URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2010, 09:30

Elevii de la Eminescu au dovedit că sunt cu adevărat ecologişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Programul a fost iniţiat de TEPET - sistemul de recuperare şi reciclare a recipientelor PET - şi s-a derulat în perioada martie-mai 2010, în mai multe şcoli din Oradea, iar câştigători au ieşit elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu.

Cei 25 de ecologişti, sub îndrumarea profesorilor Dana Duma şi Marius Bejan, au colectat în patru luni nu mai puţin de 6.340 de flacoane de plastic pe care le-au şi "micşorat" cu ajutorul aparatelor de compactare Thermo Press, puse la dispoziţie de firma Werindustry SRL din Oradea. "Practic, motivaţia copiilor a fost o excursie în Budapesta, iar câştigătorii au strâns cele mai multe PET-uri, dar nu doar că le-au strâns, ci le-au şi presat, cu un aparat termic. Astfel, flacoanele au scăzut în dimensiuni cu până la 92%", a explicat Cristian Kiss, directorul comercial al societăţii.

Acesta a mai afirmat că nu a fost o misiune tocmai uşoară pentru ecologişti, deoarece condiţia de bază a fost ca PET-urile colectate să fie curate, cu eticheta şi capacul date jos. "Nu este totuna cu colectarea selectivă a deşeurilor, pentru că aceste pet-uri nu trebuie să fie contaminate. Practic, după ce un flacon este golit, este presat, apoi pus într-un sac special, colectat de noi. Noi oferim şi saci, iar după ce acest saci sunt umpluţi, sunt trimişi către noi, prin curier. Tot noi plătim trasportul", a explicat Kiss.

Pet-urile astfel colectate sunt reciclate, măcinate, iar apoi folosite în industria de prelucrare a firelor sintetice din toată ţara. "În urma acestui program derulat cu succes la Oradea, se va trece la implementarea unui sistem naţional de recuperare şi reciclare a recipientelor PET în cadrul şcolilor şi liceelor din ţară. Prin rotaţie, elevii vor primi acel aparat acasă, deoarece PET-ul nu e adunat de pe stradă, ci se presează imediat după consum", a mai spus el, precizând că firma plăteşte un lei pentru fiecare kilogram de PET-uri adunat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON