URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Concert de pricesne cu Mariana Anghel și seară de rugăciune, lângă Oradea
Știri Bihor
Bihorenii sunt așteptați duminică, 7 aprilie, de la ora 16, la Biserica greco-catolică din Haieu „Nașterea Maicii Domnului” la a doua ediție a evenimentului „Încă mai este loc pe cruce”. Seara va cuprinde momente de rugăciune și concert de pricesne în interpretarea artiștilor Mariana Anghel, Remus Bondar și Corina Marta. Intrarea este liberă.
04 Aprilie 2024, 11:01
„Legea 2 Mai”: Traficanții de droguri de mare risc merg la închisoare
De ştiut
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
03 Aprilie 2024, 10:40
Schengen mioritic: fără granițe, dar cu control
De ştiut
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
25 Martie 2024, 19:45
Ritualuri și tradiții în Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici
De ştiut
Luni, 25 martie, începe Săptămâna Patimilor pentru credincioșii romano-catolici și protestanți, care sărbătoresc duminică Paștele. După Sărbătoarea Floriilor de ieri, urmează un alt moment de importanță deosebită - Triduumul Pascal - trei zile sfinte care preced sărbătoarea Învierii Domnului.
25 Martie 2024, 14:08
Amenzile și suspendările de permis din străinătate vor putea fi executate mai ușor în România
De ştiut
Parlamentul European a adoptat recent, în primă lectură, proiectul unui set de reguli la nivel european care ar conduce la o mai bună comunicare între statele membre pentru executarea sancțiunilor rutiere dispuse în alte state decât cel de reședință al autorului abaterii rutiere.
24 Martie 2024, 19:45
Concert de muzică sacră, duminică, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea
Timp liber
Duminică, de la ora 19, va avea loc concertul de muzică sacră, „Bucură-te, cea plină de har!”, susținut de Corul „Buna Vestire - Francisc Hubic”, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea.
22 Martie 2024, 13:30
Ce plătește asiguratorul când nu respectă legea?
De ştiut
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
14 Martie 2024, 12:22
Ești asigurat la CAS și vrei să știi ce drepturi ai ori cum funcționează asigurările de sănătate? A fost lansată o nouă ediție a Ghidului Asiguratului
De ştiut
Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate a lansat a doua ediție a Ghidului Asiguratului, pentru a crește gradul de cunoaștere a serviciilor oferite în cadrul sistemului asigurărilor de sănătate și a modului în care funcționează acest sistem. „Este o carte de căpătâi atât pentru persoanele asigurate, cât și pentru cele neasigurate, cuprinzând toate drepturile asiguraților și serviciilor medicale la care au acces ambele categorii de persoane”, spune șeful CAS Bihor, Dorel Dulău.
Motivarea plângerilor împotriva proceselor-verbale de contravenție. Decizie corectă a Înaltei Curți
De ştiut
În data de 8 februarie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în septembrie 2023 prin care s-a stabilit că motivele plângerii împotriva proceselor-verbale de contravenție pot fi completate până la primul termen de judecată.
03 Martie 2024, 13:45
Cursul valutar te poate scăpa de pușcărie?
De ştiut
La o primă vedere întrebarea pare tembelă. Și la o a doua sau a zecea vedere, tot tembelă rămâne. Problema este, însă, că această întrebare a fost formulată de către doi judecători ai unei curți de apel și adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție.
21 Februarie 2024, 12:01
Dependenţa de nicotină: Legătura dintre fumat şi unele boli
De ştiut
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2024, 18:33
Tranziția de la aurul negru la energia verde, la Energy Forum, pe 14 martie
De ştiut
Tranziția de la aurul negru la energia verde are loc cu rapiditate. Energy Forum, eveniment organizat de Freedom House România, dezbate implicațiile obiectivelor verzi ale Uniunii Europene, pe 14 martie, în București. La Energy Forum participă experți din străinătate și din România, reprezentanți ai autorităților din domeniu și al companiilor private, dar și jurnaliști.
18 Februarie 2024, 17:40
Sunt prosumator din 2021. Cât am așteptat, ce am primit
De ştiut
Programele de tip Casa Verde sunt azi copleșite de solicitanți. Statul finanțează în proporție semnificativă, din bani europeni, sisteme de producere a energiei electrice sau a apei calde, soluții de anvelopare a locuințelor...
17 Februarie 2024, 14:10
Dependenţa de nicotină: Peste 4.000 de substanţe, multe toxice, au fost identificate în fumul de țigară
De ştiut
În fumul de ţigară au fost identificate peste 4.000 de substanţe, multe dintre ele toxice. Un fumător care fumează un pachet de ţigări pe zi pufăie de circa 70.000 de ori într-un an, toate mucoasele gurii, nasului, faringelui şi arborelui traheo-bronşic fiind expuse repetat fumului. Unele substanţe acţionează direct pe aceste mucoase, în timp ce altele sunt absorbite în sânge sau sunt dizolvate în salivă şi înghiţite. Răspunsul organismului la inhalarea fumului de ţigară este complex şi multiplu, actualmente cercetările vizând mai mult reacţiile la nicotină şi monoxid de carbon.
11 Februarie 2024, 12:01
Ce trebuie să știi când ți se suspendă permisul de conducere și vrei să contești sancțiunea
De ştiut
Ultimii ani au adus modificări însemnate în materia dispozițiilor cu privire la contestarea sancțiunii suspendării dreptului de a conduce, astfel încât o „reîmprospătare” a dispozițiilor legale o consider binevenită.
09 Februarie 2024, 11:49
Dependenţa de nicotină: un alt fel de a ne droga
De ştiut
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat, efectele de dependenţă ale nicotinei fiind responsabile pentru această dilemă de sănătate personală şi publică. Este important să se recunoască faptul că nicotina este un drog ce creează dependenţă.
03 Februarie 2024, 16:55
Cum pot fi mărite sumele acordate pentru imobilul expropriat
De ştiut
Exproprierea reprezintă unica formă prin care un bun proprietate privată poate fi „luat” de „stat” fără acordul proprietarului și fără ca proprietarul să fi făcut ceva nelegal. Prin „stat” înțelegem atât organele centrale care acționează în numele acestuia, cât și organele administrațiilor locale care acționează în numele comunelor, orașelor sau județelor, entități de asemenea titulare ale dreptului de proprietate publică.
02 Februarie 2024, 17:35
Sindromul de imunodeficienţă dobândită (SIDA). Există tratament eficient?
De ştiut
SIDA a fost recunoscută pentru prima dată în 1981 în SUA la emigranţii haitieni şi în grupurile de homosexuali din New York, Los Angeles şi San Francisco. Este determinată de virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi reprezintă stadiul final al unui şir de boli care apar ca urmare a imunodeficienţei instalate prin infecţia cu acest virus.
27 Ianuarie 2024, 13:15
Eveniment GRATUIT în Oradea: Soluții practice pentru durerea cronică
De ştiut
Strategii inovatoare și eficiente de tratament, prezentate de experți în Fizioterapie și Kinetoterapie în Oradea. Participarea celor interesați este GRATUITĂ!
24 Ianuarie 2024, 19:31
Amendă uriaşă pentru proprietarii prinşi că-şi lasă fără adăpost animalele de curte sau de companie, pe timp de ger
Știri Bihor
Proprietarii de animale de curte sau de companie prinşi că nu-şi respectă obligaţiile şi le lasă fără adăpost corespunzător pe timp de ger, fără hrană şi apă ori asistenţă riscă o amendă uriașă, de până la 12.000 lei, avertizează poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor.
23 Ianuarie 2024, 16:12
Vaccinarea antigripală
De ştiut
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
21 Ianuarie 2024, 18:15
Noi modificări în materia „violului”
De ştiut
Săptămâna trecută arătam că în data de 29 decembrie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial o lege care modifică altă lege, din iunie, cu privire la schimbarea Codului penal în privința infracțiunilor sexuale.
18 Ianuarie 2024, 17:01
Hipotermia: Cum tratăm leziunile apărute prin expunere la frig
De ştiut
Leziunile locale datorate frigului determină fenomene ce afectează celulele şi lichidele extracelulare (prin efecte directe) şi fenomene care întrerup funcţionarea ţesuturilor şi integritatea vascularizaţiei (prin efecte indirecte). Când ţesuturile îngheaţă, apar cristale de gheaţă care pot produce leziuni ireversibile. 
13 Ianuarie 2024, 11:33
Modificări legislative făcute în stil pur românesc
De ştiut
Finalul anului trecut a adus o nouă modificare a codului penal printr-o lege publicată în Monitorul Oficial în 29 decembrie seara, numai bine să intre în vigoare fix în 1 ianuarie 2024.
11 Ianuarie 2024, 09:05
RCA pentru trotinete și biciclete electrice, greu de aplicat. Află de ce!
Actual
Proiectul de lege adoptat de Guvern la finalul anului trecut care prevede obligativitatea încheierii de asigurări RCA pentru trotinete și biciclete electrice pare să fie scris fără să țină cont de realitate. Legea odată adoptată e aproape imposibil de aplicat.
05 Ianuarie 2024, 18:23
Indigestia: Ce trebuie să știi pe această temă
De ştiut
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis („arsurile” stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.
02 Ianuarie 2024, 19:25
Retrospectiva juridică a anului 2023
De ştiut
Anul care tocmai se încheie a adus numeroase noutăți în materie juridică, noutăți pe care voi încerca să le sintetizez. În materie rutieră, trebuie remarcat că luna februarie 2023 a adus o primă reglementare în legislația română a circulației în sensul giratoriu, având prioritate persoana care își păstrează banda de circulație.
01 Ianuarie 2024, 18:18
Dependenţa de nicotină: Despre beneficiile renunțării la fumat
De ştiut
În ultimii 30 de ani, marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină...
26 Decembrie 2023, 16:03
OTL: Traseul liniei 10 se modifică începând din 19 decembrie 2023
De ştiut
Începând de marţi, 19 decembrie 2023, din cauza lucrărilor edilitare care se execută pe tronsonul cuprins între străzile Greierului şi Oneştilor, strada Barcăului (de la sensul giratoriu, de pe str. Greierului până la intersecţia cu str. Oneştilor) va fi închisă circulaţiei auto. 
18 Decembrie 2023, 15:05
Fumatul, calea sigură spre a te alege cu o boală
De ştiut
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2023, 15:11
 1  3 4 5  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON