URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2010, 12:19

Facultatea de Drept se sărbătoreşte prin patru lansări de carte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 3-5 iunie, Facultatea de Ştiinţe Juridice din Oradea organizează o conferinţă naţională dedicată împlinirii a 230 de ani de la înfiinţarea Academiei de Drept din Oradea, prima facultate de acest profil din ţară, unde au absolvit, printre alţii, Emanuil Gojdu şi Aurel Lazăr.

Conferinţa debutează joi, la ora 14, prin prelegerea "Dreptul social european în reglementările şi practica Consiliului Europei", susţinută de Alexandru Athanasiu, reprezentantul României în Comitetul European de Drepturi Sociale din cadrul Consiliului Europei. La eveniment sunt invitaţi să participe cadre didactice, studenţi sau specialişti din domeniul dreptului.

mircea ursuta_1.jpgAniversarea continuă vineri, printr-o cvadruplă lansare de carte ce va avea loc în sala festivă a facultăţii, de la ora 10.30. Este vorba de cartea avocatului Mircea Ursuţa (foto), "Procedura contravenţională", ajunsă la ediţia a III-a - prima analiză din literatura juridică românească referitoare la procedura contravenţională, completată acum cu problematica actuală şi de interes a contravenţiior rutiere, dar şi cu o culegere de norme legale, unele puţin accesibile publicului larg.

Claudia Florina Uşvat, judecător la Curtea de Apel Oradea, va prezenta volumul "Infracţiunile de corupţie în contextul reglementărilor europene", o analiză de actualitate a unei materii extrem de discutate în România de azi.

"Fapta omisivă şi incriminarea ei în legea penală română", lucrarea procurorului Carmen Adriana Domocoş, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, reprezintă o monografie ce tratează pentru prima dată în doctrină modalitatea în care legiuitorul român a înţeles să instituie răspunderea penală pentru omisiunea de a îndeplini o îndatorire legală sau convenţională.

Cea de-a patra carte poartă semnătura Oanei Mihăilă şi se intitulează "Adopţia. Drept român şi drept comparat", fiind o prezentare din perspectiva teoriei şi practicii judiciare a fenomenului adopţiei, ce analizează aspecte atât din dreptul român cât şi din legislaţia internaţională.

Toate cele patru lucrări sunt teze de doctorat ale autorilor. Trei dintre aceştia, Mircea Ursuţa, Carmen Adriana Domocoş şi Oana Mihăilă sunt, de altfel, şi cadre didactice ale Universităţii din Oradea. Cărţile apar sub egida editurii Universul Juridic, cel mai prestigios actor de pe piaţa de carte juridică din România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON