URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2009, 18:18

Gripa umană cu tulpină de origine porcină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dovezile actuale confirmă transmiterea sa da la om la om, existând cazuri grave de boală aproape în toată lumea.

Simptomele noii forme de gripă sunt: febră (încă de la debut), simptome respiratorii (tuse seacă, nas înfundat sau rinoree, dureri în gât), dureri musculare, cefalee, frisoane, oboseală, vărsături sau diaree.

Protecţia contra infecţiei se face prin evitarea contactului cu persoanele cu simptome de "răceală", a aglomeraţiilor şi mulţimilor, ca şi atingerea ochilor, gurii sau nasului, folosirea batistei de unică folosinţă care se va arunca ulterior la gunoi, spălarea cât mai frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, dezinfectarea clanţelor, telefoanelor, tastaturilor, în general a obiectelor cu contact frecvent.

Deplasările în zonele afectate ar trebui evitate, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulior de igienă personală.

Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon se va derula înaintea celei împotriva gripei noi, planificarea fiind în perioada 15 octombrie - 1 decembrie 2009. În România, campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1 va demara la începutul lunii decembrie, urmând ca până la sfârşitul anului să fie finalizate toate cele 5 milioane de doze produse de Institutul Cantacuzino.

Atenţie!

Noul virus gripal A(H1N1) se transmite la fel ca virusul gripei sezoniere, adică direct de la om la om, prin picăturile fine de secreţie nazală răspândite de persoana infectată prin tuse şi/sau strănut, sau indirect, prin contactul mâinilor cu picăturile răspândite pe diferite suprafeţe şi apoi duse la gură sau la nas. Virusul NU se transmite prin consumul cărnii de porc sau a preparatelor din carne de porc manipulate şi prelucrate termic corespunzător.

Reţineţi!

Majoritatea virusurilor gripei porcine răspund la tratamentul medical antiviral cu oseltamivir (Tamiflu) şi zanamivir (Relenza), antivirale noi, dar şi la cele mai vechi, cum este amantadina. Noul virus gripal este susceptibil doar la antiviralele noi, fiind rezistent la amantadină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON