URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2009, 11:11

Amenzile rutiere şi suspendarea permisului de conducere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ceea ce priveşte situaţia contravenţiilor rutiere există câteva reguli. Astfel, dacă se reţine permisul de conducere, când se înregistrează la judecătorie plângerea, este necesar să se obţină de la această instanţă, pe lângă ştampila de înregistrare a plângerii şi un alt document intitulat certificat de grefă.

Pe baza acestui certificat, poliţia rutieră va restitui persoanei în cauză permisul de conducere până la soluţionarea definitivă a procesului privind anularea procesului-verbal prin care s-a dispus suspendarea - aceasta înseamnă că efectele procesului verbal sunt suspendate până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti irevocabile.

Ca atare, pe tot parcursul procedurii judiciare persoana care a formulat plângerea, poate conduce autovehicule. În urma procesului, se poate anula procesul-verbal sau măsura suspendării dreptului de a conduce sau se poate respinge cererea. Împotriva sentinţei judecătoriei se poate face recurs care se judecă de tribunal. Hotărârea pronunţată în recurs de tribunal este definitivă şi irevocabilă.

Atenţie!

În situaţia în care se respinge cererea de anulare a procesului-verbal prin care s-a dispus suspendarea permisului de conducere, trebuie să predaţi permisul unităţii de poliţie din raza localităţii de domiciliu în termen de 15 zile de la rămânerea irevocabilă a hotărârii judecătoreşti. Dacă nu procedaţi în acest mod, perioada de suspendare a permisului se majorează automat cu 30 de zile iar dacă sunteţi oprit în trafic, vi se va întocmi dosar penal pentru conducere fără permis.

Reţineţi!

Legislaţia rutieră prevede că măsurătorile făcute de aparatele radar au o marjă de toleranţă astfel: la viteze de până la 100 km/h plus minus 3km/h iar la viteze de peste 100km/h plus minus 3% din valoarea vitezei determinate de aparatul radar. Spre exemplu: la valoarea de 102 km/h identificată de aparatul radar, eroarea de 3% este de 3,06 km/h, astfel încât viteza matematic determinată şi probată este de 98,92 km/h. Ca atare, în ipoteza contestării unui asemenea proces-verbal instanţa ar trebui să reducă amenda şi să dispună anularea măsurii complementare a suspendării dreptului de a conduce întrucât viteza matematic determinată este cu mai puţin de 50km/h peste viteza legală în localitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON