URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2010, 07:45

Mihai Viteazul, al treilea din lume (VIDEO)

Mihai Viteazul, celebra pelicula regizată de Sergiu Nicolaescu şi apărută în 1970, ocupă a treia poziţie într-un clasament al celor mai bune filme istorice realizat de Internet Movie Data Base. Filmul a fost propunerea Romaniei pentru Oscar in 1972, la categoria "Filme istorice".

Mihai Viteazul are nota 8,4 pe IMDb (din 2.880 de voturi) şi este devansat de Schindler's List (lansat in 1993, nota 8,9, cu 252.982 de voturi) şi de Das Boot (lansat in 1981, nota 8,5, cu 65,552 de voturi).

Filmul, realizat cu ajutorul a peste 5.000 de figuranţi, cu un scenariu de Titus Popovici, mai ocupă locul 6 la categoria "Biografie", locul 15 la "Filme de război" şi locul 21 la "Filme de acţiune", fiind, până de curând, între primele 50 de pelicule şi la categoria "Filme dramă".

Sergiu Nicolaescu s-a declarat impresionat de locul obţinut de Mihai Viteazul (pe care îl consideră "cel mai greu film din cariera mea"), fiind vorba de un "site american". Totuşi, gradul de relevanţă al IMDb este considerat unul scăzut, deoarece site-ul acceptă voturi ale utilizatorilor din toata lumea, dar mai ales pentru că sistemul de realizare a topurilor permite accesul pe locuri fruntaşe al unor filme care au un număr scăzut de votanţi.

Mihai Viteazul, cu Amza Pellea în rolul principal, a fost filmat la Dunăre - Marea Neagră, Călugăreni, Alba Iulia, munţii Carpaţi, Bucureşti, Sibiu, Sinaia, Miraslau, Praga şi Istanbul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON