URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2010, 16:50

Uzul de droguri (IV)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Descoperirea efectelor psihedelice ale LSD din anul 1947 în SUA a culminat cu un abuz de tip epidemic în cursul anilor '60. Impunerea unor limitări legale în privinţa fabricării şi distribuţiei acestuia precum şi pericolul pentru sănătate au dus la o scădere semnificativă a abuzului. LSD este un drog puternic, efectele apărând la doze mici (20 micrograme) după câteva minute de la administrarea orală (tahicardie, hipertensiune arterială, tremor, dilataţia pupilelor şi creşterea temperaturii).

După circa 30 de minute de la administrare apar modificări de dispoziţie, stări conflictuale bizare, chiar şi iluzii optice. Acţiunea poate persista timp de 12-18 ore. Toleranţa se dezvoltă rapid atunci când drogul este folosit în mod abuziv. Nu s-au semnalat cazuri de deces prin efectele directe ale LSD. Reacţiile adverse ale consumului cronic de LSD includ riscul mărit de psihoze şi tulburări de memorie. Phenciclidina (PCP) este o substanţă de uz veterinar, folosită în scopul imobilizării pe perioade scurte a animalelor mari.

Se utilizează pe cale orală, fumat sau intravenos. Este cunoscută sub numele de "angel dust" şi se prezintă ca o pudră albă, granulată, care conţine între 50 şi 100% drog. Dozele mici (5 miligrame) produc agitaţie, excitaţie, analgezie şi tulburări de vorbire. Supradoza determină modificări psihice majore ce pot duce la sinucidere, hipertensiune arterială, chiar comă, fapt ce impune asistenţă medicală în serviciile de terapie intensivă.

Abuzul multiplu de droguri este o realitate. Deşi consumatorii de droguri afirmă că au o preferinţă pentru un anumit drog, folosirea diverselor combinaţii este des întâlnită. Consumul concurent de droguri este foarte periculos datorită cumulării efectelor, riscul toxic devenind astfel mai mare. Există frecvente asocieri ale abuzului de opioide sau de alcool cu fumatul de tutun, dar nu s-au semnalat asocieri ale abuzului de alcool cu consumul de marijuana.

Atenţie! Consumul combinat de cocaină, heroină şi alcool măreşte riscul efectelor toxice cu mult mai mult decât consumul unui singur drog. Tratamentul adecvat al abuzului de droguri multiple, ca şi al altor forme de abuz, presupune servicii medicale speciale, în care primul pas este dezintoxicarea.

Reţineţi! Se acceptă azi ideea că abuzul şi consumul multiplu de droguri sunt consecinţe ale facilităţii procurării şi ale costului acestora. Combaterea traficului de droguri şi educaţia sanitară a copiilor şi tinerilor, alături de măsuri de ordin politic, social şi administrativ, pot determina scăderea consumului şi reducerea dependenţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pai...
Pai hai nu ne drogam si noi?!
Postat 24 Septembrie 2012, 19:49 de asa
MINISTERUL NU STIE!
Pe ambalajul lor scrie "sare de baie" sau "îngrăşământ pentru plante", sau "produse pentru colecţionari privaţi pasionaţi de plantele etnobotanice rare". Nimeni însă nu s-a gândit să facă o baie într-o cadă plină de 200 de litri de apă în care a pus mai puţin de 1 gram de sare, aşa cum nici un colecţionar privat de plante, dacă aşa ceva ar exista în România, nu s-ar gândi să adauge la colecţie o tocătură de plante neidentificabile. Ceea ce se vinde sub aceste denumiri sunt de fapt aşa-zisele "etnobotanice", adică droguri. Au apărut pe piaţa românească în 2008, iar în acest moment există 300 de magazine şi 200 de firme care se ocupă cu acest comerţ. Ele pot fi cumpărate şi de la magazinele online sau prin intermediul anunţurilor de mică publicitate şi au fost aduse iniţial din Marea Britanie, gata ambalate. Acum, patronii de astfel de magazine se aprovizionează din China cu substanţe făcute în laboratoare, le amestecă cu plante care în sine nu au nici un efect, le ambalează în pliculeţe şi le pun pe piaţă. Există şi o altă categorie de pliculeţe care conţin aşa-zisă "sare de baie" şi aşa-zisele "îngrăşăminte pentru plante", adică numai prafuri. Dat fiind că aceste produse nu sunt în afara legii, deschiderea unui magazin de "etnobotanice" e la fel de simplă ca deschiderea unei florării. De fapt, asta şi trec patronii la rubrica unde trebuie să specifice obiectul comerţului: "comerţ cu amănuntul de plante, flori, seminţe, hrană de animale" (cod CAEN 4776) sau "produse nespecializate" (cod CAEN 4690). Îşi iau avizul de funcţionare de la Primărie, ca orice magazin, şi nu au nevoie de vreun aviz de la Ministerul Sănătăţii. Termenul de "etnobotanice" este însă impropriu folosit. Cerasela Gîrt, conferenţiar universitar, doctor farmacist, de la Catedra de Farmacognozie a Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, ne-a explicat: "Etnobotanicele sunt nişte specii vegetale care reflectă utilizarea terapeutică tradiţională într-o anumită zonă. Dacă ne gândim la titulatura modernă pe care au căpătat-o aceste etnobotanice, ne referim de fapt la aşa-zisa categorie de specii vegetale care induc efecte halucinogene, acţiunea psihotropă. Cele trecute pe plicuri nu sunt specii de la noi". Cerasela Gîrt remarcă minciuna de pe ambalaj: "Nu ai cum să spui că vinzi un pliculeţ cu 1-2 grame pentru colecţionari de plante medicinale. La noi în ţară nu există această categorie de colecţionari. Şi nici un colecţionar nu ar cumpăra ceva ce nici măcar nu este o frunză întreagă".
Postat 27 Noiembrie 2010, 18:56 de ERNOBOTANICE
BRAVOOO
In Polonia fumatul este interzis in toate locurile publice, cu exceptia strazii. Interdictia a intrat in vigoare de luni si prevede amenzi usturatoare pentru cei care incalca legea. Astfel, polonezii nu mai au voie sa fumeze in scoli, spitale, muzee, teatre, aeroporturi si gari, in mijloacele de transport in comun sau pe stadioane, noteaza Associated Press . In schimb, fumatul va fi permis numai in locuri special amenajate si ventilate. Persoanele care nu respecta aceasta lege risca amenzi de 500 de zloti (165 de dolari). In Polonia fumatul este interzis in toate locurile publice, cu exceptia strazii. Interdictia a intrat in vigoare de luni si prevede amenzi usturatoare pentru cei care incalca legea. Astfel, polonezii nu mai au voie sa fumeze in scoli, spitale, muzee, teatre, aeroporturi si gari, in mijloacele de transport in comun sau pe stadioane, noteaza Associated Press . In schimb, fumatul va fi permis numai in locuri special amenajate si ventilate. Persoanele care nu respecta aceasta lege risca amenzi de 500 de zloti (165 de dolari).
Postat 27 Noiembrie 2010, 18:52 de ATENTIE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON