URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Vom avea, din nou, radare fixe (I)
De ştiut
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
23 Martie 2023, 10:15
Tulburările anxioase: Lucruri de știut despre tulburările obsesiv-compulsive și fobii
De ştiut
Tulburarea obsesiv-compulsivă face parte din tulburările anxioase şi se manifestă prin prezenţa unor obsesii care apar tot mai des. Obiceiurile personale ciudate sunt ceva obişnuit, dar atunci când acestea determină anxietate marcată care poate merge până la suferinţă personală şi durează mai mult de o oră pe zi, provocând tulburări sociale sau profesionale, avem indiciile acestei boli.
19 Martie 2023, 12:37
Persoanele condamnate pentru infracţiuni rutiere vor avea interdicţie de a obţine permisul
De ştiut
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
15 Martie 2023, 09:53
Echipa de robotică Modus Vivendi promovează educaţia STEAM în şcolile din mediul rural (FOTO)
Educatie
Educaţia STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) este un domeniu fascinant, dar prea puţin integrat în sistemul nostru de învăţământ. Modus Vivendi, echipa de robotică a Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", ca promotor al acestui tip de educaţie, îşi doreşte să ofere şi elevilor din şcolile din mediul rural şansa de a descoperi ce înseamnă domenii precum robotica, programarea şi proiectarea 3D.
14 Martie 2023, 10:00
Ziua deţinuţilor politic, marcată la Oradea (FOTO)
De ştiut
"Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989" este marcată anual la data de 9 martie. Pentru a cinsti memoria acestora, în Oradea au fost organizate, de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din Bihor, două evenimente cu însemnătate.
12 Martie 2023, 16:52
Tulburarea anxioasă generalizată: prin ce se deosebește de fobii sau atacuri de panică
De ştiut
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
11 Martie 2023, 14:55
Toți șoferii își vor putea verifica istoricul sancțiunilor rutiere pe internet
De ştiut
În data de 2 februarie a.c. a intrat în vigoare Legea nr. 385/2022 prin care se modifică codul rutier. Una dintre modificările importante aduse de această lege prevede că titularul permisului de conducere are dreptul să obţină istoricul sancţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice în una din următoarele modalităţi: a) de pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române; b) de la orice structură de poliţie rutieră.
06 Martie 2023, 13:10
Tulburările anxioase: De la porniri obsesiv-compulsive până la atacuri de panică
De ştiut
Izolarea la domiciliu din trecut, determinată de pandemia de coronavirus, poate avea repercusiuni și în timp, prin unele tulburări psihice sau accentuări ale celor preexistente.
04 Martie 2023, 15:25
Noutate importantă: Vaccinul HPV va fi compensat, în premieră, și pentru femeile între 18 și 45 de ani, dar și pentru băieți!
Actual
Anunț important făcut, vineri, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ​Vaccinul împotriva virusului HPV, care provoacă și cancerul de col uterin, ar urma să fie compensat în premieră în România pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani, dar și pentru băieți, în condițiile în care țara noastră are, în prezent, doar un program gratuit de vaccinare pentru fete și adolescente cu vârsta între 11 și 18 ani.
03 Martie 2023, 21:24
Noi reguli privind circulația în sensul giratoriu
De ştiut
În mod paradoxal, deși titlul sugerează că ar fi vorba de o schimbare a regulilor, în realitate asistăm, în anul 2023, la o primă reglementare a circulației autoturismelor în sensul giratoriu, reglementare ce va pune capăt, sperăm, nesfârșitelor interpretări cu privire la situații altminteri banale.
27 Februarie 2023, 08:45
Astmul bronşic: cum debutează, cum îl tratăm și cum putem scăpa de el
De ştiut
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie „şuierătoare”).
24 Februarie 2023, 16:42
Cum se poate plăti o datorie dacă creditorul refuză să o primească
De ştiut
Codul de procedură civilă reglementează o procedură prin care cei care datorează anumite sume de bani sau trebuie să predea unele bunuri pot să le achite sau să le transmită chiar dacă persoana care trebuie să le primească (creditorul) refuză plata sau bunurile din diverse motive, cel mai des întâlnit fiind faptul că suma de bani generează dobânzi.
21 Februarie 2023, 11:51
Virozele respiratorii: simptome, tratament, recomandări...
De ştiut
Virozele respiratorii sunt determinate de foarte multe virusuri (circa 200, de 8 genuri diferite, existând posibilitatea ca să se descopere în viitorul apropiat şi altele), responsabile de 2/3 până la 3/4 din cazurile de infecţii respiratorii acute. Marea majoritate a acestor virusuri atacă căile respiratorii superioare, dar pot afecta şi căile respiratorii inferioare, mai ales la copiii mici.
11 Februarie 2023, 16:31
Efectele nulității în materie de taxe și impozite. Poziția corectă a Guvernului României
De ştiut
În data de 15 decembrie 2022 Curtea Constituțională a admis o excepție de neconstituționalitate și a stabilit că instituirea obligației de plată a unor taxe (contribuții) pentru pensiile care depășesc 4.000 de lei este neconstituțională, decizia fiind publicată și producând efecte începând cu data de 28 decembrie 2022, dată de la care aceste contribuții suplimentare nu mai sunt, deci, reținute de stat.
09 Februarie 2023, 14:40
Persoanele achitate după ce au fost arestate au dreptul la despăgubiri. Decizie a Înaltei Curți
De ştiut
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
03 Februarie 2023, 16:07
Doctorul Pădure: De ce sunt pădurile cu adevărat vindecătoare
De ştiut
În urmă cu 40 de ani, japonezii ştiau deja că a lua contact cu pădurea induce o stare de bine, vindecătoare pentru trupurile şi mai ales minţile prea obosite. Un antidot ecologist la tumultul vieţii cotidiene. Şi în prezent, medicii din Japonia prescriu plimbarea prin pădure ca o formă de tratament pentru angajaţii diagnosticaţi cu burnout, adică rezultatul unui stres continuu la locul de muncă.
03 Februarie 2023, 10:47
Gripa: o boală „la modă”, cu multe necunoscute
De ştiut
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
02 Februarie 2023, 19:25
AFDPR Bihor, invitație la festivitățile organizate la împlinirea a 70 de ani de la martiriul lui Iuliu Maniu
De ştiut
AFDPR Bihor vă invită în data de 4 februarie la Bădăcin pentru a lua parte la Festivitățile organizate cu ocazia a 70 de ani de la martiriul lui Iuliu Maniu.
02 Februarie 2023, 10:43
Primii bihoreni au primit cardurile de energie. De când și cum vor putea fi folosite acestea
Știri Bihor
Primii bihoreni au primit, miercuri, cardurile de energie, în baza cărora pot plăti facturi. Anunțul a fost făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care precizează că până la finalul lunii februarie, toți beneficiarii eligibili vor primi acasă cardul de energie. Plățile se vor putea efectua începând cu 20 februarie. Prima tranșă de 700 de lei va putea fi utilizată până la 30 iunie 2023.
01 Februarie 2023, 19:44
În sfârșit! Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online începând de astăzi (VIDEO)
Actual
Începând de miercuri, 1 februarie, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online, prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.ro. Vezi ce trebuie să faci!
01 Februarie 2023, 12:17
Bronhopneumopatia Cronică Obstructivă, una dintre 'plăcerile' provocate de fumat
De ştiut
BPCO include bronşita cronică şi emfizemul pulmonar. Cele două entităţi au drept cauză principală fumatul. Circa 20% din adulţii de sex masculin au bronşită cronică şi numai o mică parte din ei au manifestări clinice. Studiile au arătat că bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile, deşi în ultimul timp a crescut numărul de cazuri de boală şi la femei, din cauza creşterii consumului de ţigări şi la acestea.
28 Ianuarie 2023, 18:46
Modificări în materia ajutorului public judiciar
De ştiut
La finele anului trecut, Camera Deputaților, în calitatea de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă de modificare a legislației privind acordarea ajutorului public judiciar pentru cetățenii care nu își permit să susțină financiar un proces. Legea este trimisă Președintelui României pentru promulgare, urmând să intre în vigoare în viitorul apropiat. Pe cine ajută ea?
28 Ianuarie 2023, 15:00
Stai drept! Un cabinet medical din Oradea scanează și tratează postura incorectă dată de statul la birou (FOTO/VIDEO)
Știri Bihor
Un cabinet medical din Oradea ajută copiii și adulții să scape de cocoașele provocate de poziția incorectă în fața laptopului. KineticReform utilizează un aparat de ultimă generație care analizează postura corpului, ceea ce ajută terapeuții să aleagă exercițiile și dispozitivele potrivite pentru fiecare persoană în parte, pentru a-i scăpa de cifoză și de alte dureri de spate, picioare ori șolduri.
25 Ianuarie 2023, 11:00
Ce sunt pleureziile și cum se tratează
De ştiut
Pleureziile sunt acumulări de lichid în spaţiul pleural (pleurele reprezintă 2 membrane care învelesc fiecare plămân şi care se află una în prelungirea celeilalte formând un "sac" închis). După natura lichidului pleureziile pot fi exudative (lichidul conţine o cantitate mai mare de proteine) sau transudative (lichid cu conţinut proteic mai mic). Acumularea de sânge se numeşte hemotorax, dacă există şi aer – hemopneumotorax, iar dacă în spaţiul pleural se găseşte puroi, vorbim de empiem.
21 Ianuarie 2023, 16:36
Te apuci de renovări? RER Vest îți explică ce trebuie să faci cu deșeurile
Oradea noastră
Cu un an întreg în față, unii orădeni și-ar putea face planuri pentru case. Fie că vor construi sau își vor renova locuințele, vor avea nevoie și de RER Vest. Deșeurile rezultate în urma construcțiilor trebuie să ajungă la locul lor. Operatorul de salubritate le explică tuturor locuitorilor oraşului cum pot scăpa legal şi corect de moloz şi de alte resturi din construcţii...
19 Ianuarie 2023, 18:40
Cine își dorește distrugerea Justiției?
De ştiut
Nu voi putea răspunde la această întrebare în prezentul material şi nici nu am vreun indiciu. În schimb, analizând cele întâmplate în Justiţie în ultimii ani, nu pot să nu constat că s-au luat foarte multe măsuri care pe termen nu foarte lung nu fac decât să distrugă Justiţia. Sincer, nu pot crede că ar fi doar rezultatul prostiei sau indolenţei conducătorilor noştri.
18 Ianuarie 2023, 19:50
Hipoglicemia: Care sunt simptomele și ce trebuie să faci?
De ştiut
Hipoglicemia reprezintă o scădere a concentraţiei glucozei din sânge, fiind mai periculoasă pe termen scurt decât hiperglicemia, deoarece glucoza reprezintă suportul energetic primar al creierului. Absenţa sa, la fel ca a oxigenului, are consecinţe dramatice, în condiţiile deficitului prelungit putând surveni decesul.
14 Ianuarie 2023, 17:20
Ce trebuie să știi despre cardurile de energie: Cine le primește și când vor fi distribuite
Actual
Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene a publicat pe site-ul oficial un ghid de folosire a cardurilor de energie, prin care se vor acorda cele două tranşe de câte 700 de lei, ajutoare pentru vârstnicii cu pensii mici, persoanele cu handicap ori pentru familiile defavorizate.
14 Ianuarie 2023, 14:03
Indigestia: Cum se manifestă și care sunt cauzele
De ştiut
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis ("arsurile" stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.
01 Ianuarie 2023, 18:02
Infarctul miocardic acut: Metode de diagnosticare și tratament
De ştiut
Coronarografia reprezintă o metodă de diagnostic invazivă (nu de tratament) ce permite vizualizarea directă a arterelor inimii (coronare) afectate prin infarct.
24 Decembrie 2022, 17:00
  1 2 3  5  7 8 9  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON