URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Evenimente Oradea

Festivalul Primăverii în Oradea: trei concerte cu invitați din Japonia și China
Timp liber
„Martie în Armonie”, Recital și „Primăvară sonoră” sunt cele trei evenimente din această a doua săptămână a Festivalului Primăverii, care se desfășoară la Filarmonica Oradea și care aduce pe scenă artiști din Japonia și din China. Lucrările sunt în armonie cu anotimpul renașterii și sunt semnate de mai mulți compozitori, inclusiv de unul dintre invitați, Jin Wang, a cărui piesă va fi interpretată în primă audiție în România, dar și de Mozart, G. Puccini, Yoshinao Nakada, Kousaku Yamada, C. Debbusy și alții.
25 Martie 2024, 17:45
Pace, prieteni! Concert de comemorare a victimelor Holocaustului, la Sinagoga Sion din Oradea
Timp liber
Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată la Oradea printr-un eveniment cu lucrări din cultura evreiască. Concertul „Shalom Chaverim” (Pace, prietenii mei) va avea loc joi, la Sinagoga Sion, de la ora 19, și îi are în prim-plan pe soliștii Szabo Elisabeta și Cristian Andrei Stanciu, iar orchestra va fi condusă de dirijorul Lorenzo Moroni.
24 Ianuarie 2023, 15:48
Revista Vestitorul împlinește 30 de ani de la reapariție
Jos pălăria
Publicată pentru prima dată în anul 1925, revista de cultură creștină greco-catolică „Vestitorul” împlinește acum 30 de ani de la reapariție. Evenimentul va fi sărbătorit în Sala Mare a Primăriei joi, de la ora 18, când vor vorbi despre trecutul și prezentul publicației episcopul greco-catolic Virgil Bercea, precum și Ioan F. Pop și preotul Olimpiu Todorean, redactor coordonator.
24 Mai 2022, 16:39
Oradea este nominalizată pentru titlul de Destinaţia Anului 2022
Evenimente Oradea
După ce în 2021, Oradea a obţinut Premiul Juriului în competiţia Destinaţia Anului 2021, fiind una dintre cele 6 finaliste din ţară, anul acesta, Oradea este nominalizată din nou pentru titlul Destinaţia Anului 2022.
01 Aprilie 2022, 10:55
Visit Oradea: Gratuități pentru turiștii care vizitează orașul în 2022
Evenimente Oradea
Pentru al treilea an consecutiv, Oradea își întâmpină turiștii cu o serie de beneficii și gratuități. Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea, în parteneriat cu OTL, instituțiile muzeale din oraș și unitățile din industria ospitalității, reia campania „Oradea cu drag”, începând cu data de 15 aprilie 2022.
28 Martie 2022, 18:36
Târgul de Paști din Oradea s-a anulat
Evenimente Oradea
În urma răspândirii rapide a virsului COVID-19, Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune a decis să anuleze Târgul de Paști din Oradea care era programat între 10 și 20 aprilie.
16 Martie 2020, 17:00
Oradea îşi lansează propriul festival internaţional de muzică. Primăria investeşte o sumă record!
Timp liber
La finalul verii, Oradea va găzdui în premieră un festival de muzică cu artişti internaţionali apreciaţi, care interpretează indie pop, jazz şi muzică electronică, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune. Investiţia se va ridica la circa 1 milion de euro, din care suma de 435.000 de euro va fi asigurată din bugetul local. E cea mai mare sumă alocată vreodată de Primărie pentru un eveniment în Oradea.
02 Martie 2020, 12:12
Nagyferó és a Beatrice concertează pe 15 martie la Oradea, la invitaţia Primăriei (VIDEO)
Timp liber
Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea) a anunţat că organizează pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un concert dedicat comunităţii maghiare din oraş, care va fi susţinut de Nagyferó és a Beatrice, o formaţie rock celebră peste graniţă.
26 Februarie 2020, 20:33
Târgul de Crăciun Oradea 2019: 28 de zile cu peste 250.000 de participanți
Evenimente Oradea
Târgul de Crăciun a adunat în luna decembrie a anului trecut în Piața Unirii din Oradea peste 250.000 de vizitatori, orădeni și turiști din țară sau din străinătate. 37 de concerte, peste 1.200 de colindători, 350 de mp de patinoar, peste 60 de căsuțe și standuri cu bunătăți, o roată-carusel și o atmosferă de poveste i-au scos pe orădeni din case în cele 28 de zile de eveniment.
Visit Oradea: Copiii din clasele primare şi din centrele de plasament pot încerca gratuit, pe 6 ianuarie, roata-carusel
Evenimente Oradea
Copiii din centrele de plasament dar şi cei din clasele primare din Oradea şi Bihor au şansa să încerce gratuit roata-carusel înaltă de 27 de metri din Piaţa Unirii. "La iniţiativa operatorilor roţii-carusel din centrul oraşului Oradea, am decis ca în data de 06.01.2020, să permitem accesul gratuit, o singură dată, copiilor din centrele de plasament din Oradea şi Bihor, respectiv copiilor din clasele primare din Oradea sau Bihor", au transmis, marţi, reprezentanţii Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea).
31 Decembrie 2019, 18:21
Se pregătesc artificiile: Programul din seara de Revelion în Piaţa Unirii din Oradea
Timp liber
Primăria a transmis, luni, programul din Piaţa Unirii din Oradea în seara de Revelion. De la ora 22, pe scena amenajată în piaţa centrală a oraşului va urca DJ Szanto Denis, care de-a lungul carierei a împărţit scene cu Steve Aoki, Salvatore Ganacci, KSHMR, Jessie J şi alţii. 
31 Decembrie 2019, 09:35
Să vină 2020! Orădenii sunt chemaţi să întâmpine Noul An în inima oraşului, cu băutură, muzică şi artificii
Timp liber
Anul 2019 va deveni curând istorie, iar orădenii s-au pregătit temeinic pentru a-l întâmpina pe următorul, cu energie şi, musai, cu speranţă. Cei mai practici s-au gândit, bineînţeles, şi la cheful dintre ani, iar multe dintre restaurantele şi sălile de evenimente din Oradea nu mai au locuri disponibile. Chiar şi aşa, orădenii sunt chemaţi să sărbătorească trecerea dintre ani împreună, în Piaţa Unirii, unde îi aşteaptă caruselul, patinoarul, băuturile calde, muzica şi un spectaculos foc de artificii.
27 Decembrie 2019, 11:01
Generozitate de Oradea! Sumă record donată de orădeni în 'Oraşul faptelor bune': 140.000 de euro pentru o fetiţă bolnavă (VIDEO)
Jos pălăria
Cei opt DJ ai Radio ZU şi-au luat rămas bun de la orădeni, sâmbătă seara, când au părăsit casa de sticlă din Piaţa Unirii şi au urcat pe scena Târgului de Crăciun. Ei s-au declarat îndrăgostiţi şi impresionaţi de Oradea, "cel mai frumos oraş din România". În ultima seară din Oraşul Faptelor Bune, Mihai Morar a anunţat emoţionat, în timp ce alţi colegi de-ai lui aveau ochii în lacrimi, că la Oradea s-a dublat recordul unei sume donate în urnă pentru un caz. Pentru micuţa Evelyn, orădenii au donat 143.765 euro. 
Delia a strâns mii de orădeni în Piața Unirii din Oradea: printre fani, o fetiță în scaun cu rotile venită din Timișoara (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Mii de orădeni s-au strâns în Piața Unirii, vineri, în cea de-a cincea seară de concerte organizate în cadrul proiectului "Orașul faptelor bune", realizat de Radio ZU şi Primăria Oradea. Ultima care a urcat pe scenă a fost Delia, iar odată cu ea a venit în fața scenei și o fetiță în scaun cu rotile, fană a artistei.
La mișcare cu Mihai Morar: în frunte cu cunoscutul DJ al Radio ZU, zeci de orădeni au alergat 9 kilometri (FOTO / VIDEO)
Evenimente Oradea
Peste 30 de persoane s-au strâns în Piața Unirii, miercuri, fiind invitați de Mihai Morar la alergare. Aceștia au parcurs un traseu de circa nouă kilometri prin centrul Oradiei, până la Parcul Brătianu şi înapoi. Startul s-a dat, după ora 15, în fața căsuței de sticlă în care locuiesc cei opt DJ de la Radio ZU în cadrul proiectului Oraşul Faptelor Bune.
18 Decembrie 2019, 17:15
Mihai Morar cheamă orădenii la alergare: 'Hai să facem paşi ca să le dăm copiilor paşi!'
Evenimente Oradea
Chemare la alergare! Mâine la ora 15.00, din Orasul Faptelor Bune, Mihai Morar cheamă toată Oradea la alergare. "Pe toţi cei care locuiesc în oraşul acesta şi aleargă, ştiu că sunt mulţi, îi chem mâine la o tură uşoară de alergare. La ora 15.00, plecăm de la casa Radio ZU, donăm nişte bani în urne şi apoi mergem să face paşi ca să le dăm copiilor paşi!", aşa sună îndemnul lui Mihai Morar pentru toţi cei care fac mişcare şi fapte bune.
17 Decembrie 2019, 20:21
Când cântă Smiley, Delia, The Motans şi celelalte vedete la Oradea. Vezi programul concertelor în Oraşul Faptelor Bune! (VIDEO)
Timp liber
Radio ZU a publicat programul concertelor live din cadrul proiectului Oraşul Faptelor Bune, care se va ţine, în premieră, la Oradea, în perioada 15-21 decembrie. Între artiştii care vor urca pe scena din Piaţa Unirii se numără Smiley, Delia, The Motans, Lora şi Carla’s Dreams. 
11 Decembrie 2019, 14:41
Oradea faptelor bune: Smiley, Delia, Carla’s Dreams şi The Motans ajung la Târgul de Crăciun
Timp liber
Pe lângă o roată-carusel înaltă de 27 metri, Târgul de Crăciun de anul acesta le-a pregătit orădenilor daruri şi mai spectaculoase. Sau, mai degrabă, mai faimoase. Pe lângă colindători, locuitorii oraşului vor avea parte şi de concertele "celor mai cool artişti ai momentului", cum sunt ei prezentaţi, în cadrul proiectului "Oraşul faptelor bune" al Radio ZU, care se desfăşoară în premieră la Oradea... 
08 Decembrie 2019, 09:33
Paula Seling, cântăreața cu voce „de înger”, le-a cântat colinde orădenilor, la Târgul de Crăciun. La final, episcopul Virgil Bercea a îmbrățișat-o (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Doar aproximativ 300 de orădeni au înfruntat frigul pentru a o asculta, vineri seară, în Piața Unirii, la Târgul de Crăciun, pe Paula Seling, care a cântat colinde românești cunoscute, dar și unele din repertoriu propriu. La finalul spectacolului, în boxa din spatele scenei, a mers să o felicite pentru spectacol chiar episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, care a îmbrățișat-o pe artistă.
07 Decembrie 2019, 10:45
Roata se învârte! Orădenii pot vedea Târgul de Crăciun de la înălţime (FOTO / VIDEO)
Evenimente Oradea
Roata-carusel înaltă de 27 de metri adusă în premieră în România la Târgul de Crăciun din Oradea a fost pusă, joi, în funcţiune, la 7 zile după inaugurarea târgului din Piaţa Unirii. Roata a pornit cu întârziere fiindcă procesul de autorizare a fost unul anevoios.
S-a deschis Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
Știri Bihor
Târgul de Crăciun Oradea, ediția 2019, s-a deschis vineri seară, în prezența a mii de oameni care s-au strâns în Piața Unirii din municipiu, atât pentru a asista la pornirea luminițelor de Crăciun, cât și la concertele pregătite de organizatori.
Târgul de Crăciun din Oradea: Roata carusel nu va primi încă 'pasageri'
Evenimente Oradea
În deschiderea Târgului de Crăciun Oradea, roata - carusel va funcţiona cu toate luminile aprinse, pentru întregirea atmosferei magice, dar aceasta nu se va roti şi nu va putea fi încărcată momentan cu "pasageri".
29 Noiembrie 2019, 17:15
Punch cu... pălincă, la Târgul de Crăciun din Oradea. Află programul complet al festivalului!
Timp liber
Ediţia din acest an a Târgului de Crăciun din Oradea se anunţă deosebită. Pe lângă tradiţionalele căsuţe cu bunătăţi şi cadouri, patinoarul şi bradul imens, Piaţa Unirii a fost decorată şi cu o roată-carusel albă de 27 de metri, adusă pentru prima oară în România. Între noutăţile festivalului se numără şi faptul că va găzdui echipa Radio ZU în cadrul proiectului "Oraşul Faptelor Bune", precum şi faptul că va pune la dispoziţia vizitatorilor nu doar tradiţionalul vin fiert, ci şi băuturi originale, create special pentru târgul de la Oradea, între care şi... punch cu pălincă.
28 Noiembrie 2019, 16:41
Ţinutul magiei: Piaţa Unirii din Oradea se transformă în casa lui Moş Crăciun
Timp liber
Probabil cea mai veselă sărbătoare a anului, Crăciunul va fi sărbătorit şi iarna aceasta în piaţa publică a Oradiei, nu doar în casele orădenilor. Piaţa Unirii din Oradea se transformă în casa lui Moş Crăciun: luminiţe, roată-carusel, patinoar, turtă dulce, concerte cu Ştefan Hruşcă, Paula Seling, Mircea Rusu şi un cor din Statele Unite.
27 Noiembrie 2019, 20:00
Radio ZU îi aduce în Oradea, 'oraşul faptelor bune', şi pe Carla’s Dreams, Alex Velea şi Antonia. Vezi lista tuturor celor 28 de invitaţi! 
Evenimente Oradea
Radio ZU a făcut publică, marţi, lista completă a invitaţilor care vor concerta la Oradea, desemnat anul acesta "Oraşul faptelor bune", pe lângă artiştii deja anunţaţi numărându-se Carla’s Dreams, Alex Velea, Antonia şi Alina Eremia. Timp de 7 zile şi 7 nopţi, DJ-ii radioului, între care Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, vor transmite live dintr-o casă de sticlă instalată în Piaţa Unirii, la Târgul de Crăciun.
26 Noiembrie 2019, 16:31
Oradea este 'Oraşul faptelor bune': Radio ZU va transmite live din Piaţa Unirii şi-i va aduce pe Smiley, Delia şi The Motans (VIDEO)
Magazin
Mihai Morar şi Daniel Buzdugan au anunţat, luni dimineaţă, la Radio ZU, că oraşul ales să găzduiască o nouă ediţie a proiectului "Oraşul Faptelor Bune" este Oradea. Timp de 7 zile, 8 DJ ai Radio ZU, între care şi cei doi menţionaţi, vor emite live dintr-o casă de sticlă din Piaţa Unirii. Și au anunţat că-i vor aduce cu ei, pentru concerte, şi pe Smiley, Delia şi The Motans.
25 Noiembrie 2019, 11:37
Pregătiri de Crăciun: Piaţa Unirii, decorată cu un brad înalt, căsuţe din lemn şi o roată-carusel imensă (FOTO)
Evenimente Oradea
În Piaţa Unirii se fac pregătiri pentru noua ediţie a Târgului de Crăciun din Oradea, care va debuta pe 29 noiembrie de la ora 18, când vor fi aprinse luminile de sărbători. Până acum în Piaţa Unirii au fost aduse căsuţele din lemn unde vizitatorii vor găsi bunătăţi, a fost instalat bradul artificial şi a fost montată o roată-carusel albă de dimensiuni mari, adusă pentru prima oară în Oradea.
Surprizele Târgului de Crăciun din Oradea: Piaţa Unirii va fi decorată cu o roată-carusel, iar pe scenă vor urca Ştefan Hruşcă, Paula Seling şi un cor gospel (FOTO)
Evenimente Oradea
Mai e puţin până începe ediţia 2019 a Târgului de Crăciun Oradea, o ediţie care va aduce în Piaţa Unirii magia Crăciunului şi o mulţime de momente speciale. Decoruri de poveste, bunătăţi pentru toate gusturile, concerte şi spectacole de colinde, suveniruri şi articole hand made, mii de luminiţe şi întâlniri cu Moş Crăciun – de toate acestea ne vom bucura împreună în Piaţa Unirii, din 29 noiembrie şi până în 26 decembrie. 
18 Noiembrie 2019, 19:31
Au fost puse în vânzare biletele la concertul 'România ne uneşte': Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru şi Victor Socaciu vin la Oradea
Evenimente Oradea
Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea – Visit Oradea a făcut public programul concertului "România ne Uneşte", dedicat Zilei Naţionale, ediţia de anul acesta desfăşurându-se pe 20 noiembrie, de la ora 19.30, şi aducând un spectacol de folk de colecţie, cu Ducu Bertzi, Vasile Şeicaru şi Victor Socaciu. Biletele au fost puse deja în vânzare.
11 Noiembrie 2019, 16:30
Au început înscrierile pentru expozanţi la Târgul de Crăciun din Oradea, ediţia 2019
Evenimente Oradea
Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea, organizează în perioada 29 noiembrie - 26 decembrie 2019 o nouă ediţie a Târgului de Crăciun Oradea. Piaţa Unirii va îmbrăca haine de sărbătoare şi într-o atmosferă de poveste ne vom bucura de concerte în aer liber, tradiţii şi colinde, distracţie pentru copii mari şi mici, decoraţiuni, cadouri şi mii de luminiţe fermecate. 
23 Octombrie 2019, 16:33
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON