URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Ce se va întâmpla cu infracțiunea de viol de la 1 ianuarie?
De ştiut
În luna iulie arătam că vor interveni modificări importante în privința infracțiunii de viol, începând cu luna ianuarie 2024. În concret, prin Legea nr. 217/2023, infracțiunea de act sexual cu un minor se „transformă” în infracțiunea de viol dacă este comisă de un major împreună cu un minor sub 16 ani, iar diferența de vârstă între cei doi este de minimum 5 ani.
19 Octombrie 2023, 11:05
Cum se pronunță deciziile obligatorii ale Înaltei Curți
De ştiut
Deoarece am făcut trimitere de foarte multe ori la deciziile obligatorii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, cred că este necesar să și explic cum se ajunge la pronunțarea unor asemenea decizii și ce efecte concrete produc acestea.
15 Octombrie 2023, 18:01
Leptospiroza: cum se manifestă această boală și cine o răspândește
De ştiut
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele (cu excepţia Antarcticii), dar  mai ales la tropice.
15 Octombrie 2023, 14:31
Muşcăturile de păianjeni: Ce să faci dacă ești atacat de Văduva Neagră
De ştiut
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
08 Octombrie 2023, 17:57
Legea lu’ Marcel. Ce se întâmplă cu taxele și impozitele mărite de Guvern?
De ştiut
La începutul săptămânii trecute, Guvernul României și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului cu privire la mult discutatul proiect de creștere a unor taxe și impozite și de eliminare a unor facilități fiscale. Întrucât legea nu a intrat încă în vigoare și, ca atare, nu are număr, iar ambii „părinți” ai ei, prim-ministrul Ciolacu și ministrul Finanțelor, Boloș, au același prenume, respectiv Marcel, pentru ușurință, o vom denumi în continuare „Legea lu’ Marcel”.
03 Octombrie 2023, 12:23
Muşcătura de şarpe. Care sunt primele măsuri ce trebuie luate?
De ştiut
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
30 Septembrie 2023, 20:15
Plângerea împotriva amenzilor poate fi completată în fața judecătorului
De ştiut
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
27 Septembrie 2023, 10:20
Tehnici inovatoare de tratament în diabet
De ştiut
Tratamentul piciorului diabetic este complex și poate varia în funcție de stadiul bolii și de severitatea simptomelor. O tehnică inovatoare de tratament, care poate face o diferență semnificativă în viața pacienților diabetici, este terapia hiperbară, o procedură non-invazivă, ceea ce înseamnă că pacienții nu suferă intervenții chirurgicale sau proceduri dureroase.
25 Septembrie 2023, 08:30
Înţepăturile de insecte: despre efectele toxice
De ştiut
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
23 Septembrie 2023, 18:31
Modificări importante în procedura penală. O reglementare tembelă
De ştiut
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
20 Septembrie 2023, 10:16
Aerul condiţionat: cum să îl folosim eficient?
De ştiut
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
09 Septembrie 2023, 18:19
Modificări importante în procedura penală. Despăgubiri pentru arestarea nelegală
De ştiut
Cum arătam și săptămâna trecută, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a modificat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
08 Septembrie 2023, 14:22
Eşti elev sau student şi ai pensie de urmaş? Vezi ce trebuie să faci să o primeşti în continuare!
Știri Bihor
În contextul începerii noului an şcolar, respectiv universitar, Casa Judeţeană de Pensii Bihor le reaminteşte elevilor şi studenţilor beneficiari ai unei pensii de urmaş ce trebuie să facă pentru a avea în continuare acest drept.
06 Septembrie 2023, 09:55
Radiaţiile ultraviolete şi organismul: sunt indispensabile, dar și periculoase!
De ştiut
Radiaţiile ultraviolete (RUV) constituie un factor indispensabil pentru procesele vitale, lipsa lor putând determina îmbolnăviri, dar, totodată pot exercita un efect nociv, atunci când acţiunea lor este în exces şi fără adaptare progresivă.
03 Septembrie 2023, 13:55
Modificări importante în procedura penală. Dreptul martorului de a nu se autoincrimina
De ştiut
Asemănător materiei penale, și în ceea ce privește procedura penală a mai existat un proiect declarat neconstituțional în anul 2020. Proiectul ce stă la baza legii este rezultatul unui grup de lucru pe care l-am coordonat la Ministerul Justiției în perioada mai - septembrie 2021. Deși Parlamentul a fost sesizat mult mai târziu, constat că legea finală este bazată pe acel proiect, însă cu adoptarea unor soluții discutabile, pe care grupul de lucru nu le agrease în anul 2021.
31 August 2023, 20:24
Programul gratuit al clinicii Hyperbarium continuă și în luna septembrie! (FOTO)
De ştiut
Clinica Hyperbarium continuă să sprijine comunitatea locală și să aducă un plus de sănătate și bunăstare celor care au nevoie de ajutor.
30 August 2023, 08:22
Efectele radiaţiei solare asupra organismului: Insolaţia
De ştiut
Spectrul radiaţiei solare se compune din radiaţii infraroşii (57%), luminoase (41-42%) şi ultraviolete (1-2%). Intensitatea radiaţiei solare variază în raport cu zona geografică, relieful ei, anotimpul, gradul de poluare atmosferică etc. Radiaţiile infraroşii constituie partea cea mai importantă a spectrului radiant, din punct de vedere cantitativ. Acestea se găsesc pretutindeni în natură, fluxul lor deplasându-se de la corpurile mai calde spre cele mai reci...
27 August 2023, 10:05
Modificări importante în materie penală. Legislația rutieră
De ştiut
Așa cum arătam săptămâna trecută, la începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023 prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani.
24 August 2023, 11:48
Polițiștii bihoreni, sfaturi anti-caniculă: în ce condiții e mai bine să evitați deplasările
Știri Bihor
În contextul avertizărilor meteorologice privind valul de căldură persistent, caniculă și disconfort termic, care afectează județul Bihor, polițiștii rutieri transmit mai multe sfaturi pentru cetățeni. Între altele, aceștia le recomandă șoferilor ca, în zilele caniculare, să îşi planifice pe cât posibil deplasările cu autovehiculul în afara intervalului orar 10.00 - 18.00 şi să protejeze de razele soarelui copiii şi persoanele de vârsta a treia, care sunt pasageri. Vezi sfaturile acestora!
22 August 2023, 14:21
Canicula: Reguli de evitare a efectelor negative
Opinii
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici. Organismul uman se adaptează la caniculă printr-un mecanism complex numit aclimatizare, care durează între 7 şi 14 zile de la expunerea la temperaturile ridicate. Odată cu modificările climatice din ultimii ani, prin care verile au devenit caniculare în majoritatea ţărilor europene, a crescut numărul deceselor prin şoc termic. Din păcate şi la noi s-au înregistrat cazuri de deces prin efectele caniculei. Există câteva reguli de profilaxie a efectelor negative determinate de caniculă...
20 August 2023, 17:35
Modificări importante în materie penală. Abuzul în serviciu
De ştiut
La începutul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 200/2023, prin care se „adaptează” legislația penală în raport cu deciziile pronunțate de Curtea Constituțională în ultimii ani. Un proiect similar întocmit acum câțiva ani a fost declarat neconstituțional în anul 2020.
20 August 2023, 16:06
Contravențiile rutiere vor putea fi contestate „acasă”
De ştiut
După o întreagă „telenovelă”, începând cu data de 27 iulie 2023, sancțiunile contravenționale în materie rutieră pot fi contestate și la instanța de domiciliu a persoanei sancționate.
13 August 2023, 16:40
Tratamente anticoagulante de ultimă generație: pentru cine sunt contraindicate
De ştiut
Anticoagulantele orale de ultimă generație, denumite și anticoagulante directe sunt reprezentate actualmente de apibaxan (Eliquis), rivaroxaban (Xarelto) și dabigatran (Pradaxa), fiind disponibile din 2009. Diferența dintre acestea și AVK constă în faptul că nu există teste de rutină pentru monitorizarea funcției de coagulare, deci testul INR nu este necesar. De asemenea nu este necesar nici regimul prescris din cadrul tratamentului cu AVK.
12 August 2023, 12:55
Prelungire campanie de testare gratuită Babeș-Papanicolaou și HPV în Oradea
De ştiut
Ne bucurăm că sunteți interesate de sănătatea dumneavoastră și de campania de testare gratuită Babeș Papanicolaou / HPV. Astfel, pentru a reuși să testăm cât mai multe femei din Oradea, am decis să prelungim campania de testare cu încă o săptămână.
07 August 2023, 11:20
Tratamentul anticoagulant: Ce sunt medicamentele AVK și cum se administrează
De ştiut
Cele mai frecvente anticoagulante orale sunt anti-vitaminele K (AVK). Acestea blochează parțial activitatea vitaminei K, indispensabilă în procesul de coagulare a sângelui. AVK sunt utilizate în tratamentul și prevenția accidentelor trombo-embolice, fiind utilizate pentru lungi perioade de timp, de multe ori pentru toată viața.
05 August 2023, 18:06
Justiția, Europa și tâlhăria
De ştiut
În 24 iulie 2023, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a pronunţat o hotărâre foarte mediatizată, prin care a stabilit, în esenţă, că în cazurile de fraudă la bugetul Uniunii Europene judecătorii români trebuie să ignore mai multe decizii ale Curţii Constituţionale (CCR) şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
03 August 2023, 12:01
La 1 august intră în vigoare plafonarea preţurilor la alimente. Ce produse ar trebui să se ieftinească în magazine
Actual
La 1 august intră în vigoare Ordonanța de Urgență privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare. Iar potrivit acesteia, 14 grupe de produse de bază vor fi mai ieftine la raft. Vezi care sunt acestea!
01 August 2023, 12:59
Tratamente de medicină hiperbară, efectuate gratuit în Oradea. Află detalii despre program! (FOTO)
De ştiut
Cea mai nouă și revoluționară terapie pe bază de oxigen, folosită cu succes în tratamentul multor afecțiuni, este disponibilă și în Oradea și poate fi accesată gratuit! Recent inaugurată, Clinica Hyperbarium, dotată cu o cameră hiperbară cu 16 locuri, cea mai modernă din România, dorește să sprijine comunitatea locală și să aducă un plus de sănătate celor care au nevoie de ajutor. Persoanele diagnosticate cu afecțiuni ortopedice, neurologice sau complicații ale diabetului, cu venituri lunare mai mici de 3.000 lei, pot beneficia de tratamente fără să le plătească. Vezi ce trebuie să facă!
01 August 2023, 07:37
Tratamentul anticoagulant: injectabil sau oral?
De ştiut
Există două tipuri de anticoagulante: injectabile şi orale. Cele injectabile conţin în principal heparină cu greutate moleculară mică, heparină standard sau non-fracţionată (toate de origine animală) şi fondaparina care este un antitrombotic. Cele orale sunt antivitaminele K (cele mai vechi) şi noua clasă de anticoagulante orale denumite şi directe (disponibile din 2009).
29 Iulie 2023, 09:25
Actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol
De ştiut
În 11 iulie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 271/2023, prin care se schimbă esențial politica penală a statului român cu privire la infracțiunile referitoare la viața sexuală, toate modificările urmând a intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024.
27 Iulie 2023, 10:11
  1  3  5 6 7  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON