URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2021, 09:36

"Casa de lângă spital": peste 100 de pacienţi oncologici au primit cazare gratuită în Oradea

'Casa de lângă spital': peste 100 de pacienţi oncologici au primit cazare gratuită în Oradea (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul "Casa de lângă spital" al Asociaţiei Lumea lui Iannis, ONG-ul care pune la dispoziţie mai multe locuinţe cu titlu gratuit pacienţilor oncologici care vin la investigaţii şi tratamente în Oradea, a împlinit doi ani de la lansare.

Asociaţia înfiinţată de orădeanca Mădălina Maiorescu, mama unui băieţel diagnosticat cu leucemie, a cazat gratuit peste 100 de pacienţi oncologici din mai multe judeţe şi a oferit 300 de porţii de mâncare.

Sprijin pentru bolnavi

"Datorită solicitărilor numeroase, încă de anul trecut funcţionăm în trei locuri aflate în imediata apropiere a spitalului (n.r. Municipal "Gavril Curteanu" din Oradea) cu 7 camere ce pot găzdui 13 persoane. Din grijă pentru pacienţii deja vulnerabili, după instituirea urgenţei medicale am limitat numărul de persoane găzduite într-un apartament, fiind primiţi doar câte un pacient cu aparţinătorii săi, pentru a reduce riscul de infectare. Pentru cererile suplimentare am decis sprijinirea acestora prin acoperirea cheltuielilor de cazare în unităţi hoteliere din apropierea unităţii medicale", se arată într-un comunicat transmis de ONG.

Chiar şi în aceste condiţii, voluntarii au putut ajuta peste 100 de bolnavi şi aparţinători atât din Bihor, cât şi din Maramureş, Sălaj, Satu-Mare, Arad, Alba, Hunedoara, Constanţa, Ploieşti, Bistriţa şi Suceava, oferindu-le gratuit peste 1.000 de nopţi de cazare. În plus, cei cărora starea de sănătate nu le-a permis să-şi gătească au beneficiat de mese calde, donate de Kokolosh şi Yummi - bucurie în farfurie.

Tot anul trecut asociaţia a achiziţionat, din donaţii, o Dacia Dokker (foto) folosită pentru transportul pacienţilor oncologici care nu au posibilitatea de a fi duşi acasă sau la spital cu un automobil al familiei.

"Imaginaţi-vă ce înseamnă ca după un tratament oncologic, cu slăbiciunea şi reacţiile asociate, să călătoreşti spre casă, cu mijloacele de transport în comun 50 sau 100 de km, iar a doua zi să o iei de la capăt şi să înduri acest calvar zile şi zile la rând, cu atât mai mult în aceste vremuri de risc epidemiologic de infectare", au subliniat ONG-iştii.

De la înfiinţare, asociaţia "Lumea lui Iannis" a ajutat financiar un copil cu cancer osos să meargă la tratament în Italia. De asemenea, au fost acordate mai multe Burse Ali, care asigură costurile manualelor şcolare pentru copiii bolnavi oncologic ajutaţi de asociaţie.

Spitalul Municipal, reticent

În comunicat se mai precizează că activitatea asociaţiei a fost îngreunată anul trecut nu numai de pandemie, ci şi de reticenţa Spitalului Municipal din Oradea în a le recomanda pacienţilor serviciile gratuite pe care le pune la dispoziţie "Lumea lui Iannis". În schimb, sunt medici care fac asta. "Ne bucurăm însă de sprijinul medicilor dedicaţi care lucrează direct cu pacienţii şi care pun bunăstarea lor mai presus de orice alt interes", se arată în comunicatul asociaţiei.

Pacienţii sau aparţinătorii care doresc să beneficieze de serviciile oferite de asociaţie pot suna la numărul de telefon 0773879261 sau să scrie pe pagina de Facebook a asociaţiei sau pe adresa lumealuiiannis@gmail.com.

Cei care doresc să sprijine proiectele Asociaţiei Lumea lui Iannis pot dona orice sumă în contul deschis la Banca ING în lei RO61INGB0000999908950682, cod Swift: INGROBU, prin Paypal sau pot dona bani cash în locurile de joacă Kokolosh din Oradea (Kokolosh Plaza - strada Piaţa Cetăţii nr. 1, Kokolosh Lotus Center - strada Nufărului nr. 30, Kokolosh Lotus Retail Park - strada Ştefan Octavian Iosif nr. 7).

Se mai pot face donaţii de diferite obiecte (laptop-uri sau tablete pentru copii, peruci, apă plată sau minerală, cafea, prosoape albe sau detergenţi pentru spălat).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON