URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 25 NOIEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când Primăria Oradea a decis să crească impozitul cu 50% pe clădirile neîngrijite, niciun proprietar nu s-a sinchisit să pună bidineaua pe casa în care locuia. A fost nevoie să se ia o decizie dură, ca impozitul să crească cu 500%, pentru ca pe numeroase clădiri să răsară mândre schele şi superbe plase.
Zic şi eu
Adrian Cris
Prima leafă de reporter la un ziar din Cluj am dat-o, în 1993, pe o pereche de blugi şi un tricou Stars and Stripes. Învăţam Filologie Franceză, dar devenisem filo-american graţie unor romancieri ca Hemingway, Dos Passos şi Faulkner, unor filme precum "Cetăţeanul Kane", "America, America", "Apocalypse Now", plus cărţilor de istorie din care descopeream cât datora Europa Americii, care a salvat-o şi în Primul, şi în al Doilea Mondial, şi în cel Rece, recent (credeam mulţi) încheiat.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Superstiţiosul popor român a scăpat de obsesia lui Vineri 13 cu ajutorul Vinerii Negre, verişoara sa mai tânără, mai frumoasă şi mai deşteaptă. Aceasta nu a venit de una singură, ci cu ajutorul corporaţiilor suficient de puternice pentru a face o sărbătoare naţională din lichidările de stocuri, care îşi petrec weekendul de după Black Friday numărându-şi banii şi râzând malefic.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată într-un recurs în interesul legii iniţiat de Avocatul Poporului, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, că doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În fumul de ţigară au fost identificate peste 4.000 de substanţe, multe dintre ele toxice. Un fumător care fumează un pachet de ţigări pe zi pufăie de circa 70.000 de ori într-un an, toate mucoasele gurii, nasului, faringelui şi arborelui traheo-bronşic fiind expuse repetat fumului.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un nou studiu IRES numit „Percepţii publice asupra viitorului” a fost realizat în perioada 8-12 iunie 2017 pe un eșantion de 1008 persoane de peste 18 ani. Studiul tratează problematica percepției viitorului în ceea ce privește românii și a ridicat o serie de probleme extrem de interesante. Una din întrebări - de exemplu - a fost ”Care este primul lucru care vă vine în minte atunci când auziţi cuvântul „viitor”?”.

Bihorel

Big Brother închide ochii: Ca să facă economie, şcolile din Oradea renunţă la sistemele de supraveghere
Bihorel
Nevoia este cel mai bun profesor. Însărcinaţi de primarul Ilie Bolojan din prima zi a noului an şcolar cu gestionarea directă a plăţii utilităţilor şi a altor cheltuieli de funcţionare, directorii şcolilor orădene au început să mai taie din sumele de plată. Cum costurile cu iluminatul, apa sau încălzirea, utilităţi strict necesare, sunt mai greu de redus, oamenii au început să taie din cheltuielile "colaterale".
24 Noiembrie 2017, 08:56
Biserică în familie: Deşi pensionat, fostul protopop ordotox de Oradea va cumula pensia cu… salariul
Bihorel
Orice minune ţine trei zile. Protopopul ortodox de Oradea, Dorel Rusu, a fost scos săptămâna trecută la pensie pentru limită de vârstă după mai bine de zece ani pe funcţie. Măsura, tardivă dacă menţionăm că în urmă cu patru ani protopopul a fost demascat că în timpul comunismului şi-a turnat un prieten la Securitate, acţionând sub numele de cod Teodor Florescu, este doar de faţadă.
23 Noiembrie 2017, 08:51
Bihorel: La Sorbonica până şi dascălii se apucă de învăţat
Bihorel
Conştienţi că au ajuns dascăli în mod abuziv, pe baza iuţelii de mână şi a nebăgării de seamă, sorboneii ajunşi universitari pe vremea lui Unchiu’ Maghiar se apucă de învăţat! Aşa, avem prodecani care sunt boboci în cadrul propriilor facultăţi, numai să crească numărul studenţilor şi să nu se desfiinţeze secţiile.
22 Noiembrie 2017, 12:38
Soltănel, pe fărăşel: Secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, pe lista neagră a lui Mang şi Pásztor
Bihorel
Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a picat şi ea în dizgraţia barosanilor din fruntea Consiliului Judeţean, elnők-ul Pásztor Sándor şi vicepreşedintele Ioan Mang. Motivul este că din vară funcţionara formulează tot mai multe obiecţiuni la proiectele de hotărâri iniţiate de şefii instituţiei, dând avize de nelegalitate, ba chiar susţinându-le inclusiv în şedinţele de plen. Ca primă măsură de retorsiune, cele două eminenţe cenuşii au decis s-o sancţioneze pe "rebelă" luându-i maşina de serviciu.
22 Noiembrie 2017, 08:51
Bihorel: Zece consideraţii despre Statul paralel
Bihorel
Bihorel prezintă 10 consideraţii despre vestitul Stat paralel, pe blogul său: 1. Statul paralel e mai puţin obositor decât statul în cap sau pe vine, deci e preferabil acestora. 2. Pentru cei cu trei dinţi şi neuroni şi mai puţini: Statul paralel e un fel de binom rătăcit în câmpul tactic, unde serviciile sunt asigurate de Soros, Cavalerii Templieri şi Iluminaţi.
21 Noiembrie 2017, 15:38
Poftim, cultură! UDMR-istul Szabó Ödön, iniţiator al unei legi favorabile puşcăriaşilor
Bihorel
Săptămâna trecută, pe data de 13, majoritarii PSD-ALDE-UDMR din Senat au adoptat tacit, fără nicio discuţie – cum ar veni, pe burtă – o nouă propunere de schimbare a legilor în favoarea puşcăriaşilor, mai ales a celor de top, între iniţiatori, cu toţii parlamentari ai UDMR, fiind şi preşedintele executiv al filialei Bihor, deputatul Szabó Ödön.
21 Noiembrie 2017, 09:10
Paşc, sabotorul: De ce l-au acuzat de sabotaj şefii CJ pe directorul Aeroportului Oradea
Bihorel
Deşi după alegerile locale de anul trecut părea să fi intrat şi în graţiile actualei conduceri a Consiliului Judeţean Bihor, directorul Aeroportului Oradea, Gheorghe Paşc, a reuşit să devină persona non-grata pentru preşedintele Pásztor Sándor şi mâna sa dreaptă, vicele Ioan Mang
20 Noiembrie 2017, 08:51
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoș promite investiții de 100 de milioane de euro la județ
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoş a povestit ce va face el cu prilejul Centenarului. "Pe ăştia de la Muzeu îi pun să pună plăcuţe pe casele delegaţilor care au mers la Alba Iulia în 1918. În plus, mă angajez în faţa poporului să fac investiţii de 100 de milioane de euro la judeţ".
20 Noiembrie 2017, 08:03
Dezertare la Prefectură: Fosta şefă a Cancelariei Prefectului l-a părăsit pe Mihaiu
Bihorel
Abia a împlinit prefectul Ioan Mihaiu un semestru de mandat că a şi rămas fără unul dintre colaboratorii cei mai apropiaţi. Mai precis, taman fără directoarea Cancelariei Prefectului, Lavinia Mihuţ, care astă-vară primise jobul pe motiv că este, deşi nimeni nu-i cunoaşte realizările, specialistă în social media.
19 Noiembrie 2017, 12:31
Traducător cu mitralieră: Judecătorul Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, era cu Kalaşnikovul în mână la Revoluţie
Bihorel
Din prima lună a acestui an, când a fost suspendat de la Tribunalul Bihor pe motiv că nu şi-a declarat apartenenţa la masonerie, făcându-se astfel vinovat de fals în declaraţii, despre judecătorul Ovidiu Galea nu s-au auzit prea multe. Cu stupoare, însă, Bihorel a aflat că magistratul, care în 1989 era tânăr locotenent de Securitate la Timişoara, pare să fi minţit şi cu privire la rolul său în timpul Revoluţiei.
16 Noiembrie 2017, 08:58
Adio, Tünde! Tünde Benyovszki, directoarea cu probleme la avere, şi-a dat demisia din Primăria Oradea
Bihorel
Directorii şi şefii de servicii din subordinea primarului Ilie Bolojan dau tot mai mari semne de nervozitate. La doar o lună după demisia anunţată şi apoi retrasă de directorul adjunct de la Patrimoniu Imobiliar, Cristian Popescu, un alt funcţionar veteran intenţionează o schimbare în carieră. Fost director tehnic, retrogradat şef de serviciu după restructurarea aceleiaşi Direcţii de Patrimoniu la începutul anului, Tünde Benyovszki şi-a încheiat săptămâna trecută raporturile de serviciu cu municipalitatea, după o experienţă de 17 ani.
15 Noiembrie 2017, 08:56
Scor egal: Laszlo Tokes l-a egalat pe Szabo Odon la numărul de copii: cinci!
Bihorel
La vremea când alţii îşi cresc nepoţeii, europarlamentarul Laszlo Tokes se bucură de cel de-al doilea copil cu noua sa soţie, Levay Tunde, o profesoară de muzică dintr-o comună din Ungaria. Este vorba de un băieţel, la fel ca primul copil al cuplului, care a împlinit 3 ani, ambii urmând să crească la Oradea, unde fostul episcop şi-a cumpărat casă.
14 Noiembrie 2017, 08:51
Trei superbi: Limuzinele cumpărate de șefii Consiliului Județean vor costa scump bugetul județului
Bihorel
Dacă şi-au făcut griji pentru confortul şefilor Bihorului - Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea - bihorenii pot răsufla acum uşuraţi. De o săptămână, la Consiliul Judeţean Bihor au fost livrate cele trei limuzine Skoda Superb 4x4, achiziţionate pentru a înlocui Volkswagenul Phaeton prezidenţial cumpărat pe vremea preşedintelui Alexandru Kiss şi cele două Passaturi de lux destinate tot de atunci vicepreşedinţilor CJ.
13 Noiembrie 2017, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan dezvăluie ce va face infractorul de Teleorman cu investițiile „furate” din Oradea
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Bolovan, nervos pe infractorul Dragnea: "Cu noua revoluţie fiscală, infractorul de Teleorman ne-a furat Podul Centenarului şi pasajul de peste centură. Şi asta numai anul acesta". "Da’ ce dracu’ vrea să facă cu ele? Că nu se pot transforma în băutură pentru asistaţi".
13 Noiembrie 2017, 08:01
Totul pentru Angela: Cum încearcă Angela Lupşea să îşi rezolve funcţia de şefă la Muzeul Cetăţii
Bihorel
Scandalul izbucnit astă-vară între angajaţii din Cetate şi directorul Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, căreia îi reproşează mai multe abuzuri, va fi dezarmorsat după metoda Bolojan: prin forţă! La trei luni după ce Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a avertizat municipalitatea că Lupşea, fiind angajat contractual, nu are dreptul să conducă funcţionari publici din cadrul Administraţiei Cetăţii şi de la Centrul de Informaţii Publice, aceasta se pregăteşte să revină la cârma fortificaţiei.
12 Noiembrie 2017, 13:17
Mang, vedeta de la ţară: Liderul PSD Bihor a dat autografe pe mingi la inaugurarea unui teren de sport la Ţeţchea
Bihorel
Primăria Ţeţchea s-a bucurat că, datorită unor bani veniţi de la Consiliul Judeţean şi de la o firmă privată, a putut amenaja un teren de sport multifuncţional în satul Hotar. Cum asemenea realizări la nivel judeţean sunt destul de rare, vicepreşedintele CJ Ioan Mang nu a putut scăpa ocazia să apară şi să se tragă în chip.
11 Noiembrie 2017, 11:59
Bihorel: Dezbaterea pentru Nutripork va avea loc la Meteora
Bihorel
Nutriporcii trebuie să facă o dezbatere publică pentru a ne lămuri că orădenii miros mai urât ca suinele. Acum că la Agenţia de Protecţie a Mediului ploile au fost aranjate, urmează să se rezolve elegant şi dezbaterea cu publicul. Locul ales pentru discuţii? Restaurantul Ciuperca! Ideea patronului Ioşca Pazuric nu e rea.
10 Noiembrie 2017, 19:06
Laureanul lui Bodog: Dr. Ovidiu Laurean Pop a ajuns din nou în conducerea Spitalului Municipal
Bihorel
Zburat în urmă cu trei ani din funcţia de manager al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu după ce Consiliul de Administraţie al unităţii şi Primăria l-au prins în conflict de interese, prestând concomitent pentru spitalul privat Pelican, ba chiar donându-i reactivi cumpăraţi în exces din banii publici ai unităţii pe care o conducea, doctorul Ovidiu Laurean Pop a ajuns din nou în conducerea aceluiaşi Spital Municipal.
10 Noiembrie 2017, 08:51
Dedicaţie pentru Mintaş: Cum a ajuns apărătoarea fermei Nutripork şefă la APM Bihor
Bihorel
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a fost rugată de BIHOREANUL să explice cum a găsit-o fix pe Olimpia Mintaş pentru a o numi directoreasă la APM Bihor. Conform răspunsului trimis redacţiei, deşi are buletin de Oradea, familie şi două joburi serioase aici, unul la firma proprie, Acormed, prin care a şi realizat controversatul studiu favorabil fermei Nutripork, şi celălalt la Facultatea de Protecţia Mediului, unde predă studenţilor de la Zootehnie, doamna s-a trezit brusc să se înscrie la un concurs pentru un post de consilier hăpt la Bucureşti.
09 Noiembrie 2017, 08:59
Bihorel: Zece efecte ale noilor condiţii de admitere la Şcoala de Poliţie
Bihorel
Noile condiţii de admitere la Şcoala de Poliţie, comentate de Bihorel: 1. Nu mai este obligatorie înălţimea de 1,7 metri pentru băieţi. Prin asta vor putea acţiona sub acoperire şi piticii de grădină. 2. Fetele vor fi admise ca poliţiste şi dacă au 2 metri de elastic la budigăi. 3. Proba de perspicacitate, cea în care trebuie să bage figurinele în găurile potrivite, va fi înlocuită cu proba de forţă.
08 Noiembrie 2017, 10:03
Santa Florica: Judecătoarea Florica Roman i-ar fi acordat lui Iepu' despăgubiri de un milion de euro!
Bihorel
De când cu ancheta procurorilor DNA, care au acuzat-o că s-ar fi vândut pe un ceas cu cuc, pentru ca în final tot ei să-şi retragă acuzele, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a devenit sensibilă la cererile justiţiabililor căzuţi victime ale sistemului judiciar. Chiar prea sensibilă, după cum o arată dosarul în care a fost pusă să stabilească despăgubirile pentru Nicolae Oros, zis Iepu’, ţinut 13 luni după gratii şi judecat 6 ani sub acuza de ucidere a taximetristului Bajkan Peter, faptă pentru care în final a fost achitat.
08 Noiembrie 2017, 08:55
Directorul Porodică: Adjunctul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Oradea a fost reclamat la Poliţie
Bihorel
Legumicultura a devenit o afacere riscantă. Ştii ce plantezi, dar nu ştii ce iese la sfârşit! De luna trecută, angajaţii Primăriei Oradea fac potecă la Poliţie, convocaţi de ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice pentru a spune ce ştiu despre afacerile cu legume şi fructe ale şefului adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Norocel Popescu, cercetat pentru abuz în serviciu.
07 Noiembrie 2017, 08:55
Abilitare cu plagiat: Doctorița Daina vrea să coordoneze doctorate folosindu-se de lucrarea furată de (la) Bodog
Bihorel
Revenită la muncă după concediul în care s-a refugiat imediat ce s-a aflat că ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, i-a plagiat una dintre cărţi, dar i-a furnizat un alibi declarând în scris că de fapt ea s-ar fi inspirat din nişte notiţe ale acestuia, doctoriţa Lucia Daina, director medical la Spitalul Judeţean şi conferenţiar la Facultatea de Medicină, refuză orice discuţie pe această temă.
06 Noiembrie 2017, 10:00
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ciomârtanul explică de ce n-au ieşit românii la protestul pentru autostradă
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Şi a fost marea cursă ciclistă pentru Autostrada Transilvaniei. Ciomârtanul era puţin dezamăgit. "Am vrut să atragem atenţia politrucilor că e inadmisibil să lăsăm autostrada să se degradeze, numai pentru ca guvernanţii să bage banii în asistaţi". "De ce crezi că au ieşit aşa de puţini la protest?". "Păi, românii aşteaptă să venim noi, ungurii, cu autostrada până la graniţă, ca să poată pleca mai repede din ţară".
06 Noiembrie 2017, 08:02
Alesul lui Mang: Cum a ajuns PSD-istul Felix Cozma director la ADI Ecolect
Bihorel
Poate nu ştiaţi, dar la structurile controlate de Consiliul Judeţean Bihor, cum sunt agenţiile de dezvoltare intercomunitară, directorii nu sunt numiţi prin concurs, ci prin... alegeri. Evident, însă, candidaţii trebuie să aibă carnet de partid, fie roşu-PSD, fie verde-UDMR.
05 Noiembrie 2017, 10:06
Dacă tăcea, neînjurat era! Ce urări a primit Mang de la „fanii” de pe Facebook
Bihorel
Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a ratat săptămâna trecută o nouă ocazie să tacă. După vizita ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, la barajul Leşu, care zace golit de cinci ani în aşteptarea unor lucrări de reparaţii mereu promise şi niciodată făcute, Mang a postat pe pagina sa de Facebook fotografii făcute în timpul excursiei, alături de o nouă promisiune fermă că vor începe lucrările.
04 Noiembrie 2017, 12:10
Tare în parcare: Studenţii care vor abonamente de parcare pot să-şi pună pofta-n cui
Bihorel
Şefu-i şef şi-n şanţ! Studenţii Universităţii Oradea au constatat cu surpriză că la atribuirea abonamentelor pentru locurile de parcare, oricum insuficiente, din campusul universitar au prioritate şefii şi şefuţii. Primul criteriu de departajare este funcţia solicitantului, acesta având prioritate dacă este reprezentant al studenţilor într-un for decizional cum ar fi Senatul sau diferite consilii, comisii sau comitete.
03 Noiembrie 2017, 09:31
Piaţă fără căutare: De ce nu se înghesuie constructorii la ridicarea noii pieţe de vechituri din Oradea
Bihorel
Ocska Piac nu are căutare. La cea de a doua licitaţie organizată în octombrie de Administraţia Domeniului Public pentru construirea unei pieţe peste drum de cartierul Europa, pentru a se strămuta aici piaţa Obor, s-a prezentat o singură asociere de firme, condusă de Trameco. Firma a concurat, fără competitori, şi la licitaţia din august, care a fost însă anulată pentru că s-a ofertat un preţ peste cel estimat de beneficiar. 
02 Noiembrie 2017, 08:51
Sula şi Prefectura: Instituţia Prefectului Bihor, corigentă la relaţiile cu cetăţenii
Bihorel
Bihorel a făcut un mic experiment, la capătul căruia poate da lumii o veste deloc plăcută: dacă e să vă bazaţi pe serviciile Prefecturii Bihor, mai bine vă luaţi gândul! La o cerere de acum un an, prin care i se solicita, cu argumente, să nu dea aviz de legalitate Regulamentului de publicitate al Primăriei Oradea, plin de prevederi dictatoriale "a la Bolojan", Instituţia Prefectului n-a catadicsit să răspundă nimic concret, astfel că nu-i de mirare că, de curând, municipalitatea a "updatat" regulamentul cu pricina, făcându-l şi mai restrictiv.
01 Noiembrie 2017, 09:35
Kitsch a la PSD: Lecţie de prost gust la sediul PSD Oradea
Bihorel
Deşi se supără când sunt acuzaţi că au mentalităţi învechite, ce amintesc de vremurile de dinainte de 1989, pesediştii bihoreni nu se dezmint. Joia trecută, la inaugurarea cabinetului parlamentar al proaspătului deputat Dumitru Gherman, în anticamera biroului, care este de fapt sediul PSD Oradea din Piaţa 1 Decembrie nr. 4-6, trona, pe mijlocul mesei centrale, o kitschoasă vază cu un aranjament verde de plastic.
31 Octombrie 2017, 08:51
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Primarul Bolojan la dezbaterea taxelor: 'Eu aş propune un impozit pe tupeul politic, care să se aplice în special membrilor PSD!' (FOTO)
 • Forfotă la Bibliotecă. La Ziua Porţilor Deschise, orădenilor li s-au pregătit expoziţii, concerte şi ateliere (FOTO)
 • Anchetă pe 'repede înainte': Procurorii şi poliţiştii l-au dus pe Rogia la locul crimei, pentru reconstituire (FOTO / VIDEO)
 • 'Dascăli din Bihor': O carte care prezintă zeci de profesori bihoreni, aşa cum au fost cunoscuţi de Ion Bradu (FOTO)
 • Un vis împlinit: Îndrăgitul producător de prăjituri Flavours by Patricia şi-a deschis shop în Nufărul (FOTO)
 • Pregătiţi CV-urile, urmează angajări: Celestica şi-a majorat capacitatea de producţie cu 50% (FOTO)
 • Containere cu speranţe: O organizaţie înfiinţată de un englez a transformat mai multe containere în locuinţe pentru sărmani (FOTO)
 • Puţini, dar hotărâţi: 70 de orădeni au mărşăluit împotriva Guvernului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Mama gemenelor Jurcan, la comemorarea victimelor accidentelor rutiere din Bihor: 'Viteza ucide, indiferent de marca maşinii' (FOTO)
 • Tractată cu tramvaiul: O şoferiţă şi-a băgat Seat-ul între liniile de tramvai, blocând traficul garniturilor (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON