientizarea deplinei umanități a copiilor nenăscuți și nevoii de sprijin a femeilor aflate în criză, pentru a-și naște copiii”.

Ex-deputata liberală Florica Cherecheș a subliniat că este mamă a patru copii, a punctat natalitatea în scădere a României – „În 2022 au fost cele mai puține nașteri în România din ultimii 134 de ani” – și a spus că „putem să protejăm viața, să protejăm mama și copilul”.

Avort nejustificat? 

Pe scenă s-au mai perindat apoi o fetiță, Alexandra Miclăuș, care a cântat o pricească, o studentă la Medicină, Denisa Lascău, care s-a declarat pro-viață, corul de copii Enjoy Music și o fetiță, Cristina Felapi, care a cântat o melodie despre Dumnezeu, întâmpinată cu zâmbete de cei din audiență.

Un mesaj vehement a avut avocata Alina Bonchiș, implicată și în asociația Părinți pentru Ora de Religie, care și-a amintit de sarcinile ei și de „lumina” despre care lumea îi spunea că o afișa în acea perioadă. „Da, era lumina transmisă de acel suflet care era în pântecul meu”. Ea a susținut apoi că „nu mai cred că suntem în situația în care să ne justificăm avortul prin motive financiare”, în contextul în care, a spus avocata, sunt familii care așteaptă să adopte copii și există totodată anumite „stimulente financiare” pentru tinerele mămici. „Nu putem să ucidem acel suflet, acea luminiță...”, a spus ea.

„Fiți cu adevărat femei”

În cadrul evenimentului au rostit discursuri și lideri sau reprezentanți ai mai multor culte religioase din Bihor (ortodox, greco-catolic, romano-catolic, reformat, baptist, penticostal), printre care episcopul greco-catolic Virgil Bercea și vicarul episcopal Radu Rus, care a rostit mesajul episcopului ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec.

Acesta din urmă a transmis că „prezentul și viitorul trebuie să fie pro-viață”, adăugând că se roagă „pentru cei care apără și ocrotesc și prețuiesc darul vieții”.

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea a susținut că „trăim vremuri delicate”, în care „se duce o luptă extraordinară pentru ca avortul să fie inclus între drepturile fundamentale ale omului”. Episcopul a vorbit despre un incident din urmă cu câțiva ani din Paris, unde „o doamnă dintr-o mișcare feministă” a intrat în sânii goi într-o biserică „și în mână cu un ficat”. „A vrut să demonstreze acolo maniera în care se face un avort, luptând pentru dreptul fundamental, știind că biserica se opune din răsputeri avortului și este întotdeauna pentru viață”, a spus Virgil Bercea. El a adăugat că sunt „mult prea multe femei manipulate”, care „înțeleg într-o manieră greșită feminismul”, care, prin gesturi de acel gen „își pierd tot ce au mai sfânt și frumos în sufletul lor”. „Feminista adevărată a fost Maica Domnului, ea care a știut să spună «Fie mie după cuvântul Tău» și a înțeles ce înseamnă frumusețea, gingășia, eleganța unei femei. A știut ce înseamnă să fii femeie și mamă”.

Preasfințitul a avut un mesaj pentru femei. „Aș vrea să vă îndemn astăzi: fiți cu adevărat femei: frumoase și sfinte. Fiți cu adevărat puternice, pentru că dumneavoastră colaborați cu bunul Dumnezeu la perpetuarea vieții”.

La rândul său, Petru Vidu, liderul comunității baptiste, a spus că este bucuros că reprezentanții cultelor religioase s-au alăturat în Marșul pentru Viață, a vorbit despre românii care s-au bucurat că pot să-și manifeste crezul în Dumnezeu după 1989, însă rapid în țară „a fost legalizat avortul” și a subliniat că „există o viață intrauterină” și că „viața începe la concepție”.

Medic „pro-viață”

După circa o oră și jumătate, a început marșul propriu-zis, în sunet de fanfară, la care au luat parte cei circa 300 de orădeni, printre care mulți copii, care au dus cu ei baloane colorate.

Traseul parcurs de participanți sub supravegherea polițiștilor și jandarmilor a început din Piața Unirii, continuând pe podul Ladislau, pe pietonala Republicii, cu o oprire în fața Bisericii Sfântul Spirit pentru o rugăciune, și s-a încheiat pe platoul din fața centrului comerical Crișul.

Aici s-au ținut noi discursuri. O ginecoloagă din Oradea, Daniela Leuce, s-a prezentat drept „medic pro-viață” și a povestit cum a convins-o pe o femeie care s-a prezentat la Urgențe pentru a i se face un avort să se răzgândească. „Puteam alege să o trimit acasă, spunându-i că nu reprezintă o urgență. Deși aveam alte urgențe, am ales să opresc puțin timpul în loc și să fac tot ce-mi stă în putință ca să nu ratez șansa de a salva acea viață fără apărare. Am ascultat-o cu răbdare, am încurajat-o și i-am pus să asculte bătăile inimioarei copilului ei, sunetul care de obicei cucerește și înmoaie inima oricui. Dumnezeu și acea abordare bună au influențat-o să păstreze sarcina. Bucuria ei de acum, când își ține fetița în brațe, este semn că mi-am împlinit menirea de medic, aceea de a proteja viața ambilor pacienți, nu doar a mamei, ci și a copilului”, a spus doctorița.

Și-a spus povestea și o tânără de 20 de ani, Adina, care a spus că inițial a vrut să facă avort, dar se bucură că a ales să păstreze copilul, pe care l-a și dus cu ea la Marșul pentru Viață. Mai multe voci au subliniat totodată nevoia de „dragoste și sprijin” pentru femeile care au o sarcină nedorită.

Avorturi refuzate

Merită subliniat că niciunul dintre cei care au ținut discursuri la eveniment, cea de-a 13-a ediție a Marșului pentru Viață, nu au menționat ceva despre educația sexuală și nici despre contracepție. De asemenea, nu s-a atins subiectul avorturilor în urma unor violuri sau a celor din motive medicale.

Deși în România femeile au dreptul să facă avort la cerere, mulți doctori refuză să facă astfel de intervenții, invocând motive religioase sau pur și simplu din principiu. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 2020-2021, din 171 de spitale de stat, doar 59 au practicat avorturi la cerere, arată Euronews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hmm...
Corectitudine politică, LTGB, feminism si alte trăsnăi...
Postat 27 Martie 2023, 23:14 de marginan
Arc peste timp
Daca nu vedeam poza Preasfintiei Sale Virgil BERCEA, nu postam. Am un respect deosebit pt Biserica Greco-Catolica desi nu-i sunt membru. Acum la subiect. Voi posta un link catre un articol pe care va rog sa-l cititi! Veti realiza ca PS Virgil BERCEA este demn urmas al PS Alexandru NICOLESCU, membru in Senatul Romaniei la 1935. Mai grav, veti realiza ca unii, din pacate nu putini, tind sa ne intoarca la societatea inceputului de secol XX! https://beta.dela0.ro/ce-ar-fi-trebuit-sa-stie-romancele-in-1935-dar-nu-stiau-caci-despre-conditia-lor-feminina-vorbeau-doar-barbatii/
Postat 26 Martie 2023, 12:26 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON