URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2010, 12:25

Sabotaj pentru funcţie

Sabotaj pentru funcţie DIN COMUNISM. La societatea Edilul Beiuş vizitatorul e întâmpinat cu un "graffiti" reprezentând clasa muncitoare şi o lozincă potrivit căreia "cuvântul nostru de onoare este ordinea şi disciplina". În cazul directorului Petru Jurj (foto), care se opune deciziilor Consiliului Local deşi acesta e tocmai "patronul" societăţii, nici vorbă însă de ordine şi disciplină. Ba, poate, e exclusă chiar şi onoarea...
Sabotaj pentru funcţie Petru Jurj
Sabotaj pentru funcţie Adrian Domocoş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În timp ce în alte părţi aleşii locali nu ştiu cum să mai facă rost de bani pentru a urni treburile din loc, la Beiuş e pe invers.

Luni în şir, politicienii din Consiliul Local s-au chinuit să amâne adoptarea unei hotărâri ce aduce oraşului 14 milioane euro. Apoi, când totuşi au votat-o, directorul societăţii de gospodărire comunală n-a pregetat s-o blocheze în justiţie. BIHOREANUL vă prezintă cum merg lucrurile într-un orăşel unde interesele personale au ajuns să prevaleze celor ale comunităţii, pe faţă, la lumina zilei.

UE ne cere, UE ne dă

Înaintea aderării la Uniunea Europeană, România s-a obligat, între altele, să-şi modernizeze serviciile publice de apă şi canalizare. Iar pentru că UE nu doar a impus condiţii, ci a oferit şi sprijin pentru îndeplinirea lor, statul a primit fonduri nerambursabile cu care autorităţile să rezolve problemele.

Cum se întâmplă însă pe la noi, mâna întinsă e respinsă. Este şi cazul Beiuşului, localitate inclusă, împreună cu altele şapte din Bihor, în programul de asistenţă tehnică şi financiară Aparegio, derulat prin Ministerul Mediului. În judeţ, proiectul valorează 88 de milioane euro şi presupune finanţarea, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, a reabilitării şi extinderii sistemelor de apă şi canalizare.

La Beiuş, asta ar însemna realizarea unei aducţiuni de apă din izvorul Feredeu (comuna Finiş), extinderea reţelelor de apă pe 33 de străzi şi de canalizare pe 34 de străzi, modernizarea uzinei de apă şi a staţiei de tratare (care "curăţă" apa mecanic, nu şi biologic, cum cer normele europene). Investiţiile ajung pentru Beiuş la 14 milioane euro, bani ce nu trebuie înapoiaţi.

05 Adrian Domocos.jpgHotărâre sub presiune

Primarul Adrian Domocoş (foto) spune că includerea municipiului în programul Aparegio s-a făcut cu o opoziţie absurdă. Asta întrucât, liberal fiind, a avut de înfruntat împotrivirea PSD şi PDL, majoritare în Consiliul Local. "Împreună cu reprezentanţii celorlalte localităţi din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), care gestionează programul, au fost elaborate datele tehnice şi financiare ale proiectului. Apoi am făcut un proiect de hotărâre a CL pentru includerea în program", spune primarul. Doar că, în loc ca aleşii să sprijine iniţiativa, i-au pus tălpi. "Câteva luni am amânat introducerea chestiunii în Consiliu, pentru că PSD şi PDL nu l-au vrut. Dacă o puneam în dezbatere şi era respinsă de două ori, n-o mai puteam reintroduce pe ordinea de zi".

Dezbaterea a avut loc vara trecută, cu sala plină de localnici supăraţi pe aleşii care se opuneau proiectului. "Abia pe 22 iunie s-a votat în unanimitate HCL-ul care prevedea, la fel ca în toate localităţile din ADI, ca serviciile de apă şi canalizare să fie preluate de un operator regional cu capacitatea tehnică necesară, în cazul nostru Compania de Apă Oradea, urmând ca Edilul Beiuş să devină punct de lucru al CAO", explică primarul.

De voie, de nevoie

Domocoş crede că hotărârea nu se lua nici sub presiunea oamenilor dacă înaintea şedinţei nu sosea o adresă-avertisment de la Ministerul Mediului. "Investiţiile sunt necesare pentru că apa captată din Crişul Negru nu e conformă cu Directiva Europeană 98/83/EC (prezintă depăşiri la mangan, fenoli şi amoniu), sursa de captare nu poate asigura debitul necesar de 44,5 litri pe secundă (în prezent este de numai 38 l/s), acoperirea alimentării cu apă a oraşului este actualmente de doar 76% din necesar, staţia de epurare funcţionează doar cu o treaptă mecanică, iar acoperirea cu reţele de canalizare este de 74% din necesar", arată documentul.

Ministerul mai avertiza: "Autorităţile din Beiuş trebuie să asigure conformarea la normele de mediu indiferent de sursa de finanţare. Subliniem că fondurile europene nerambursabile reprezintă cea mai ieftină sursă de finanţare. Atragem atenţia că o decizie negativă din partea CL atrage după sine responsabilitatea pentru pierderea asistenţei tehnice de pregătire a proiectului şi asumarea consecinţelor pe care neincluderea Beiuşului în proiect le va avea asupra populaţiei". Mesajul era clar: cine ratează sau refuză fondurile europene, pe viitor va fi obligat să se conformeze normelor, dar pe banii proprii! Pe care Beiuşul nu-i are...

Talpă de director

"PSD şi PDL aveau ca pretext faptul că societatea Edilul va fi inclusă în CAO", spune primarul Domocoş. "Băgau de vină că, pe legea achiziţiilor publice, delegarea de servicii trebuie să se facă numai prin licitaţie, deşi le-am explicat că legislaţia prevede ca excepţie de la procedura obişnuită de achiziţii publice tocmai cazurile când scopul e accesarea de fonduri europene. Aici nu era vorba de un interes privat, ci de CAO, singura care poate fi operator regional", adaugă primarul.

N-a avut succes. Dar, pentru că HCL deja fusese adoptată, opoziţia faţă de proiect a fost preluată de directorul societăţii de gospodărire comunală Edilul, Petru Jurj, un PSD-ist numit în 1996 de fosta conducere a oraşului. "La finele anului trecut ne-am trezit că Jurj a atacat hotărârea în contencios administrativ, cerând anularea ei".

Una pe faţă, alta pe dos

În justificarea acţiunii, directorul Edilul invocă trei aspecte. Potrivit lui Jurj, HCL contravine contractului de concesiune încheiat în 2006, pe 49 de ani, între Consiliu şi Edilul pentru concesionarea serviciilor de apă şi canalizare. Altfel spus, Consiliul n-ar mai putea hotărî nimic contrar o jumătate de secol, chiar dacă societatea îi aparţine. De asemenea, delegarea serviciilor către CAO ar fi nelegală, fiindcă potrivit legii ele se realizează "prin structurile proprii ale autorităţilor locale sau prin Asociaţiile de Dezvoltare Intracomunitară, după caz". Aşa-zisul argument e din start neîntemeiat, întrucât taman ADI gestionează programul. În fine, mai arată directorul, Consiliul ar fi acţionat împotriva intereselor societăţii Edilul, ceea ce ar contraveni articolului 136 din legea societăţilor comerciale, care arată că "acţionarii trebuie să-şi exercite drepturile cu respectarea intereselor legitime ale societăţii şi ale celorlalţi acţionari". Or, singurul acţionar fiind Consiliul, el nu are cui să-i lezeze interesele!

Primarul afirmă că nu grija legalităţii îl frământă pe Jurj, ci păstrarea funcţiei în interes personal. "Dacă CAO preia ca punct de lucru Edilul, directorul îşi pierde postul, ceea ce ar însemna pentru el mai mult decât pierderea salariului". De ce? O zice, fără ocolişuri, tot primarul: "Jurj nu e doar slab administrator, ci şi necinstit. În curtea societăţii ţine şi repară camioanele şi Wola propriei firme, care se ocupă cu exploatarea de balastru. Curtea de Conturi l-a prins că nu poate justifica peste 200 milioane de lei vechi, doar pe patru luni, cheltuite pe combustibil. Nu m-ar mira ca motorina să fie folosită tot de utilajele firmei lui Jurj".

01 Jurj.jpgCu "mortul" în curte

Abordat de BIHOREANUL, directorul Edilul se pretinde o victimă a primarului liberal şi susţine că doar din grijă pentru beiuşeni se opune proiectului prin care oraşul ar primi 14 milioane euro. "Ştiu că primarul a filmat utilajele din curtea societăţii, dar nu-s ale mele, ci ale lui fiu-meu", s-a apărat Petru Jurj (foto), de parcă ar fi vreo diferenţă. Cât despre motivul pentru care sunt garate în incinta societăţii, explicaţia e de tot râsul. "Cineva a furat bateriile şi nu le-am mai putut porni", a zis el, fără a lămuri însă cum au ajuns acolo!

Directorul zice că va merge până în pânzele albe cu procesul de anulare a HCL întrucât nu-i "normal" ca de modernizarea sistemului de apă şi canalizare din Beiuş să se ocupe Compania de Apă Oradea. Contrar măsurătorilor făcute de experţi, Jurj susţine chiar că apa captată din Crişul Negru e mai bună decât cea din izvor, şi că oamenii n-ar vrea să se conecteze la reţele pentru că ar plăti facturi "ca la Oradea". Aşa că va lupta contra proiectului şi nu renunţă la procesul care va începe să se judece pe 5 mai.

Că în celelalte localităţi unde programul se implementează oamenii abia aşteaptă investiţiile, asta nu mai e treaba lui. N-au decât să facă modernizări la Oradea, Sântandrei, Nojorid, Oşorhei ori Tinca, că nu-l deranjează. Numai să nu se atingă nimeni de "parohia" lui...


EDIL UMFLAT

Bani la gunoi

Primarul Beiuşului afirmă că proasta gestiune se regăseşte în toate activităţile societăţii Edilul. "Când am implementat un sistem de colectare a deşeurilor finanţat prin programul PHARE, directorul a refuzat să preia rampele de colectare a gunoiului pentru asociaţiile de proprietari, amenajate ca la carte, inclusiv cu cartele electronice de acces, precum şi să distribuie cele 3.600 de pubele, câte una pentru fiecare gospodărie".

Cât despre alte "găinării", Domocoş îl acuză pe Jurj că a facturat servicii fictive sau la costuri umflate, precum transportul de gunoi cu o căruţă trasă de cai, la 2.400 lei lunar, în timp ce refuza să folosească o autogunoieră modernă, cu GPS şi sistem de gestiune a consumului de combustibil - uşor de bănuit de ce. La toate acuzele, directorul neagă că situaţia ar fi cea prezentată de primar, fără a prezenta însă acte care să-i susţină spusele. "L-aş schimba din funcţie şi mâine, dacă aş putea, dar consilierii au modificat statutul societăţii aşa încât primarul nu mai are niciun cuvânt de spus", zice Domocoş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Feredeu
Izvorul FEREDEU nu este viabil idiotule de primar pentru ca SEACA VARA! despre ce vorbim aici ???
Postat 27 Aprilie 2010, 22:36 de xyz
adevar tare
Sa nu uitam de cine sunt acum condusi psd/iistii din Bius.De d/ul IUHAS, care timp de 8 ani a supt de la Edilul si piata agroalimentara, bazandu/se pe victoria in alegerile din 2008 si 2009, a contractat un credit mare care trebuie platit si nemaiavand functie la stat vrea sa mulga prin mijloacele practicate pana in 2008 si din functia de partid, speram ca visul nu i se va indeplini. Asa ca naivul de JURJ sa nu/i mai dea ascultare... dar nici bani.
Postat 27 Aprilie 2010, 12:53 de noi
INFRASTRUCTURA IN BEIUS
Dupa ce a fost pierdut un proiect pentru apa si canalizare in 2007 (atentie, aceiasi guvernare care a promovat proiectul actual), pentru glorie si un mandat de deputat s-a ales varianta cu CAO. Din cate se stie (vezi presa februarie-martie 2010) CAO a fost implicata intr-un proces de insolventa, nefiind in stare sa-si acopere restantele fata de constructori pentru lucrarile contractate in perioada anterioara. Modernizarile si extinderile se vor face pe banii nostri, mai precis prin tarife ridicate. Iar Domocos va castiga un nou mandat de primar. HA, Ha, Ha!
Postat 26 Aprilie 2010, 22:04 de TheTITISURU
domocos lasa-ne
are dreptate jurj, domocos este un gunoi care nu stie numai sa fure
Postat 26 Aprilie 2010, 08:20 de adi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON