URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2010, 16:09

Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO)

Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze (FOTO) Bucătarii din Şaguna au învăţat să gătească mâncăruri bulgăreşti şi poloneze
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul proiectului gastronomic Europe on a Plate, elevii Colegiului Tehnic Andrei Şaguna au participat la un work-shop şi un concurs de gătit în Bulgaria, respectiv Polonia.

În perioada 7-13 martie, patru elevi ai liceului orădean au participat la workshop-uri la şcoala din Vratsa, Bulgaria. Acolo ei au au învăţat să facă decoraţiuni de paste tradiţionale zonei şi plăcintă cu brânză ţărănească, dar şi alte feluri de mâncare specifice zonei.

De asemenea, însoţiti de profesoarele Ramona Mateiaş şi Cristina Dulău, Raul Ţintaş, Viorel Chiş, Alexandru Agud şi Călin Jarca au vizitat muzeele din oraş şi au văzut cum se realizează costumele tradiţionale şi obiectele de artizanat. Înainte de revenirea în Oradea, viitorii bucătari din Şaguna au vizitat capitala Bulgariei, Sofia.

Pe de altă parte, doi dintre elevii de la Andrei Şaguna implicaţi în proiectul Europe on a plate s-au întrecut în perioada 18-19 martie cu elevii altor şapte şcoli din Portugalia, Danemarca, Belgia şi Polonia, în cadrul concursului Internaţional Young Cook Competition, care a avut loc în Bytom, Polonia.

După ce au fost instruiţi de maeştii bucătari polonezi, tinerii concurenţi au trebuit să prepare un aperitiv şi un fel de bază pentru patru persoane. Deşi au ieşit pe locul al IV-lea, elevii Coelgiului Andrei Şaguna se declară mulţumiţi, deoarece acesta a fost primul concurs internaţional la care au participat.

Viitorii bucătari orădeni vor participa în luna aprilie la un workshop internaţional din Portugalia realizat de scoala parteneră în proiectul Comenius, alături de elevi din Belgia, Finlanda, Danemarca şi Polonia. Ei vor trebui să gătească mâncăruri româneşti pentru 50 de persoane.

Colegiul Tehnic Andrei Şaguna este implicat în proiectul Comenius, Europe on a plate, din care fac parte şase ţări europene. Proiectul presupune schimbul de cunoştinţe de materie gastronomică între elevii şcolilor implicate, vizite de lucru şi concursuri. Timp de doi ani, perioada de desfăşurare a proiectului, Şaguna va primi o finanţare europeană în valoare totală de 24.000 de euro, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Citeşte pe această temă şi Elevii de la Şaguna pun Europa pe farfurie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON