URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici în cele mai erotice visuri ale Primăriei edilii nu se aşteptau ca Aquapark-ul să încheie primul an de activitate cu un plus de 660.000 de euro. De obicei e o performanţă ca astfel de activităţi să le scoţi pe zero. Ei bine, şi ce face conducerea Aquapark-ului în această situaţie? Varsă jumătate din sumă în gura hrăpăreaţă a Primăriei, urmând ca, din suma rămasă, să mai cârpească pe ici pe acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
BIHOREANUL a dezvăluit că în PSD se pregăteşte o execuţie, Mang convocând CEx-ul ca să-şi înlăture din CJ fosta favorită, pe Ana Maria Tiron, după ce îi ceruse demisia şi aceasta l-a refuzat. Motivul? Sultanul Roşu nu mai are certitudinea că la foarte probabila reluare a alegerilor pentru conducerea judeţului aceasta ar vota la fel ca anul trecut, făcându-l din nou vice...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Doar moartea pare să-i apropie pe politicieni unul de altul ca oameni. Preocupaţi de declaraţii politice, talk-show-uri, bătălii de imagine, interpelări şi moţiuni, domniile lor par să uite că, până la urmă, sunt doar oameni. Abia la căpătâiul unui coleg sau adversar trecut la cele sfinte şi dezbrăcat de funcţii dau dovadă de compasiune şi eleganţă. Cel mai adesea tardiv.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede și o procedură prin care, după terminarea litigiilor, partea își poate recupera această cauțiune. Conform articolului 1063 din acest cod, cauţiunea depusă se va restitui, la cerere, după soluţionarea prin hotărâre definitivă a procesului în legătură cu care s-a stabilit cauţiunea, respectiv după încetarea efectelor măsurii pentru care aceasta s-a depus. Află detalii!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În Bihor, unul dintre cei mai răspândiţi şerpi veninoşi este vipera comună, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Creierul uman este o maşinărie complexă. Nici până în ziua de azi nu sunt cunoscute toate funcţiile lui şi îndrăznesc să afirm că lucrurile pe care le ştim despre el pălesc în comparaţie cu cele pe care încă nu le-am descoperit. În acest articol voi vorbi despre 7 mituri legate de mintea umană, lucruri care au intrat în conştiinţa comună sau au fost perpetuate de filme şi media, dar care în realitate sunt neadevăruri.

Bihorel

La aniversarea de 15 ani, şeful PSD Bihor a adus BIHOREANULUI o carte de rugăciuni. ​Fără să ştie că va fi "decorat" cu o cruce gigant, asezonată cu un lanţ tip "cocalar", Ioan Mang a răspuns în aceeaşi cheie, oferind la schimb un "Îndreptar pentru spovedanie" şi avertizând ziarul că "de la 15 ani începe să nu ţi se mai ierte chiar toate". Vezi cum şi-a premiat Bihorel toţi laureaţii, la gala de la Teatrul Regina Maria, ţinută cu un număr record de 500 de invitaţi!
Cameraman fierbinte: Preotul prins cu SMS-uri deocheate s-a apucat de televiziune
Bihorel
Vă mai amintiţi de povestea preotului reformat Forró Csaba, care, în primăvara acestui an, a fost prins de tatăl unei adolescente de 15 ani că i-ar fi împins fata spre păcat, trimiţându-i SMS-uri deocheate? În urma scandalului, preotul, paroh al Bisericii reformate din satul Ciocaia, căsătorit şi tată a doi copii, a fost pedepsit disciplinar de şefii săi de la Episcopia Reformată de Piatra Craiului, care l-au suspendat de la slujire pentru un an.
22 Septembrie 2017, 08:53
Servim patria! Hoţii de lemne din Padiş acţionează chiar sub nasul jandarmilor!
Bihorel
Spărgătorul nu se opreşte într-un lacăt, iar hoţul nu se sperie de-o uniformă. Hoţii de lemne din Padiş au reuşit la începutul lunii septembrie performanţa să taie şi să ducă la vale, rapid şi fără să fie prinşi, vreo opt molizi falnici din zona Padiş – Vărăşoaia. Amplasamentul, aflat în zona de conservare specială a Parcului Natural Munţii Apuseni, unde tăierile sunt strict interzise, se află la doar câteva sute de metri de sediul jandarmilor montani din Şesul Padiş.
21 Septembrie 2017, 08:53
Nişte tufe… Poliţia Locală a somat Consiliul Judeţean să-şi cureţe terenurile de ambrozie
Bihorel
După ce Poliţia Locală Oradea a anunţat că nu va fi blândă cu niciun proprietar de terenuri care nu stârpeşte ambrozia, iar deputatul liberal Florica Cherecheş a cerut public Consiliului Judeţean să ia măsuri pentru nimicirea acestei buruieni, prin vocea purtătorului de cuvânt Adrian Şimon, CJ Bihor a anunţat, pe 9 septembrie, că el unul şi-a îndeplinit misiunea şi că a cosit ambrozia de pe terenurile sale.
20 Septembrie 2017, 08:59
Bolojan la bani mărunţi: Prefectul Ioan Mihaiu îi cere Primăriei să mai taie din salariile 'umflate'
Bihorel
Salariile din Primărie vor fi date la refăcut. Instituţia Prefectului a somat Consiliul Local să modifice Hotărârea 691 din 25 iulie 2017 pe considerentul că nu respectă nomenclatorul de funcţii. Altfel spus, salariile stabilite de primarul Ilie Bolojan, care şi-a recompensat funcţionarii pe care îi consideră merituoşi din banii luaţi de la cei care s-au evidenţiat mai puţin, nu respectă piramida funcţiilor din instituţie impusă de lege, ceea ce este ilegal.
19 Septembrie 2017, 08:54
Dăescu şi liliecii: Fostul şef al Agenţiei de Mediu, Ovidiu Dăescu, este anchetat de DNA!
Bihorel
Procurorii DNA Oradea îl caută de lilieci pe fostul şef al Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor, Ovidiu Dăescu, în prezent viceprimar din partea ALDE al Beiuşului. E vorba, după cum a aflat Bihorel, despre un dosar în care anchetatorii îl acuză că, în 2010, pe când păstorea APM Bihor, Dăescu ar fi semnat pentru obţinerea pe acte "naşpa" a unor fonduri europene pentru un proiect care avea ca scop protejarea habitatelor de lilieci.
18 Septembrie 2017, 09:25
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Bolovan face circuit de Formula 1
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, comentate de Bihorel: Bolovan schimbă strategia de dezvoltare a municipiului. "Iniţial am dorit să prelungesc centura peste calea ferată şi să ne conectăm la viitoarea autostradă". "Şi acum de ce se modifică toate astea?". "Păi, la viteza cu care facem noi autostrăzile, mai bine construiesc un circuit de Formula 1, ca să am şi eu pe unde merge când n-oi mai fi primar".
18 Septembrie 2017, 08:01
Bihorel: Pentru unii, mumă…
Bihorel
Primăria s-a decis să facă curăţenie în Pasaj. Nu a început însă cu boschetarii care mai sălăşuiesc prin cotloanele ascunse ale Palatului, ci prin evacuarea unor ONG-uri şi sindicate, care nu au reprezentativitate pentru zonă. Măsura e luată pentru a face rost de bani mai mulţi prin închirierea spaţiilor unor firme mai potente.
17 Septembrie 2017, 17:03
Chef de muncă: Firma Abed Nego și-a luat pauză de la renovarea Palatului Moskovits
Bihorel
Palatul Moskovits Miska trebuia renovat până în 27 iulie, de către deja celebra Abed Nego, cea care a împins la vale Dealul Ciuperca. Baiul e că între timp firma de casă a Primăriei a primit probabil o grămadă de alte lucrări, așa că de trei luni pe schelele palatului de pe Corso nu mai muncește nimeni.
17 Septembrie 2017, 12:38
Agenţie de Partid: Agenţia de ştiri a Consiliului Judeţean, transformată în 'trompetă' pentru şefii PSD şi UDMR
Bihorel
Deşi pretinde că este o agenţie de ştiri aflată în slujba bihorenilor, NewsBihor se dovedeşte în realitate un oficiu de propagandă al şefilor UDMR şi PSD de la Consiliul Judeţean. Total nepotrivit pentru o agenţie de ştiri, care ar trebui să producă exclusiv articole neutre şi "seci", angajaţii – aproape toţi membri ai celor două partide – scriu cu patos despre certurile politice din şedinţele CJ.
16 Septembrie 2017, 13:00
Maşină pentru şefu’: Cum fentează regula lui Bolojan directorul adjunct de la Patrimoniu
Bihorel
Regulamentul prin care primarul Ilie Bolojan încearcă să reducă risipa de combustibil prin interdicţia ca şefuleţii din Primărie să mai plece acasă cu maşinile de serviciu este literă moartă. În loc să scadă, cursele s-au înmulţit, pentru că directoraşii s-au şmecherit. Spre exemplu, ca să nu îşi uzeze maşina personală, directorul adjunct al Direcţiei Patrimoniului Imobiliar, Cristian Norocel Popescu, şi-a făcut obiceiul să pună la sfârşit de program câte un subaltern să-l ducă acasă, în Ioşia, cu maşina de serviciu.
15 Septembrie 2017, 09:41
Parcul boschetarilor: Zona şanţului Cetăţii s-a transformat într-un rai al cerşetorilor (FOTO / VIDEO)
Bihorel
Frumosul parc dendrologic din şanţul Cetăţii, amenajat în 2011 pe vreo 2 milioane de lei luaţi în mare parte de la bugetul local, a ajuns sub asediul cerşetorilor care, mai ales la sfârşit de săptămână, iau cu asalt tinerii însurăţei şi invitaţii lor opriţi aici pentru poze. Şi asta nu e tot. Pe timp de noapte, parcul devine adevărat adăpost pentru boschetari, dovadă stând imaginile suprinse de un cititor al BIHOREANULUI care joia trecută a imortalizat un grup de vagabonzi încărcaţi cu pături, perini şi plăpumi care au intrat în parc rupând de-a dreptul uşa din fier forjat, pentru a trage un pui de somn.
14 Septembrie 2017, 08:56
Stat în stat: Angajaţii de la CAS Bihor îşi 'rezervă' abuziv locuri de parcare
Bihorel
Scandalul bolnavilor aduşi pe targă la CAS Bihor pentru adeverinţe de asigurat nu i-a potolit pe funcţionarii instituţiei, care se comportă la fel, ca şi cum cetăţenii ar fi în slujba lor, nu invers. Miercurea trecută, un asigurat care s-a deplasat la sediul din Şoseaua Borşului şi şi-a parcat maşina în imediata apropiere a acestuia s-a trezit, la plecare, că pe parbriz îi fusese lăsat un afiş ce-l soma "Nu mai parcaţi!", avertizându-l că locul respectiv este "Proprietate privată CAS Bihor".
13 Septembrie 2017, 08:55
Bihorel: Zece efecte ale suspendării carnetului de conducere al primarului Bolojan
Bihorel
1. Toate maşinile Primăriei vor avea limitator de viteză la 50km/h. 2. Singurul loc unde va fi permisă viteza de 175 km/h va fi în faţa Consiliului Judeţean. 3. Viceprimarul Florin Birta va fi şoferul lui Bolojan, ca să se obişnuiască cu funcţiile de conducere. 4. Scuderia Ferrari s-a interesat de ce va face Ilie Bolojan după ce nu va mai candida la funcţia de primar.
12 Septembrie 2017, 15:29
Maşină cu termopan: Un şofer şi-a lipit o fereastră cu bandă izolatoare pe maşină
Bihorel
După bizonul care şi-a parcat maşina lunea trecută taman în uşa magazinului Brico Depot, s-a găsit încă unul din aceeaşi specie, ba chiar mai periculos, la magazinul vecin, Leroy Merlin. Şoferul cu pricina a fost pozat în parcarea magazinului, lipind de luneta maşinii, cu o simplă bandă izolatoare, un geam PVC proaspăt cumpărat.
12 Septembrie 2017, 08:53
Pe apa Leşului: Șeful ABA Crișuri se laudă în van cu lucrările la barajul Leșu
Bihorel
Cel mai mare şi mai important baraj de acumulare din Bihor, Leşu, a fost golit complet de apă deja de doi ani, din cauza unor fisuri care provocau infiltraţii de şase ori peste limita maximă admisă. Barajul avea probleme serioase încă din 2012, când a început golirea, şi tot de atunci, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri promite că va începe lucrările de reparaţii.
11 Septembrie 2017, 08:49
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Barney explică de ce s-au suplimentat locurile la Medicină
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Se suplimentează locurile la Sorbonica. Barney, fericit: „S-au mărit locurile la Medicină!”. „Și asta nu dăunează procesului de învățământ?”. „Nu, că oricum nu veneau toți studenții la cursuri. Și când veneau ei, oricum nu veneau profesorii”. „Dar care-i adevăratul motiv al suplimentării?”. „N-au intrat niște loaze și acum trebuie să le facem loc”.
11 Septembrie 2017, 07:45
Bihorel: O nouă specializare la Sorbonica, Facultatea de Drujbași
Bihorel
Ca să nu mai zică nimeni că învățământul superior orădean este în pom, mai marii Sorbonicii s-au apucat de tăiat pomii din campus.
10 Septembrie 2017, 15:02
La mâna patronului: Vicepreședintele CJ Traian Bodea își ține soția la firmă pe salariul minim
Bihorel
Obligaţia publicării declaraţiilor de avere ale politicienilor care ajung la conducerea instituţiilor publice produce mirări, adesea, nu doar în legătură cu bogăţiile pe care le-au tot strâns, ci şi cu zgârcenia lor. Un caz inedit este cel al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, din a cărui declaraţie de avere rezultă că anul trecut şi-a plătit soţia, angajată la firma pe care o deţin împreună, cu un salariu fix la nivelul minim pe economie.
10 Septembrie 2017, 09:42
Buruiană la etaj: De ce stă înghesuită în birou noua arhitectă șefă a Oradiei
Bihorel
Noul arhitect şef al Oradiei şi şef al Direcţiei de Urbanism, Cristina Buruiană, îşi vede biroul directorial de la parterul Primăriei doar pe dinafară. Numită în funcţie în iulie, femeia a fost nevoită să se instaleze într-un spaţiu restrâns al Biroului GIS, aflat la primul etaj al clădirii. Colegii povestesc că arhitecta şefă a trebuit să se restrângă alături de subalterni deoarece adjuncta Adriana Lipoveanu amână eliberarea biroului directorial. 
09 Septembrie 2017, 13:59
Drum nou cu găuri: Se surpă asfaltul pe 'modernizatul' DN 1H, între Aleşd şi Zalău
Bihorel
Aşa cum nicio minune nu ţine mai mult de trei zile, nici DN 1H, care leagă oraşul Aleşd de Zalău, până nu demult cel mai bun drum din Bihor, n-a ţinut decât trei ani. Modernizată în perioada 2011-2014 pe bani europeni, printr-un proiect despre care s-a speculat că era menit să faciliteze accesul turiştilor la Băile Boghiş, deţinute de Elena Udrea, şoseaua a ajuns ca un castel de nisip spălat de apă, asfaltul surpându-se pe mai multe porţiuni.
08 Septembrie 2017, 08:50
Fente de bugetari: Funcţionarii Primăriei, prinşi că îşi plătesc parcările cu telefoanele de serviciu
Bihorel
Orice acţiune are o reacţiune. Politica primarului Ilie Bolojan de a extinde parcările de scurtă durată în zona centrală a oraşului pentru a descuraja funcţionarii Primăriei să-şi lase peste zi maşinile lângă birouri, aşa încât locurile eliberate să fie la dispoziţia orădenilor care au treabă în instituţie, a avut un efect neprevăzut.
07 Septembrie 2017, 08:51
Poliţistul, pistolul şi banca: Un poliţist foloseşte pistolul radar pitit pe o bancă
Bihorel
Cea mai nouă jucărie a agenţilor rutieri din Bihor, pistolul radar, face ravagii în rândul vitezomanilor, mai ales că, scula fiind "la purtător", poliţiştii nu mai trebuie să stea în maşini şi, deci, se pot piti mai uşor, "pe persoană fizică". Prima "ascunzătoare" a şi fost demascată de şoferi, care l-au şi fotografiat pe un agent ce pândea în Topa de Criş, aşezat comod pe o bancă din faţa unei case, la răcoarea viţei de vie.
06 Septembrie 2017, 08:59
Mai învăţaţi, băieţi! Doi şefi de instituţii publice dovedesc că sunt cam… agramaţi
Bihorel
Că instituţiile publice sunt conduse de politruci, ne-am obişnuit deja. Dar că respectivii şefi sunt nişte agramaţi e tot mai greu de digerat. Într-o singură zi, Bihorel a auzit două greşeli rostite de directori cu pretenţii. Primul este şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Giani Bura, care la şedinţa Colegiului Prefectural de miercurea trecută a explicat că "din cauză pentru că" instituţia are puţini comisari, soluţionarea sesizărilor poate dura uneori şi câteva zile.
05 Septembrie 2017, 08:51
Lobby pentru reparaţie: Cornel Popa, 'pus' vicepreşedinte la Senat de… Bolojan!
Bihorel
La un an după ce l-au "convins" să nu mai candideze pentru şefia Consiliului Judeţean, pe motiv că finalul celui de-al doilea mandat l-ar prinde la o vârstă de pensionar, liberalii bihoreni au mustrări de conştiinţă faţă de fostul lor lider, Cornel Popa.
04 Septembrie 2017, 09:32
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: De cine se teme Păstorul după ce și-a angajat om nou la Achiziții
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul a angajat firme din afară ca să facă treaba propriilor angajaţi. "Am angajat o firmă externă care să se ocupe de achiziţii, că ai mei nu mai fac faţă". "Da’ aşa mult de lucru au?". "Nu, dar..
04 Septembrie 2017, 07:58
Niște țărani… Război pe toate planurile în familiile fostului și actualului primar din Cărpinet
Bihorel
Rivalitatea dintre fostul primar al comunei Cărpinet, PNL-istul Gheorghe Ienciu, şi succesorul său, PSD-istul Petru Curta (foto), se transmite şi în familie. După ce în urmă cu un an fostul edil şi-a reclamat urmaşul la Poliţie că l-ar fi lovit cu pumnul chiar în biroul său, vinerea trecută Curta s-a ales cu încă o plângere, pe motiv că l-a atacat pe fiul lui Ienciu în parcarea Primăriei.
03 Septembrie 2017, 12:11
Ceartă pe steag: Cum şi-a ridicat şeful APTOR presa din Ungaria în cap
Bihorel
Ediţia 2017 a Carnavalului Florilor a stârnit patimi după ce presa din Ungaria s-a inflamat că "partea română" suferă de "reflexe şovine". Pricina? Unul dintre organizatorii orădeni, Mihai Jurca, şeful Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune, a cerut unui ansamblu maghiar să nu fluture pe traseu steagul Ungariei, acelaşi lucru fiind solicitat şi unor producători agricoli bihoreni prezenţi în Piaţa Unirii, care îşi împodobiseră standurile atât cu tricolorul roşu-alb-verde, cât şi cu cel lui Arpad, utilizat de grupările extremiste maghiare.
02 Septembrie 2017, 11:30
Ziaristă de partid: Agenţia de ştiri a Judeţului s-a îmbogăţit cu o jună care pozează în costum de baie (FOTO)
Bihorel
Fantomatica agenţie de ştiri a Consiliului Judeţean, News Bihor, care "funcţionează" în subordinea la fel de inutilei Direcţii de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor, şi-a mărit echipa frecătorilor de mentă care se prefac că produc şi că transmit ştiri pentru bihoreni. În urma unui concurs cu dedicaţie, DDIP a angajat la aşa-zisa agenţie de presă încă o favorită de partid cu aspiraţii de vedetă.
01 Septembrie 2017, 09:05
Bolojan e de vină! Ioan Mang dă vina pe primarul Oradiei pentru eşecul echipei Luceafărul
Bihorel
În Oradea, ba chiar şi în tot Bihorul, indiferent ce s-ar face şi chiar ce nu s-ar face este, se ştie, vina lui Bolojan! A repetat-o însuşi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, PSD-istul Ioan Mang, care voia să finanţeze din bugetul judeţului echipa de fotbal Luceafărul Oradea, dar a fost lăsat în ofsaid tocmai de patronul acesteia, omul de afaceri Ioan Blidaru.
31 August 2017, 09:12
Bihorel: Zece efecte ale scumpirii parcărilor
Bihorel
Bihorel enumeră posibilele efecte ale scumpirii parcărilor în Oradea. 1. La ce preţuri sunt la parcări, merită să-ţi iei maşina sub braţ şi să o duci pe balcon. 2. Ţăranii renunţă la maşini şi trec la căruţe şi şarete. Să asigure Primăria fânul. 3. La noile preţuri, locurile de parcare vor deveni monumente de arhitectură. 4. Se infirmă visul milenar al şoferului: şi cu maşina parcată şi cu banii-n buzunar. 5. Femeile care parchează lateral sunt scutite de taxa de parcare.
30 August 2017, 15:00
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Efectele furtunii în Bihor: Sătenii din Rieni se grăbesc să-şi repare acoperişurile, pădurile au fost puse la pământ (FOTO/VIDEO)
 • Criză la Consiliul Judeţean: Şedinţa de marţi a fost anulată după ce aleşii PNL au boicotat-o. Mang: Ne dorim alegeri anticipate (FOTO/VIDEO)
 • Unanimitate la PSD Bihor: Ana Maria Tiron, executată pe repede-înainte, la cererea lui Mang (FOTO)
 • Bilanţ ISU Crişana, după furtună: zeci de persoane au fost rănite în Bihor. Cursuri suspendate, luni, în 18 școli (FOTO / VIDEO)
 • Prăpăd în Bihor, după vijelie: Aproape 40 de localităţi afectate, copaci şi stâlpi de curent căzuţi, 150 de turişti blocaţi în zona Barajul Leşu (FOTO)
 • Festivalurile din Oradea, 'bătute' de furtună: Mai multe standuri şi umbrele au fost distruse, iar unele concerte anulate (FOTO/VIDEO)
 • Circa 800 de concurenţi au luat startul la Oradea City Running Day. Vezi LIVE cursele! (FOTO/VIDEO)
 • Viticultori din judeţ au transformat Parcul Bălcescu în mustărie (FOTO)
 • Debut cu puţini ofertanţi şi participanţi la Zilele Culturii Maghiare din Cetate (FOTO)
 • Investiţii de 4,1 milioane euro. Lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru s-au încheiat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON