URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2010, 14:00

Accidentul vascular cerebral

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare prin blocarea sau lezarea unei artere care hrăneşte creierul şi se manifestă prin simptome ca slăbiciune musculară, amorţeală, tulburări de vedere, greutate în vorbire sau chiar imposibilitatea de a putea vorbi, paralizie parţială, de obicei la un membru sau la membrele de aceeaşi parte a corpului. În unele cazuri se poate ajunge la deces.

Cauzele AVC sunt ateroscleroza, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm ale inimii şi atacul de cord, anemia severă, fumatul, consumul crescut de alcool şi contraceptivele orale. Semnele precoce de alarmă sunt paralizia parţială tranzitorie, amorţeli pe o parte a corpului, dificultăţi de vedere sau de vorbire.

Existenţa în familie a unor episoade de ischemie tranzitorie, în care aportul de sânge la o zonă din creier este oprit un timp de câteva secunde sau minute, poate reprezenta o oarecare predispoziţie pentru AVC. Cel mai important lucru este ca, atunci când observăm apariţia acestor semne, să chemăm de urgenţă medicul, deoarece tratamentul de urgenţă aplicat corect poate salva bolnavul.

Atenţie! Tratamentul AVC se face numai în spital, supravegherea permanentă fiind indispensabilă. Recuperarea se face în timp prin programe speciale bazate în special pe exerciţii fizice, succesul depinzând în cea mai mare parte de extinderea leziunii, dar şi de factorii emoţionali.

Reţineţi! Deşi încă mai reprezintă o cauză majoră de deces şi de invaliditate, numărul cazurilor este în scădere datorită conştientizării de către populaţie a nocivităţii factorilor de risc şi evitarea acestora, mai ales în ţările dezvoltate. Hipertensiunea arterială, diabetul şi colesterolul sanguin crescut sunt factori majori de risc care trebuie preveniţi sau detectaţi şi trataţi.

Obiceiurile alimentare sănătoase sunt importante în prevenirea acestor boli, dar şi a AVC (legume şi fructe în cantităţi mai mari, consumul cât mai des de peşte şi usturoi scade riscul de AVC). Orice durere de cap trebuie investigată de către medic, iar femeile care consultă medicul pentru folosirea anticoncepţionalelor îl vor informa în ceea ce priveşte consumul de alcool, fumatul şi utilizarea altor medicamente. Oprirea fumatului poate sădea riscul de AVC.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON