URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2016, 07:37

Dorinţă arzătoare: În ciuda interdicţiei Bisericii, 60% din morţii incineraţi sunt ortodocşi

Dorinţă arzătoare: În ciuda interdicţiei Bisericii, 60% din morţii incineraţi sunt ortodocşi BAIA DE FOC. Pe gura cuptorului de incinerare din Şoseaua Borşului intră lunar peste 40 de sicrie. "Cererile cresc cu circa 20% pe an. Tot mai mulţi bihoreni aleg incinerarea, pentru că le permite să păstreze rămăşiţele celor dragi", spune administratorul incineratorului, Dorin Gherghev
Dorinţă arzătoare: În ciuda interdicţiei Bisericii, 60% din morţii incineraţi sunt ortodocşi LA ADIO. Rudele defuncţilor pot asista la introducerea sicrielor în incinerator, urmărind operaţiunea pe un monitor aflat în biroul administratorului. Cei care doresc pot urmări incinerarea şi de acasă, prin internet. În mai mult de jumătate din cazuri, aparţinătorii evită să participe însă la acest moment cu mare încărcătură emoţională...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incinerarea e un proces hipnotizant. Când temperatura din măruntaiele cuptorului din metal ajunge la 750 grade Celsius, focul se opreşte câteva secunde pentru a lăsa să se deschidă uşa. Dogoarea dilată până şi timpul...

Braţul metalic pare că introduce sicriul în cuptor cu încetinitorul. Când, în sfârşit, uşa se închide, o mare de foc inundă focarul. Sicriul cu trupul răposatului se descompune într-o pală de foc înghiţită de restul flăcărilor. Apoi arde aşa mai bine de o oră!

"Dintr-un bărbat de 150 de kilograme rămân doar 4 kilograme de cenuşă", zice administratorul Phoenix Cremation Services, Dorin Gherghev, care deţine incineratorul uman din Şoseaua Borşului. Locul de unde pornesc pe ultimul drum între 40 şi 60 de urne cu cenuşă în fiecare lună...

Înflăcărare

Teodor Vaida, administrator Cimitirul MunicipalVăzută până de curând ca o ciudăţenie, incinerarea răposaţilor a intrat încet-încet în obiceiurile de înmormântare ale bihorenilor. "Dacă în 2013 aveam doar câteva înmormântări de urne cu cenuşă, astăzi avem una pe săptămână", spune Teodor Vaida (foto), administratorul Cimitirului Municipal.

Majoritatea celor incineraţi sunt înmormântaţi în cimitirul din cartierul Episcopia, folosit îndeosebi de reformaţi şi de romano-catolici. Biserica Ortodoxă Română interzice cremaţiunea, sub ameninţarea caterisirii preoţilor care ţin slujba înmormântării pentru cei incineraţi. "Când sunt urne, preoţii ortodocşi nici nu vin la înmormântare", explică Vaida.

Având în vedere că numărul incinerărilor creşte de la an la an, însăşi conducerea Cimitirului Municipal ia în calcul amenajarea unui "columbar". "Avem în plan construcţia unui rastel în care aparţinătorii să poată depune urnele, fiecare loc urmând să fie marcat cu plăcuţă", zice responsabilul. Administraţia Cimitirului se aşteaptă ca numărul incinerărilor să crească proporţional cu reducerea numărului de locuri de veci. Cele 80 de hectare ale cimitirului se vor umple în circa 10-12 ani. Pentru a amâna termenul limită, cimitirul a fost extins cu 5 hectare, ceea ce mai asigură un răgaz de 5 ani, dar până la urmă sfârşitul tot e inevitabil...

"Vreau să îl mai păstrez"

Dorin Gherghev, patron crematoriu umanDorin Gherghev (foto), administratorul firmei Phoenix Cremation Services, deţinătoarea crematoriului uman din Şoseaua Borşului, spune că numărul incinerărilor creşte natural. Dacă în urmă cu 5 ani, afacerea sa era privită cu ostilitate, iar dorinţa iniţială de a deschide crematoriul în Oşorhei s-a lăsat cu revoltă publică, acum lucrurile stau cu totul altfel.

"Se schimbă mentalităţile. Sunt oameni care nu vor ca trupul lor să fie mâncat de viermi, la fel cum sunt aparţinători care nu doresc să se despartă de cei dragi", zice bărbatul. Povestea unei femei ortodoxe a cărui copil de 10 ani a murit aşteptând un transplant vorbeşte de la sine. "Mi-a spus cu inima frântă: «Chiar dacă Bunul Dumnezeu a decis să mi-l ia, eu vreau să-l mai păstrez»". A plecat plângând şi strângând urna în braţe", povesteşte Gherghev.

Majoritatea celor care au un deces în familie trec pragul crematoriului cu inima strânsă. "Oamenii îşi imaginează ce e mai rău. Când văd că totul se desfăşoară în condiţii de respect faţă de aparţinători şi răposat pleacă uşuraţi"...

Complet automatizat

Crematoriul e o hală din care a fost compartimentat doar biroul administratorului şi zona filtrelor de aer. Încăperea este "mobilată" cu aparatură cromată, de la frigiderul pentru trupurile în aşteptarea cremaţiunii până la cuptorul monitorizat online de furnizorul din Stockholm.

Complet computerizat, incineratorul ce valorează un milion de euro a fost adus la Oradea în 2012 cu trei TIR-uri. Aparatul e atât de complex încât montajul şi reglajele au durat 40 de zile. În sală se aud doar ventilatoarele care controlează arderea din cuptor prin dozarea nivelului de oxigen. Până şi furnalul, la gura căruia nu se vede fir de fum, e monitorizat video...

Ars şi măcinat

Într-o sală de recepţie, fiecărui răposat i se dă un număr de indentificare ştanţat pe un disc ceramic, acesta însoţindu-l până în urnă pentru a face imposibilă orice confuzie. Desfăşurată la o temperatură de peste 1.000 grade Celsius, incinerarea - care durează până la o oră şi jumătate - începe în camera de combustie, unde trupul efectiv se autoaprinde, iar cenuşa şi gazele rezultate sunt arse apoi încă o dată în camera de post-combustie.

"Nu miroase absolut nimic, după ardere rămân doar câteva fragmente din oasele mari cum sunt bazinul, craniul ori femurul. Oamenii foarte bolnavi, care au făcut chimioterapie, ard mai greu. Trupurile lor nu mai degajă atâta energie, oasele se întăresc de la chimicale", a constatat Gherghev.

La final, eventualele proteze metalice ale răposaţilor sunt îndepărtate, iar cenuşa rezultată e măcinată într-o moară din care este evacuată apoi cu ajutorul unor ventilatoare. Colectată într-o pungă specială cu capac, pulberea este depusă în urnă şi sigilată. Scene în care cenuşa bunicii e împrăştiată prin casă de un neîndemânatic care sparge din greşeală urna există doar în filme. Cutia poate fi păstrată în casă sau, dacă răposatul a vrut sau familia cere acest lucru, cenuşa se poate împrăştia într-un parc, pe o apă sau, pur şi simplu, îngropată.

Mai ieftină

Deşi mai complicată, incinerarea e mai ieftină ca înmormântarea. Taxele pentru o înhumare în Cimitirul Municipal se ridică la 700 lei, sumă la care se adaugă cheltuielile cu păstrarea rămăşiţelor pământeşti la camera de frig, 25 lei/zi, cele pentru cumpărarea sicriului, plata preotului şi altele.

În schimb, în preţul de 950 lei al incinerării e inclus atât preţul sicriului, cât şi cel al unei urne simple. Una din lemn sau piatră, decorată, cu ornamente sau cu picturi, costă 250 lei. Separat, pentru 250 lei, familia poate contracta şi un serviciu în rit reformat sau romano-catolic.

Cum BOR interzice cremaţiunea, preoţii ortodocşi slujesc la incinerare doar în condiţii de conspirativitate. Asta nu înseamnă că ortodocşii sunt înmormântaţi fără slujbă. "Cam 60% dintre răposaţi sunt ortodocşi. Preoţii se fac că nu ştiu că trupul a fost incinerat şi ţin slujba pe urna amplasată în sicriul cu capacul coborât", spune Gherghev. Bărbatul susţine că majoritatea celor incineraţi provin din Bihor şi din judeţele vecine sau sunt străini decedaţi în România pe care familiile vor să-i transporte cât mai uşor pentru a-i îngropa acasă. Pământ din pământ, cenuşă din cenuşă...


"Eu sunt ortodox, dar vreau să fiu incinerat. Până la urmă, disputa între înmormântare şi incinerare e asemănătoare celei dintre oamenii care preferă pâinea sau franzela. Toată lumea are dreptate"

Dorin Gherghev


CAP ÎN CAP!
Biserica şi incinerarea

Atitudinea religioasă faţă de incinerare diferă de la cult la cult. Principalul adversar al cremaţiunii este BOR, care s-a pronunţat printr-o hotărâre sinodală din 1928, reconfirmată în 1933 şi mai recent în 2012. "Arderea trupurilor e împotriva canoanelor. Omul e făcut din trup, care vine din pământ, şi din suflet, care vine de la Dumnezeu. De aceea trupul trebuie să se întoarcă în pământ aşa cum este", argumentează un preot ortodox.

Olimpiu Todorean, preot greco catolicMai înţelegătoare, Biserica Unită cu Roma acceptă incinerarea. "Important e ca răposatul să creadă în Înviere şi să îi fie acordate în prealabil sacramentele", spune vicarul greco-catolic al Oradiei, Olimpiu Todorean (foto).

Cei mai deschişi sunt romano-catolicii şi reformaţii. "Nu corpul, care oricum se descompune, este important în faţa lui Dumnezeu. Important e ca sufletul să fie al lui Dumnezeu, şi El ne va întrupa la ziua de apoi", zice preotul reformat Sandor Lajos.

Dorin Gherghev crede că până la urmă vor accepta incinerarea şi ortodocşii. "Iniţial, şi în Italia cei incineraţi nu puteau fi înmormântaţi cu preot. Când numărul incinerărilor a crescut, Biserica le-a acceptat. Întâi ca excepţii, pe urmă ca pe un fapt normal, pentru că până la urmă şi Biserica trebuie să meargă după oameni".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
rulikovski este o oribilitate maxima
consider cimitirul municipal o oribilitate groteasca, in principal intrarea este dezastru. dacii, vikingii, indienii lasau trupul fara viata sa se intoarca cat mai repede in natura, in stare cat mai ecologica/simpla/naturala. chestia cu mormintele a luat-o razna de-a binelea, dupa ce unele minti destepte au vrut sa-i faca eroi pe cei din familie, si asemeni monumentelor funerare, le-au ridicat monumente in miniatura celor dragi. eu nu am vazut absolut nicaieri in afara zeci de hectare de morminte intr-un singur loc. cititorilor, voi ati mai intalnit un miniorasel de morti pe unde ati umblat, cu vedere directa la centura orasului sau oriunde altundeva?
Postat 16 Septembrie 2016, 20:20 de roger
pământ e destul...
...dar nu va rămâne copiilor noştri!Nici a copiilor copiilor noştri!Că nu mai avem copii!Ci a hoardelor înfometate ce vin din Asia şi Africa!Dacă aţi şti voi ce înghesuiţi şed ăia prin locurile lor acuma!Şi câţi copii îşi tot fac!
Postat 16 Septembrie 2016, 09:09 de crisan
penibil
Nu mai au clienti si s-au gandit sa faca un articol platit.
Postat 16 Septembrie 2016, 08:33 de Iosca
!!!
Băi, să-i anunțe careva pe ortodocșii din România că procesul de confesionalizare religioasă s-a încheiat oficial în Europa în 1648... Oricum, deșteaptă treaba cu cremațiunea. Scăpăm de cimitire și, cel puțin teoretic, putem da pământul respectiv celor vii, că ei au nevoie de el, nu morții.
Postat 16 Septembrie 2016, 07:52 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON