URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2009, 01:17

Se lasă rău!

Se lasă rău! SE TRAG OBLOANELE. Criza a decimat firmele bihorene. După ce în 2008 a avut afaceri de 136 milioane euro, compania Leonardo a ajuns să ceară la Tribunal intrarea în insolvenţă. Şi nici aşa nu-i sigur că a evitat falimentul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape nu există om să nu se plângă. De incertitudinea locului de muncă, de şomajul prelungit, de ratele bancare, de prea multe facturi şi prea puţini bani. De lipsa speranţei...

Pentru mulţi bihoreni 2009 va rămâne în memorie ca anul care a deschis criza economică. Şi semnele arată că greul abia începe!

S-a dus speranţa

Recesiunea ne-a luat pe nepregătite. După o relativă prosperitate, când oricine putea lua credit cu buletinul, când speculaţiile cu terenuri şi banii "căpşunarilor" au întreţinut iluzia unei creşteri economice, criza a lovit ca un duş rece.

"Majoritatea credincioşilor vorbesc numai despre probleme financiare. Sunt disperaţi, vor o soluţie, pentru că nu-şi pot plăti ratele, întreţinerea sau chiar mâncarea", povesteşte un preot. Apăsaţi de nevoi, în Postul Crăciunului sute de credincioşi tânjesc după alinarea bisericii. Uneori ajută. Alteori... "Zilele trecute m-a căutat un tânăr de vreo 30 de ani. Şi-a pierdut serviciul, n-a mai putut plăti rata la casă, banca a venit să-i scoată afară, iar soţia l-a părăsit luând şi copiii. Acum e pe drumuri...". Iar exemplele pot continua.

Deşi cei care caută sprijin moral s-au înmulţit, şi încasările bisericilor sunt în scădere. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lăcaşurile adună cu până la 20% mai puţini bani. "Oamenii nu mai au de unde da la biserică", adăugă preotul.

Începutul sfârşitului

Conform statisticilor, rata şomajului a crescut în Bihor de la 3,3% în ianuarie la 5,7% la sfârşitul lui noiembrie. Şi încă e printre cele mai mici din ţară! În judeţ sunt înregistraţi peste 15.300 de şomeri, majoritatea din sectorul privat.

05 Octavian.jpg"Într-un fel era de aşteptat. Spre deosebire de stat, firmele private au reacţionat de la primele semne ale crizei, încercând să se salveze prin scăderea cheltuielilor. Fiindcă, în loc să scadă, impozitul pe salariu a crescut din ianuarie cu 5%, companiile au fost obligate să micşoreze cheltuielile de personal", susţine Dan Octavian (foto), directorul Federaţiei Patronilor.

Atenţie, cad constructori!

Primii şomeri vin din construcţii. Din mai, peste 200 de firme s-au văzut împinse spre faliment. După ce a încheiat 2008 cu o cifră de afaceri de 5,6 milioane lei, Raicris a intrat în insolvenţă. Firma s-a pus sub protecţia legii, blocând creditorii, şi îşi pregăteşte relansarea în baza unui program aprobat de aceştia. Deşi nu e întotdeauna o salvare, poate fi o amânare a falimentului.

La fel au păţit sute de constructori. Băncile nu au mai acordat credite ipotecare, iar piaţa imobiliară s-a prăbuşit. În plus, după ce ani de zile preţul materialelor a tot crescut, odată cu criza şi scăderea vânzărilor, s-au ieftinit brusc. Ca urmare, tot ce s-a construit în 2008, şi acum e de vânzare, costă mai mult decât ce s-a construit în 2009. Deci va fi vândut în pierdere...

În loc să ajute firmele, statul le-a omorât. "Sute de lucrări publice sunt neplătite, aşa că firmele au intrat în blocaj financiar şi trag obloanele", zice Octavian. Între ele se numără Domus, Indomus şi Chimprestor, care au lucrat pentru Ministerul Educaţiei şi Ministerul Mediului, dar nu şi-au văzut banii. Până şi Selina, cea mai puternică din sector, se plânge de lipsa banilor pe care i-i datorează statul...

Lanţul slăbiciunilor

Producătorii au urmat rapid soarta constructorilor. Piaţa de desfacere s-a limitat şi nu mai puţin de 580 de firme s-au trezit cu marfa pe stoc. Primii loviţi au fost cei din încălţăminte şi pielărie. Amocom Prodcom, Cosmoart sau Romflex, care au avut pe 2008 cifre de afaceri de milioane de lei, şi-au declarat insolvenţa. Cei care aveau în spate firme mari (Geox, Tricostar, Carmen's) s-au mutat în Moldova, India sau Bangladesh, unde forţa de muncă e mai ieftină. Neputând face acelaşi lucru, Leonardo, cel mai mare retailer de încălţăminte, a închis 30 de magazine şi a concediat 600 de angajaţi numai în prima parte a anului.

Nici producătorii de alimente nu o duc mai bine. Fabrica de mezeluri Cominca, deschisă în 1887, s-a închis în iunie. Alte 170 de magazine, 40 de restaurante şi 40 de patiserii au intrat în insolvenţă ca să scape de faliment.

Colos cu picioare de lut

Criza a lovit inclusiv grupul Transilvania-European Drinks. Din primăvară vânzările de apă şi bere au intrat în declin, iar produsele fraţilor Micula, deşi ieftine, au rămas pe rafturi, iar patronii au fost nevoiţi să taie şi din afacerile în media, care au mers ani de zile în pierdere. Şi tot e prea puţin! Conform Ministerului Finanţelor, restanţele la buget şi la contribuţiile sociale ale European Drinks, European Food, Scandic Distilleries şi Transilvania General erau în iulie de 25,9 milioane euro. Situaţia e cu atât mai complicată cu cât Miculeştii nu pot nici să-şi valorifice investiţiile imobiliare din ultimii ani.

La fel au păţit şi marii dezvoltatori, care au amânat lansarea unor hipermarketuri sau mall-uri, cum ar fi Tiago, pentru că nu au cui închiria spaţiile. La rându-i, căderea comerţului a dus în insolvenţă 160 de firme de transport, consumul de carburanţi scăzând şi el cu 30%. Iar economiştii cred că sfârşitul e încă departe...

Pariul cu agricultura

"Am avut un an slab în agricultură chiar şi fără criză. Ne-am trezit cu secetă în primăvară, iar ploile au venit în toamnă, când trebuia să strângem recolta. În Bihor a fost estimată o producţie de 192.000 tone porumb, dar abia vom atinge 186.000", zice şeful Direcţiei pentru Agricultură, Nicolae Hodişan.

În plus, ţăranii se confruntă şi cu problema preţului mic al produselor. La recoltat, porumbul a fost la 30 bani/kg, sumă la care ţăranii nu-şi recuperează cheltuielile. "Acum preţul a urcat la 40 bani, dar degeaba. Agricultorii ar trebui să stocheze porumbul câteva luni, până ce ajunge la 50 bani, dar nu au spaţii de depozitare, aşa că vând la angrosişti, care vor revinde anul viitor, păstrând ei profitul". Cum 40% dintre bihoreni trăiesc din agricultură, e de aşteptat ca pierderile din acest an să afecteze aproape jumătate din populaţia judeţului.

Primăvara "neagră"

05 Palladi.jpgConsultantul în afaceri Dacian Palladi (foto) spune că dezastrul se va vedea cu adevărat abia în primăvara lui 2010. "Bihorul e pe locul 4 în ţară ca ritm al creşterii datoriilor către buget. Multe firme nu mai plătesc impozitele, în condiţiile în care statul ia dobândă 36% pe an, mult peste orice bancă, iar asta înseamnă că sunt disperate şi doar amână deznodământul". Palladi apreciază că datornicii vor rezista 4-6 luni, apoi vor falimenta: "În primăvară ajungem la fundul căldării".

La fel crede şi Dan Octavian. "Atunci vom avea cel mai mare număr de şomeri pentru că, fiind trecut anul electoral, statul va concedia masiv, iar încasările la buget vor scădea drastic. Asta în condiţiile în care vom avea mai mulţi asistaţi ca niciodată", prezice el.

Partea tristă e că, dacă pot prognoza data la care criza economică va pune economia pe butuci, analiştii nu ştiu când vor reporni motoarele...


BIHORUL ÎN CĂDERE
Alţii pot!

Dacă în Bihor au intrat în insolvenţă 2.200 de firme din cele 24.000, în vecini rata supravieţuirii e mai bună. În Arad, la 15.000 de firme au intrat în insolvenţă 1.100, iar în Cluj din 33.000 doar 2.000.

Dan Octavian consideră că lipsa de rezistenţă la şoc e dată de structura economiei locale. "La noi economia s-a dezvoltat pe industria uşoară, care s-a relocat la primul semn de alarmă. Nu avem investiţii mari, ca în celelalte judeţe, care să dea de lucru şi altor firme, iar asta ne face mai vulnerabili". Dacian Palladi îl completează: "Mulţi patroni bihoreni s-au obişnuit cu un câştig uşor, cu randament din trei cifre, fiindcă se bazau pe speculaţie, iar acum nu se obişnuiesc cu noile condiţii. Acesta e şi motivul pentru care firmele lor dau faliment mai uşor..."


SE POATE!
Transportaţi... fabrica

Ca să facă faţă crizei, Adeplast Oradea a deschis o fabrică nouă la Ploieşti. "Circa 60% din producţie era desfăcută în zona Braşov-Ploieşti-Bucureşti-Constanţa şi presupunea costuri de transport foarte mari, aşa că era normal să deschidem o nouă unitate în acea parte a ţării", spune proprietarul Marcel Bărbuţ. Investiţia demarată în 2008 s-a ridicat la 16 milioane de euro, dar a meritat. Prin mutarea unei părţi din producţie s-a reuşit scăderea cheltuielilor de transport anuale cu 1,2-1,5 milioane euro. În paralel cu scăderea drastică a preţului, economia a permis Adeplast să încheie anul pe profit prin creşterea rulajului. "După scăderea din primul semestru, am crescut veniturile cu 2%", spune Bărbuţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON