URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2010, 19:35

Aditivii alimentari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aditivii alimentari, notaţi cu litera E datorită alinierii la normele Uniunii Europene, sunt definiţi ca substanţe care nu se consumă ca un aliment în sine şi care nu se utilizează ca ingrediente alimentare, putând avea sau nu valoare nutritivă.

Aceste substanţe se adaugă în produsele alimentare în mod intenţionat, pentru ameliorarea calităţii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii speciale de prelucrare. O altă definiţie dată de specialişti aditivilor alimentari consideră că acestea sunt reprezentate de orice substanţe, naturale sau sintetice, introduse de producătorii de produse alimentare în alimente în cantităţi foarte mici cu scopul de a le prelungi durata de păstrare sau pentru a le conferi proprietăţi atrăgătoare, cerute şi plăcute de consumatori.

După funcţia şi acţiunea lor, aditivii alimentari se clasifică astfel:

- conservanţii alimentari, cu rolul de prelungire a timpului de păstrare şi a stabilităţii produselor alimentare, având şi acţiune bacteriostatică (acidul benzoic acidul ascorbic, acidul propionic şi sărurile lor);

- antioxidanţii alimentari, substanţe care asigură stabilitatea grăsimilor din produsele alimentare (alfatocoferolul şi substanţe de sinteză - galatul de propil, de octal şi de duodecil, acidul citric şi acidul ascorbic);

- aromatizanţii alimentari, care cuprind substanţe naturale sau sintetice variate utilizate pentru potenţarea aromei şi gustului produselor alimentare, amelioratorii alimentari, substanţe chimice naturale sau sintetice care au rolul de moderare a unor proprietăţi ale alimentelor (organoleptizanţi, amelioratori de gust, revelatori de gust, emulgatori, amelioratori de consistenţă şi de culoare).

Atenţie! Oamenii de ştiinţă afirmă că, în cantităţi mici, consumul aditivilor nu constituie un pericol pentru organism. De aceea, normele pentru utilizarea aditivilor alimentari prevăd cantităţile maxime care pot fi folosite în diversele categorii de produse alimentare. Totuşi, pentru a preveni eventulele pericole, legislaţiile din SUA şi UE au interzis o parte din acestea.

Reţineţi! Aditivii alimentari au fost folosiţi în prepararea şi păstrarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri, dar în ultimul secol, odată cu dezvoltarea accelerată a industriei alimentare, ei au dobândit un rol primordial în procesarea alimentelor. Datorită cererii foarte mari de produse alimentare prelucrate, a crescut şi cererea de substanţe care să faciliteze prelucrarea materiei prime şi conservarea pe o perioadă mai mare de timp a produselor alimentare. Din această cauză, substanţele naturale folosite până atunci au fost înlocuite cu substanţe sintetice, mai uşor de produs şi, deci, mai ieftine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
MAMA CE MINUNE
ce experienta gateam tot timpul cu delikat si din comoditate am gatit numai cu sare , NU CREDEAM ca pot sa manac fara condimente dar ma simt mult mai bine daca gatesc fara.....se poate si doar cu sare! totul e comercial tine de fite, de moda dar sa stiti ca sunt ff gustoase doar cu sare............SANATATE rationala pe primul loc de pus in practica.
Postat 16 Mai 2010, 09:40 de anca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON