URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2010, 10:43

Cine poate fi martor în procese?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Martorii sunt persoanele străine în proces, care declară în faţa instanţei fapte sau împrejurări concludente pentru soluţionarea cauzei, despre care au luat cunoştinţă personal. În ceea ce priveşte faptele juridice, Codul Civil nu limitează administrarea probei cu martori, astfel încât aproape toate faptele juridice pot fi dovedite cu martori.

Prin excepţie, doar anumite fapte naturale nu pot fi dovedite. Martor poate fi orice persoană care cunoaşte aspecte relevante cu privire la procesul în care urmează să depună mărturie. Nu pot fi ascultate ca martori, următoarele categorii de persoane prevăzute de art. 189 alin. 1 şi 2 Cod proc. civ.: rudele şi afinii până la gradul al 3-lea inclusiv; soţul, chiar despărţit; interzişii şi cei declaraţi de lege incapabili de a mărturisi.

Ca atare, cu excepţia acestor categorii, orice altă persoană poate depune mărturie în procese. Totuşi, în vederea protejării secretului profesional, legea scuteşte anumite categorii de persoane de obligaţia de a depune mărturie. Astfel, spre exemplu medicii, preoţii şi avocaţii nu sunt obligaţi să depună mărturie cu privire la faptele de care au luat cunoştinţă în exerciţiul profesiei.

Trebuie reţinut faptul că nu orice fapt poate fi dovedit cu martori. De exemplu nu poate fi dovedită existenţa unui contract decât printr-un înscris. Totuşi, legea admite dovedirea cu martori a contractelor în care părţile nu au putut să întocmească un înscris în anumite situaţii strict reglementate.

O situaţie interesantă se iveşte în cazul în care o persoană este amendată iar de faţă la momentul faptei erau de faţă doar soţul sau o rudă apropiată, persoane care, potrivit dispoziţiilor legale arătate mai sus nu ar putea depune mărturie. Aplicând direct prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, din ce în ce mai multe instanţe încuviinţează audierea rudelor în asemenea situaţii, motivând faptul că refuzul de audiere a unicului martor ocular prezent la momentul faptei, pe motiv că ar fi rudă, aduce atingere dreptului la un proces echitabil garantat de Convenţie şi de Constituţia României.

Această practică este una corectă, deoarece în anumite situaţii obiective, să răpeşti unei părţi dreptul de a-şi dovedi nevinovăţia echivalează cu un abuz de drept ce nu poate fi tolerat într-un stat de drept.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
martorii mincinosi
in practica ff multi nevinovati sunt inchisi in baza unor declartii scrise de asa zisi martori mincinosi.............. ce este prezentat aici e doar de suprafata....in adanc sunt lucruri mult mai periculoase. se pot ff usor incsena anumite situati si daca esti singur te ai ars....eu nu as lua martorii in considerare as merge numai pe probe materiale sau biologice....dar degeaba trebuie sa sanatajam si sa inchidem nevinovati.
Postat 09 Iunie 2010, 17:24 de nca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON