URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2009, 17:47

Despre Preşedintele României (2)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potrivit dispoziţiilor articolului 80 din Constituţia României "Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării". De asemenea: "Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate" - am redat exact textul constituţional care reglementează rolul Preşedintelui României în regimul politic românesc.

Pentru a-şi exercita acest rol de garant al funcţionării statale şi de mediator între puterile statului, Preşedintele trebuie să-şi exercite prerogativele conferite de Constituţie. Aşa cum am arătat însă şi săptămâna trecută, atribuţiile preşedintelui nu sunt la fel de extinse ca ale altor preşedinţi aleşi în mod direct de popor (spre exemplu preşedintele francez sau cel american).

Astfel, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, dar guvernul va trebui investit de Parlament. Ca atare, Guvernul este investit şi va răspunde numai în faţa Parlamentului şi nu în faţa Preşedintelui.

De asemenea, Preşedintele nu va putea revoca primul-ministru (art. 107 alin. 2 din Constituţie). Acest articol a fost introdus în urma Revizuirii din 2003 pentru a clarifica anumite raporturi constituţionale - anterior acestei revizuiri primul-ministru de la acea vreme Radu Vasile fusese revocat de preşedintele Constantinescu în urma unei proceduri nu tocmai în acord cu spiritul constituţiei.

Ulterior Revizuirii din 2003, istoria recentă a consemnat o situaţie în care am avut un prim-ministru neagreat de preşedinte, prim-ministru care şi-a dus mandatul până la capăt, întrucât Constituţia nu mai permitea revocarea sa.

Spre deosebire de regimul politic românesc, în Statele Unite, Preşedintele este şi şeful Guvernului, deoarece regimul politic prezidenţial clasic consacrat de constituţia americană nu cunoaşte instituţia primului-ministru. Ca atare preşedintele american este capul puterii executive.

În Franţa, pe de altă parte, deşi există instituţia primului-ministru, preşedintele republicii conduce şedinţele guvernului francez, primul-ministru nefiind altceva decât un "ajutor" al preşedintelui. Ca atare preşedintele francez poate demite oricând primul-ministru fără a avea nevoie de un vot al parlamentului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON