URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2016, 17:52

Rabia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rabia (turbarea) este o boală produsă de virusul rabic care aparţine grupului Rhabdovirusurilor. Boala afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării), atât la animale, cât şi la oameni.

Animalele infectate cu acest virus pot răspândi boala prin intermediul salivei. Oamenii pot dobândi boala în urma muşcăturilor produse de animalele infectate (sălbatice sau domestice), sau prin pătrunderea salivei infectate într-o rană deschisă sau în mucoasă. Virusul rămâne o perioadă de timp la nivelul locului de pătrundere în organism înainte de a ajunge la creier, unde provoacă o meningoencefalită ireversibilă, fatală în 5 până la 20 de zile. Boala poate fi transmisă prin saliva unui animal infectat la alte animale sau la oameni, înainte ca animalul infectat să manifeste semnele clinice de boală.

Ocazional, virusul se poate transmite şi prin intermediul animalelor de companie, cum sunt pisicile sau câinii, dar foarte rar, datorită programelor de vaccinare eficiente. Animalele de companie care nu părăsesc niciodată apartamentul au un risc foarte mic de a fi expuse virusului. În situaţii şi mai rare, unele persoane se pot infecta fără a fi muşcate de un animal infestat, fie prin manipularea unui animal care e infestat, fie prin inhalarea virusului, mai ales în locuri în care acesta se găseşte în cantitate foarte mare (peşterile în care trăiesc lilieci, de exemplu).

Cele mai frecvente muşcături sunt cele de câini, pisici, şobolani şi hamsteri. Boala debutează, după o incubaţie de aproximativ 3 săptămâni (uneori mult mai îndelungată), prin dureri localizate în zona plăgii de inoculare, urmate de tulburări nervoase, ca hidrofobia (adică teama de apă, bolnavul refuzând să bea orice lichide), aerofobia (teama de mişcările de aer), urmând accese de febră, tremurături, contracturi musculare (prin apariţia unor spasme dureroase), modificare a vocii şi o salivaţie intensă. Afectarea nervoasă debutează la puţin timp după aceasta putând surveni sub forma unei encefalite care evoluează repede spre comă (tulburări ale stării de conştienţă şi paralizii flasce), sau o stare de excitaţie furioasă în care contracturile se manifestă prin crize generalizate ce preced moartea.

Rabia este o boală care poate fi sută la sută prevenită prin informarea şi educarea proprietarilor şi vaccinarea animalelor. Vaccinul antirabic este utilizat în scop preventiv în profesiunile cu risc (veterinari, agricultori, paznici, forestieri etc.) şi se administrează în două doze la interval de o lună, cu rapel la 1 an şi la 3 ani după prima vaccinare. Nu există contraindicaţii ale acestei vaccinări, nici chiar în timpul sarcinii. Prevenirea rabiei animale constă în vaccinarea tuturor animalelor domestice şi chiar a unor animale sălbatice, cum este cea a vulpilor (posibilă prin existenţa unui vaccin oral care se pune în hrana răspândită în aria de activitate a acestor animale), dar şi prin controlul sanitar veterinar la frontiere, izolarea animalelor muşcate şi prin strângerea animalelor vagabonde.

ATENŢIE! Rabia ramâne o boală incurabilă, animalele având rolul de rezervor natural al virusurilor. Virusul rabic rezistă la congelări şi decongelări, fiind activ chiar şi pe un animal mort, timp de 45 de zile. Rabia odată declanşată clinic, nu mai este tratabilă. Primul gest după o muşcătură este spălarea cu apă şi săpun şi nu dezinfectarea cu produse speciale sau cu alcool, întrucât acestea coagulează sângele şi ridică posibilitatea de infectare cu rabie. Rabia animală se traduce prin modificări ale comportamentului obişnuit al animalului. Dacă este un animal domestic, el devine agresiv în mod anormal chiar şi făra motiv; dacă este un animal sălbatic, acesta se îndreaptă spre om în loc să fugă. Astfel de modificări comportamentale trebuie să atragă atenţia, mai ales când sunt însoţite de tulburări ale mersului şi de hipersalivaţie.

REŢINEŢI! Virusul se găseşte la câini şi pisici în egală măsură, dar şi la bursuci, lupi, lilieci, şoareci, şobolani şi vulpi. Potrivit studiilor internaţionale, aproximativ 55.000 de oameni mor anual de rabie, majoritatea fiind copii. Totodată, 98% dintre victime sunt persoane muşcate de un animal cu rabie. Majoritatea deceselor umane provocate de rabie se înregistrează în Asia şi Africa (în proporţie de 95%).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON