URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Bihorel

Ca de obicei, Bihorel comentează în stilul propriu evenimentele săptămânii trecute: Vicele, din ce în ce mai activ, semn că poate se pregătește să preia frâiele Județului. „Mi-am pus în cap să facem un județ de bicicliști. Și cum în municipiu nu prea e loc, facem piste în teritoriu”. „Am înțeles că faceți una și pe rambleul căii ferate Oradea-Beiuș?”. „Da. Să nu le mai treacă prin cap beiușenilor să repună trenul în funcțiune, că și așa e plin de ei în capitala județului”.
08 Aprilie 2024, 08:00
Nădejdea moare ultima: Pastorul penticostal Alfred Cicort-Lucaciu a scăpat de dosarul penal
Bihorel
Verdict final și surprinzător în cazul pastorului penticostal orădean Alfred Cicort-Lucaciu, trimis în judecată în 2020 pentru complicitate la evaziune fiscală după ce ar fi plătit la negru o parte a lucrărilor de renovare făcute la biserica Nădejdea Vie din strada Tudor Vladimirescu, lucrări despre care enoriașii spuneau că au fost umflate.
18 Aprilie 2024, 09:05
Notar cu ponton: Fosta judecătoare Adina Cioflan vrea notariat fără examen, dar nu oriunde!
Bihorel
Fosta judecătoare Adina Cioflan, cea cu pontonul clandestin pe malul Crişului Repede şi care, la nici 50 ani, deţine recordul absolut în judeţ cu cea mai mare pensie, de peste 30.000 lei pe lună, e tot nemulţumită. Asta chit că, pentru cele câteva luni în care, înainte de pensionare, a fost judecătoare la Înalta Curte de Casaţie, a mai primit o pleaşcă, fiind recompensată şi cu un post de notar public, evident, fără să dea vreun examen.
17 Aprilie 2024, 08:57
Buluc la alegeri: Puzderie de magistrați vor în birourile electorale din Bihor. Nu de alta, dar se plătește bine!
Bihorel
La Tribunalul Bihor a avut loc vinerea trecută tragerea la sorți a președinților și locțiitorilor Biroului Electoral Județean și Birourilor Electorale Locale din cele 101 municipii, orașe și comune din județ, care vor veghea la legalitatea organizării și desfășurării alegerilor europarlamentare și locale din 9 iunie. Pentru prima oară, după cum a aflat Bihorel, a existat o concurență uriașă: aproape 100 de magistrați...
16 Aprilie 2024, 08:54
Uite cine vorbește! Profesorul de matematică Florin Nicoară s-a trezit să acuze politizarea din învățământ
Bihorel
Hotărâți să demonstreze că au ce oferi alegătorilor, candidații USR Bihor la Primăria Oradea (Daniel Palaghianu), la șefia Consiliului Județean Bihor (Alex Orjan) și la alegerile europarlamentare (Mihai Șvab) au vorbit miercurea trecută, într-o conferință de presă, despre propunerile lor pentru sistemul de educație, din pricina căruia pleacă tinerii din țară, dar fără a distinge faptul că regulile sunt dictate de Guvern și de Minister, nu de primar, nici de președintele CJ sau de un eurodeputat.
15 Aprilie 2024, 10:41
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Părintele șuvițat nu poate explica de ce alimentele sunt mai scumpe decât în Occident
Bihorel
Părintele șuvițat a fost întrebat cum se explică faptul că mâncarea la noi e mai scumpă decât în Occident. „E o enigmă pe care cu greu o putem explica. Eu, după o îndelungă chibzuință, am o teorie. Cu cât consumăm mai puțină mâncare, cu atât e mai scumpă. Iar noi consumăm puțin pentru că preferăm să ne mâncăm între noi”.
15 Aprilie 2024, 07:58
Bihorel: Dacă vă e dor de păcănele, veniți la Oradea!
Bihorel
Guvernanții au avut nevoie de un an ca să fete o mărgică. După ce Ciolacu și Ciucă s-au bătut cu pumnii-n piept că vor desființa păcănelele, iată că legea s-a îndulcit. Poate pentru că pe traseul slujbaș-premier și alții s-au mai dedulcit, că altă explicație nu există. 
14 Aprilie 2024, 11:48
Bihorel: Pe patronul de la Leonardo vor să-l încalțe definitiv
Bihorel
Domnul Florin Panea, patronul lanțului de magazine de pantofi Leonardo, a intrat încălțat în Codul Penal, iar acum procurorii l-au trimis în judecată pentru o evaziune de peste 26,5 de milioane de lei. 
13 Aprilie 2024, 20:00
Parcare cu obturare: Au pus lumini de semnalizare, apoi le-au acoperit cu o țeavă! (FOTO)
Bihorel
Cea mai nouă parcare din Oradea, cea de lângă Catedrala Ortodoxă de lângă Cetate, testează vigilenţa şoferilor. Primăria a montat deasupra fiecărui loc de parcare câte un bec care ar trebui să semnalizeze dacă este liber sau ocupat, prin culorile verde şi roşu, astfel încât şoferii să ştie spre ce culoar să se îndrepte şi unde nici nu are rost să intre, ca să nu piardă vremea.
Renovare sau faliment? Ce se va întâmpla cu hotelul fraților Micula din Băile Felix (FOTO)
Bihorel
Hotărâtă să rezolve problema construcțiilor degradate din Băile Felix, Primăria Sânmartin a pregătit un proiect de regulament urbanistic și de norme fiscale prin care, la fel ca în Oradea, toți proprietarii de hoteluri, pensiuni și case neîngrijite vor fi obligați să achite impozite majorate cu până la 500% dacă nu își renovează fațadele. Proprietarii cei mai afectați ar putea fi frații Ioan și Viorel Micula.
Un avocat mai pătimaş: Dănuţ Costea și-a făcut „dreptate” cu bâta de baseball 
Bihorel
Cunoscutul avocat orădean Dănuţ Costea a ajuns în faţa judecătorilor cu o ispravă demnă de bătăuşii pe care îi apără în faţa instanţei. Vara trecută, după o mai lungă dispută cu un sătean din Meziad, pe care îl şi reclamase pentru ameninţare şi violare de domiciliu, Costea a ajuns la concluzia că braţul lung al legii nu-i destul şi a decis să-şi facă singur dreptate.
11 Aprilie 2024, 09:01
Reclamantă forever: Fosta decăniță Daniela Ionescu le-a făcut plângere penală șefilor Universității
Bihorel
Pensionată aproape cu forța în toamna anului trecut, când propriii ei colegi din Departamentul de Textile au votat să nu rămână nici măcar ca profesor asociat, adică plătită cu ora, fosta decăniță Daniela Ionescu încă le dă bătăi de cap șefilor din Universitatea din Oradea. Recent, femeia a depus o plângere penală împotriva acestora, acuzând conducerea instituției de abuz în serviciu.
10 Aprilie 2024, 08:15
Premiați cu amenzi: Arată ca niște locuri de parcare, de ce nu ai voie să parchezi? (VIDEO)
Bihorel
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din Bihor a premiat săptămâna trecută, în cadrul unei gale organizate la Casa Tineretului din Ioșia, 10 dintre membrii redacțiilor orădene, recompensați pentru activitatea de anul trecut. Premiile financiare, însă, le-a dat... Poliția Locală Oradea.
09 Aprilie 2024, 09:01
Amintirile ne chinuiesc: De unde provine duhoarea care acoperă Oradea zilele acestea
Bihorel
De câteva zile, orădenii fie își scot de la păstrare măștile rămase din pandemie, fie se prind de nas când ies din case. Din Ioșia până în Nufărul, deasupra orașului băltește o duhoare de origine animală care amintește de vremurile în care ferma Nutripork îl umplea cu iz de dejecții.
08 Aprilie 2024, 09:02
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Vicele și-a pus în cap să facă un județ de bicicliști
Bihorel
Ca de obicei, Bihorel comentează în stilul propriu evenimentele săptămânii trecute: Vicele, din ce în ce mai activ, semn că poate se pregătește să preia frâiele Județului. „Mi-am pus în cap să facem un județ de bicicliști. Și cum în municipiu nu prea e loc, facem piste în teritoriu”. „Am înțeles că faceți una și pe rambleul căii ferate Oradea-Beiuș?”. „Da. Să nu le mai treacă prin cap beiușenilor să repună trenul în funcțiune, că și așa e plin de ei în capitala județului”.
08 Aprilie 2024, 08:00
Bihorel: 44% dintre români doresc armata obligatorie!
Bihorel
Contrar cârcotașilor care susțineau că, în cazul sosirii rușilor, românii n-ar pune mâna pe arme, ci ar prefera să îngroape butoaiele cu pălincă și să ascundă femeile prin păduri, iată că 44% dintre conaționali zic că armata e nu doar necesară, ci și obligatorie. 
07 Aprilie 2024, 14:44
Fără vice... de frică: De ce a rămas Primăria din Aușeu 4 ani fără viceprimar
Bihorel
Singura comună din tot Bihorul unde aleșii locali nu și-au desemnat un viceprimar nici până în ziua de azi, deși de la alegerile din 2020 au trecut aproape 4 ani și până la următoarele mai sunt doar câteva luni, a rămas Aușeu.
07 Aprilie 2024, 10:24
Bihorel: Vești bune pentru un milion de români
Bihorel
Cei un milion de români care trăiesc, muncesc sau mai fură prin Germania au primit o veste excelentă. Începând cu data de 1 aprilie, fără nicio păcăleală, s-a legalizat consumul de canabis în țara care este motorul, cam gripat, al economiei Europei. 
06 Aprilie 2024, 15:01
Trei culori cunosc pe lume... Directorul ABA Pásztor Sándor ține la loc de cinste steagul Ungariei
Bihorel
Administrația Bazinală de Apă Crișuri s-a mutat săptămâna trecută în „casă” nouă. Cu aproape 30 milioane de lei primiți din bugetul Apelor Române, ABA Crișuri are un sediu modern pe strada Atelierelor, cu o fațadă dând impresia unor valuri și care se distinge de la mare distanță.
05 Aprilie 2024, 08:58
Telefonul numai sună... Poliția Locală Oradea, aproape imposibil de găsit la numărul 969
Bihorel
Orădenii care au de sunat la Poliția Locală Oradea, pe numărul 969, așa cum îi îndeamnă municipalitatea să facă atunci când observă fapte ce tulbură liniștea publică, vor trebui să se înarmeze cu răbdare. 
04 Aprilie 2024, 09:00
Concurență pentru Sorbán: Cine va fi contracandidatul controversatului primar din Lugașu de Jos
Bihorel
Primarul din Lugaşu de Jos, Sorbán Levente, care stăpâneşte comuna din 2008, se confruntă cu riscul ca în vara asta să nu mai câştige defilând alegerile.
03 Aprilie 2024, 09:00
Unic este! Constantin Bungău va candida de unul singur pentru un nou mandat de rector
Bihorel
La Universitatea din Oradea se apropie momentul de vârf al anului electoral, și anume votarea viitorului rector, programată pe 14 mai. Până atunci, între 8 și 12 aprilie se vor depune candidaturile aspiranților, dar din câte se pare, actualul deținător al funcției, Constantin Bungău, ar putea fi singurul pretendent.
02 Aprilie 2024, 08:55
Ilie și fulgerul: Bolojan s-a aflat în avionul lovit de fulger!
Bihorel
Mai toată presa din țară a povestit lunea trecută, pe 25 martie, pățania pasagerilor unui Boeing al Tarom de pe ruta București - Chișinău care a fost lovit deasupra orașului Focșani de un fulger, atât de zdravăn încât pilotul a luat decizia să se întoarcă pe Aeroportul Otopeni, de unde călătorii au fost îmbarcați într-o altă aeronavă și au ajuns în capitala Republicii Moldova cu o întârziere de peste 3 ore.
01 Aprilie 2024, 09:00
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: De ce a ajuns Buldogul din Bihor șef peste organizația din Timiș
Bihorel
Ca de obicei, Bihorel comentează în stilul propriu evenimentele săptămânii trecute: Buldogul a preluat organizația liberală din Timiș. „Fostul șef a fost demis fiindcă nu a suportat să vadă că rămâne fără funcție la județ după împărțeala cu pesediștii”. „Și nu are dreptate?”...
01 Aprilie 2024, 08:00
Bihorel: Poliția se modernizează. Adio, pixuri rupte! 
Bihorel
Cea mai mare invenție de la roată încoace este trecerea poliției de la pixurile rupte atunci când se întocmesc procese verbale la tablete care printează formularele. 
Bieții oameni ai legii nu se vor mai chinui să explice ce infracțiuni au comis șoferii și nici nu vor mai chinui ortografia limbii române. 
31 Martie 2024, 19:00
Aflare în treabă: Primăria Pomezeu rămâne pe cap cu blocul inutil din ogradă
Bihorel
Primăria Pomezeu, care în 2006 a construit în propria curte un bloc „pentru specialiști”, cu 4 apartamente de tip penthouse cu parter, etaj și mansardă, dar ai căror locatari au fost de atunci doar porumbeii, iar asta fiindcă locuințele nu au fost niciodată repartizate vreunui profesor ori inginer agricol, își continuă munca în zadar.
31 Martie 2024, 13:51
Bihorel: Capela ortodoxă din Palatul Parlamentului trebuie re-sfințită după fiecare slujbă
Bihorel
La cât e de mare Palatul Parlamentului, aleșii puteau liniștiți să construiască pe holuri o catedrală de dimensiunea celei din Centrul Civic. Așa cum respectul față de mort e cu atât mai mare cu cât coroana e mai grandioasă, și la politicienii noștri, cu cât ctitoria sacră este mai mare cu atât cantitatea de păcate iertate este mai mare. 
30 Martie 2024, 18:18
Mărimea nu contează: Președintele Ioan Horvath, iritat când vine vorba de dimensiunea Coaliției Rogerius
Bihorel
Coaliția Rogerius, fondată de asociații ale orădenilor care locuiesc la bloc în cartierul cu același nume, a ieșit la rampă joia trecută pentru a critica noul regulament de salubritate al municipiului. În timp ce arată Primăria cu degetul pentru că este netransparentă, nici Coaliția Rogerius nu este, însă, mai brează.
29 Martie 2024, 09:00
Sexy şi rea: Damă de companie din Oradea, condamnată pentru că „a afectat libertatea psihică” a clientului
Bihorel
O damă de companie din Oradea, care-şi promovează serviciile pe site-urile de mică publicitate, a păţit-o urât după ce a ajuns în scandal cu unul dintre clienţi. Bărbatul a chemat-o la domiciliu, iar după câteva săptămâni a reclamat-o la Poliţie, susţinând că femeiuşca l-a ginit că-i însurat şi a vrut să facă şi un ciubuc pe spinarea lui, storcându-l de aproape 2.000 euro ca să nu-l pârască nevestei.
28 Martie 2024, 09:44
Scump, da’ se face: Locuitorii cartierului Orizont din Paleu vor avea unde vota 
Bihorel
Pișcat de Bihorel cu o săptămână în urmă deoarece nu mișcase niciun deget ca să se înființeze în comună o nouă secție de votare pe lângă cele doar trei care au funcționat la alegerile precedente, deși de atunci populația a tot crescut, iar acest lucru era obligatoriu prin lege și fusese cerut expres de locuitorii cartierului Orizont 2, primarului din Paleu, Somogyi Ludovic, i-a venit totuși mintea cea de pe urmă la cap, cum zice românul.
27 Martie 2024, 09:00
Organe la control: Polițist din Oradea, prins cu o alcoolemie de peste 0,4 la volan 
Bihorel
Acţiune de amploare, zilele trecute, în Poliţia Bihor, căci echipaje mixte de ofiţeri de la Control Intern şi agenţi rutieri i-au „tras pe dreapta” pe colegii găsiţi la volanul maşinilor de serviciu, pentru controale antidrog şi alcool. În total au fost vreo 300 de poliţiști testaţi, zic sursele lui Bihorel, iar rezultatul a fost negativ pentru toţi, iar asta, cu siguranţă, pentru că toţi sunt şoferi responsabili şi nicidecum pentru că vestea controlului s-ar fi împrăştiat înainte de vreme.
26 Martie 2024, 09:01
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON