URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2011, 18:30

Nevralgia trigeminală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere


Numită şi "durerea facială paroxistică", această afecţiune se caracterizează prin dureri puternice la nivelul buzelor, gingiilor, obrajilor, bărbiei şi, mai rar, la nivelul ochilor. Boala afectează nervul trigemen, un nerv cranian care asigură sensibilitatea tegumentelor feţei şi a jumătăţii anterioare a capului, iar prin ramura sa motorie are rol în masticaţie.

Apare aproape exclusiv la vârste mijlocii şi la persoane vârstnice, crizele dureroase durând rareori mai mult de 1-2 minute (de obicei câteva secunde). Durerea poate fi atât de intensă incât pacientul se cutremură. Paroxismele reapar frecvent, atât ziua cât şi noaptea, timp de mai multe săptămâni.

Durerea poate fi declanşată de diverşi stimuli aplicaţi pe anumite zone ale feţei, buzelor sau limbii, sau chiar de mişcări ale acestora. Diagnosticul bolii se bazează pe datele clinice, fiind necesară diferenţierea de alte forme de nevralgie facială sau cefalică şi de durerea maxilară, a dinţilor sau a sinusurilor.

Originea bolii este încă necunoscută, deşi s-au descris la tineri cazuri de nevralgie trigeminală determinată de demielinizarea rădăcinii nervului, iar în alte cazuri s-au făcut asocieri cu infecţii virale sau tumori. Neuropatia trigeminală este o altă afecţiune a nervului trigemen, de obicei caracterizată prin pierderea sensibilităţii la nivelul feţei sau tulburări de masticaţie şi fără paroxisme dureroase.

Atenţie! Boala este relativ uşor de recunoscut şi beneficiază de tratament medicamentos. Consultul medical este obligatoriu pentru stabilirea exactă a diagnosticului. Tratamentul este recomandat de către medic, utilizându-se carbamazepin în doze stabilite în funcţie de receptivitatea pacientului şi după scheme specifice. Medicamentul este eficace la circa 75% din bolnavi, pentru cei care nu pot tolera dozele mai mari existând o alternativă de tratament cu fenitoin.

Reţineţi! Dacă tratamentul medicamentos este ineficace se recomandă intervenţia chirurgicală, care determină ameliorarea la circa 35% din pacienţi, cu recidivă la 7-30% dintre aceştia. Există şi o altă modalitate de tratament chirurgical prin decompresie microvasculară, cu inconvenientul că necesită multe zile de spitalizare, fiind o intervenţie majoră, dar cu eficacitate mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON