URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2011, 07:51

Studenţii înscrişi în PRACTeam, chemaţi la workshop cu patronii de firme

Peste 2000 de studenţi dar şi patroni de firme sunt aşteptaţi, sâmbătă, la workshopul organizat la Oradea în cadrul PRACTeam, un proiect European regional organizat de trei Facultăţi de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Oradea, Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea „Ştefan cel Mare" Suceava.

Întâlnirea care se va desfăşura la sediul Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Oradea are ca scop identificarea nevoilor mediului de afaceri cu privire la stagiile de pregătire practică ale studenţilor economişti, a declarat, miercuri, managerul proiectului, Anca Dodescu.

"Se vor consulta reprezentanţii organizaţiilor partenere de practică cu privire la cerinţele Programei de practică pentru programele de studii de licenţă şi masterat, structura Ghidului de practică al studentului PRACTeam şi nevoile de formare ale tutorilor de practică din organizaţiile gazdă etc".

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii vor fi prezentate şi nevoile studenţilor economişti cu privire la stagiile de pregătire practică, identificate după interpretarea a peste 500 de chestionare aplicate studenţilor economişti din anii terminali din cele trei facultăţi partenere, care au realizat stagii de practică în anii precedenţi, precum şi concluziile focus-grupurilor desfăşurate cu studenţii din cele trei facultăţi partenere.

La eveniment vor participa reprezentanţi ai partenerilor de practică ai facultăţilor organizatoare; tutori de practică şi studenţi economişti de la programele de studii de licenţă şi masterat - selectaţi în grupurile ţintă ale proiectului, coordonatori de practică şi echipa managerială a proiectului.

Începe instruirea studenţilor

De asemenea, managerul proiectului a anunţat demararea modului de instruire a studenţilor din grupurile ţintă ale PRACTeam, activităţile fiind susţinute de psihologi specialişti în cele trei universităţi partenere în cadrul unui modul special de consiliere şi orientare în carieră.

Modulul se desfăşoară în perioada 21 februarie - 11 martie 2011, la sediile facultăţilor partenere, şi are la bază suportul de instruire special realizat de psihologi specialişti în cadrul proiectului - Ghid de consiliere şi orientare în carieră al studentului PRACTeam.

Pe parcursul celor 54 de ore de consiliere şi orientare în carieră, studenţii vor fi  instruiţi atât din punct de vedere teoretic dar, mai ales, prin activităţi, simulări şi exerciţii practice, pe diverse teme, începând de la managementul personal al carierei, întocmirea unui CV-ul profesional, selectarea unui loc de muncă, comunicare şi relaţionare interpersonală, planificarea şi dezvoltarea carierei.

"La finalul modulului, fiecare student va fi evaluat de psihologi care vor urmări potrivirea profilului aptitudinal al studentului cu cerinţele posturilor din domeniul economic", a declarat Anca Dodescu.

"Practica studenţilor economişti. Parteneriat inter-regional pe piaţa muncii între universităţi şi mediul de afaceri" (PRACTeam) este un proiect regional realizat de Facultatea de Ştiinţe Economice din Universitatea din Oradea, în calitate de coordonator inter-regional, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara - Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor şi Universitatea „Ştefan cel Mare" Suceava - Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică.

PRACTeam se desfăşoară în perioada 1 octombrie 2010 - 30 septembrie 2013 şi este cofinanţat din Fondul Social European - „Investeşte în oameni!", Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013; Axa prioritară 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii"; Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă", Contract: POSDRU/90/2.1/S/64150. Managerul proiectului este profesorul universitar dr. Anca Dodescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON