URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2009, 17:48

Vaccinul pandemic Cantgrip

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu toată diversitatea opiniilor pro şi contra, se conturează o majoritate a celor care recomandă vaccinarea, mai ales în rândul personalului medical.

Vaccinul Cantgrip este produs de Institutul "Cantacuzino" şi conţine antigen de virus gripal cultivat pe ouă de găină şi inactivat. Vaccinul corespunde recomandărilor OMS şi Deciziei UE pentru pandemia de gripă.

Vaccinare este indicată adulţilor, vârstnicilor peste 60 de ani şi adolescenţilor cu vârsta de peste 16 ani. Nu este indicată vaccinarea sugarilor şi a copiilor sub 16 ani.

Deşi nu există până în prezent date disponibile privitoare la administrarea vaccinului Cantgrip la gravide, acestea se pot vaccina în trimestrul II şi III de sarcină la recomandarea medicului specialist obstetrician sau a medicului de familie. Vaccinul se poate administra în cursul alăptării.

În toate cazurile, vaccinul Cantgrip se administrează într-o singură doză, după omogenizarea conţinutului şi încălzirea prealabilă a fiolei (se ţine în mână fiola până la atingerea temperaturii ambiante, agitându-se).

Atenţie!

Reacţiile adverse cele mai frecvente pot fi durerile la locul inoculării, iar cele mai puţin frecvente - durerile de cap, oboseala, febra moderată, dureri musculare şi articulare, simptome asemănătoare unei răceli şi ameţeli. Acestea dispar în 2-3 zile fără tratament. Studiul clinic efectuat la testarea vaccinului Cantgrip pe adulţi şi vârstnici a relevat faptul că reacţiile au apărut mai frecvent la persoanele sub 60 de ani. Ca orice alt vaccin şi Cantgrip poate determina, în cazuri foarte rare, reacţii alergice cu evoluţie spre şoc, fapt ce a impus, pe lângă instruirea specială a medicilor abilitaţi pentru efectuarea vaccinării şi dotarea obligatorie a acestora cu truse anti-şoc.

Reţineţi!

Vaccinul determină producerea de anticorpi de către sistemul imunitar pentru apărarea contra gripei noi. Niciuna dintre componentele acestui vaccin nu poate produce gripă. Nu se vaccinează persoanele cu alergii cunoscute la ouă, carne de pui, neomicină (antibiotic cu spectru larg din grupa streptomicinei), sau zahăr, alergia manifestându-se sub forma unor erupţii prurin-ginoase la nivelul pielii (mici bubiţe de culoare roşie, cel mai des, însoţite de mâncărime), dificultăţi respiratorii, umflarea feţei sau a limbii. De asemenea, infecţiile severe însoţite de febră de peste 38 grade C reprezintă o contraindicaţie temporară a vaccinării, până la ameliorarea simptomatologiei. Vaccinul se administrează intramuscular, de obicei la nivelul muşchiului deltoid (partea superioară a braţului), fiind contraindicată administrarea intravenoasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON