URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2016, 08:52

UDMR, rupt în două! Surpriză în negocierea alianţelor pe următorii 4 ani: UDMR a revenit în braţele PNL

UDMR, rupt în două! Surpriză în negocierea alianţelor pe următorii 4 ani: UDMR a revenit în braţele PNL OAMENII-CHEIE. Alianţa UDMR cu PSD sau cu PNL depinde în mare măsură de Pasztor Sandor (stânga), deschizătorul listei de candidaţi la CJ, şi de preşedintele executiv Szabo Odon (dreapta). Dacă maghiarii bat palma cu PSD, e semn că acesta din urmă îl va detrona pe actualul preşedinte Alexandru Kiss; dacă se înţeleg cu PNL "moştenitorul" acestuia va fi, cel mai probabil, Pasztor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răsturnare de situaţie în încercările partidelor de a încropi viitoarele alianţe locale. Deşi iniţial PSD, UDMR şi ALDE s-au înţeles să conducă Bihorul cu promisiunea că maghiarii vor avea inclusiv preşedinţia Consiliului Judeţean, săptămâna trecută aceştia au făcut "la dreapta-mprejur", arătându-se gata să continue alianţa cu liberalii începută în 2008.

BIHOREANUL a aflat că ambele variante au fost disputate la sânge în UDMR, unde "lupii tineri" Szabo Odon şi Cseke Attila preferă PSD, fiind în război cu "veteranii" din jurul lui Alexandru Kiss, dispuşi să continue cu PNL. Socotelile lui Szabo sunt cu bătaie lungă, vinerea trecută organizând un mic "puci" pentru a-şi impune poziţia şi a pregăti şi preluarea şefiei UDMR Bihor...

Amânare de la Prefectură

Acum două săptămâni, membrii viitorului "parlament" judeţean îşi primeau certificatele doveditoare ale alegerii, iar prefectul Claudiu Pop, prezent la festivitate, anunţa convocarea lor în şedinţa de constituire a CJ pentru vineri, 17 iunie. Cu o zi înaintea sorocului, Prefectura a amânat însă reuniunea, pe miercurea aceasta. "Până azi, 16 iunie, nu toate partidele au depus la Autoritatea Electorală Permanentă raportul financiar prevăzut de lege", astfel că noilor aleşi "nu li se pot valida mandatele", explica un comunicat al Prefecturii.

Întârzierea depunerii bilanţurilor se datorează în toată ţara PNL, iar organizaţiei Bihor i-a venit ca o mănuşă. Nu de alta dar, deşi a obţinut 44,54% din voturile cetăţenilor, s-a împotmolit la formarea viitoarei majorităţi...

Ori, ori...

Cum PNL are 17 mandate, PSD 9, UDMR 7 şi ALDE 2, e clar că majoritatea trebuie negociată, iar variantele nu sunt multe. Fie PNL+UDMR, ca în ultimii 8 ani - situaţie în care majoritatea ar fi puternică, de două treimi (24 voturi din 35), şi ar permite iniţierea unor proiecte mari, fie PSD+UDMR+ALDE - eventualitate în care majoritatea ar fi slabă (18 voturi), permiţând strict votarea bugetului şi împărţirea de sinecuri.

Pe fondul zvonurilor că gruparea din UDMR controlată de preşedintele executiv Szabo Odon vrea alianţa cu PSD, liberalii au tatonat şi o variantă de avarie, PNL+ALDE (19 voturi), dar s-a opus Tăriceanu, care nu concepe decât tovărăşia cu PSD.

Viceprimar "ghiocel"

În prima săptămână după alegeri, combinaţia PSD+UDMR+ALDE a fost aproape bătută în cuie. Cum s-au derulat lucrurile? Deşi (pentru prima oară) Szabo nu a fost între negociatori, protectorul său, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, i-a convocat la Cluj în 10 iunie pe şefii judeţeni ai Uniunii şi le-a indicat să se alieze cu PSD.

Szabo oricum pregătise terenul în Oradea, criticând vehement rezultatul slab obţinut de lista viceprimarului Huszar Istvan, care a funcţionat ca "azil politic" pentru "secretarele lui Kiss". În aceste condiţii, a zis Szabo, UDMR nici nu mai are nevoie de viceprimar în Oradea, căci ar fi doar "o floare la pălăria" lui Bolojan. În schimb, alianţa cu PSD ar asigura prezenţa în viitorul Guvern după ce PSD-iştii ar câştiga alegerile din toamnă.

Alba-neagra

Dacă iniţial maghiarii erau dispuşi ca preşedinte al CJ să fie PSD-istul Ioan Mang, din partea lor să fie vice Pasztor Sandor, iar de la ALDE Traian Bodea, întorşi de la "training" au ridicat miza. Surprinzător, Mang ar fi acceptat ca preşedinte să fie Pasztor, iar el şi Bodea secunzii acestuia. Orice, numai să nu meargă UDMR cu PNL, Mălan să nu ajungă preşedinte, iar el să nu rămână pe tuşă 4 ani, probabil ultimii din cariera politică.

Miercurea trecută, altă surpriză! Pe fondul conflictului dintre gruparea lui Szabo Odon şi "veteranii" Alexandru Kiss, Rozalia Biro, Huszar Istvan şi Pasztor Sandor, care insistă pentru alianţa cu PNL, Kelemen a venit la Oradea şi a "autorizat-o", după discuţii încinse. Negocierea s-a purtat, însă, mai dur ca niciodată: liberalii au promis nu doar postul de viceprimar în Oradea, ci şi ambele poziţii de vicepreşedinte la CJ, ceea ce ar fi o premieră absolută pentru UDMR Bihor. "Aşa se explică faptul că a doua zi doamna Biro a spus (la conferinţa de presă – n.r.) că ar fi o greşeală mare ca maghiarii din Oradea să nu aibă viceprimar", explică o sursă din UDMR. Or, funcţia aceasta poate fi livrată doar de PNL.

Complotul lui Odon

Deloc dispus să cedeze lupta, Szabo Odon a organizat a doua zi, vineri, o întâlnire cu primarii UDMR, la care a participat împreună cu Cseke, pentru a-i convinge să impună "veteranilor" alianţa cu PSD. Momeala? Dacă PSD va fi la guvernare, le vor pica şi lor bani pentru proiecte; dacă se aliază cu liberalii, Guvernul nu le va da nimic! Sâmbătă, cei doi au repetat reuniunea cu viitorii consilieri judeţeni, obiectivul fiind acelaşi.

Dacă tandemul Szabo-Cseke va reuşi să domine organizaţia şi să oblige negociatorii UDMR la o nouă răzgândire se va afla abia miercuri, la constituirea CJ. Când UDMR ar putea avea trei secunzi în conducerea Oradiei şi Bihorului sau un singur şef, la judeţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
“Prostu nu-i prost destul daca nu e si fudul”
Pentru a va forma o opinie legat de dl. Pasztor Sandor, candidat la Presedentia Consiliul Judetean Bihor, puteti vizualiza urmatorul clip http://tinypic.com/r/j7vv3d/9 . Prin intubare s-a blocat posibilitatea colectarii apelor de ploaie provenite de pe versantii dealurilor din Oradea. Prin urmare apa si-a gasit fagas pe strazile Louis Pasteur, Ghe. Doja si prin gospodariile oamenilor. Prin masurile adoptate in vederea diminuarii cu 95% a riscului la inundatii, prin intubare, cu un proiect “destept”, a reusit exact contrariul: inundatii si pagube. Emisiunea poate fi vizualizata integral pe Digi 24 sub titlul: Vocile Bihorului, 22 octombrie 2014, Greii PSD, pierduți în pădure? Câți bani vin în Bihor prin Ministerul Mediului?
Postat 21 Iunie 2016, 23:31 de platona
cine greseste
Pe pagina jurnalului apare stirea ca udmr s-a inteles cu alde si psd. Cineva greseste sau nu are acces la informatii in timp real. Acel cineva se face de ras.
Postat 21 Iunie 2016, 13:56 de liberalul
calitate...
Asta e adevărata faţă a micilor urmaşi ai hunilor şi a tuturor înterprinderilor în care sunt implicaţi..... Magyar Minőség !?!
Postat 21 Iunie 2016, 11:26 de Vlaicu
Pigs
....udemeristii s-ar alia si cu Partidul Romania Mare sau cu un partid neonazist ,numai sa fie langa oala cu ciolan...
Postat 21 Iunie 2016, 09:10 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON