URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2021, 16:32

Colectarea selectivă și ecologia

Colectarea selectivă și ecologia foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru unii, ecologiştii sunt nişte zăpăciţi exaltaţi, care în loc să salveze codrii noştri seculari sau pădurile din Amazonia, fac scandal în Oradea pentru orice copăcel tăiat sau metru de iarbă betonat. E clar că sunt o durere de cap pentru o primărie care vrea să performeze asfaltând, betonând, ridicând clădiri, dar se chinuie să "pupe" calculele suprafeţei verzi cu normele europene.

Calitatea mediului n-a fost niciodată în topul priorităţilor Primăriei Oradea. Spaţiile verzi sunt o corvoadă pentru că nu produc bani, ci doar consumă. Parcurile aduc ceva imagine, dar tot cu cheltuială se ţin. Mulţi orădeni împărtăşesc optica mecanicistă a municipalităţii şi înţeleg dezvoltarea doar din perspectivă economică. Calitatea aerului pe care îl respiră îi interesează mai puţin decât puterea de cumpărare. Numai că, dacă cumperi mult, arunci mult, şi aici apare cealaltă "corvoadă" pentru administraţiile din România: colectarea selectivă a gunoaielor.

Calitatea mediului, spaţiile verzi şi colectarea selectivă a deşeurilor se cam leagă între ele. Sunt "corvezi" pentru că România nu se conformează din convingere, ci doar înghiontită de Europa. Cam toate oraşele se află în situaţia asta, nu doar Oradea. Când faci ceva de nevoie, nu prea-ţi iese, îţi lipsesc resursele, îţi scapă detalii, n-ai timp să informezi şi să pregăteşti populaţia pentru schimbare, creezi confuzie şi stârneşti nemulţumiri. Apoi dai vina pe oameni, că-s needucaţi, conchizi că merge doar cu biciul şi apelezi la "măsuri nepopulare".

Parţial, e drept: românii nu prea au educaţie... ecologică. Orădenii nu fac excepţie; altfel, colectarea selectivă a gunoaielor ar avansa mai uşor.

E drept că nici atitudinea PMO faţă de mediu nu le-a putut servi ca exemplu bun. Nu poţi recupera anii, dar poate nu e prea târziu ca primăria să-şi schimbe atitudinea faţă de ecologie şi să-şi propună standarde europene de calitate a vieţii. Făcute din convingere, "corvezile" ar putea deveni plăcute.

Mircea Jacan
orădean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Colectare selectivă ::::))))
Unii ai strigat la revoluție nu ne vindem țara, nu îl vrem pe Rațiu. A venit Iliescu și Roman și ce fain am ajuns !!! SOSOACA și AUR ceva de genul, Rusia conduce. Daca ne întoarcem spre Rusia , nu mai plătim selectare colectivă, aruncam pe câmp.
Postat 01 Martie 2021, 02:03 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON