URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2011, 09:32

Retrocedare ca-n codru

Retrocedare ca-n codru ADIO, PĂDURI! Dacă sentinţa Judecătoriei Aleşd va rămâne definitivă, Direcţia Silvică Bihor rămâne fără obiect de activitate. "Practic, instanţa a dispus retrocedarea a 63.000 de hectare de pădure din totalul de 68.000 hectare cât avem în tot judeţul", spune Liviu Laza Matiuţă, şeful Direcţiei Silvice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sentinţa este şocantă şi absurdă. Într-un proces aflat la prima înfăţişare, Judecătoria Aleşd a hotărât reîmproprietărirea moştenitorilor unui moşier din zonă, pe o suprafaţă de pădure aproape egală cu cea a tuturor codrilor din Bihor!

Dacă va fi aplicată, din cele 68.800 de hectare de pădure, judeţul abia dacă mai rămâne cu 6.000 de hectare. Cam cât jumătate din Oradea...

Aritmetici şocante

12-Gavrila-Ghilea.jpgJudecătoria Aleşd a dispus retrocedarea către moştenitorii fostului moşier Alexandru Gheorghe Mateescu a unei suprafaţe de 62.682 hectare de pădure revendicate de la primăriile comunelor Vadu Crişului, Şuncuiuş, Auşeu şi Măgeşti. "Este cea mai mare revendicare făcută până acum în Bihor. Nu mă aşteptam ca instanţa să retrocedeze o astfel de suprafaţă încă de la prima înfăţişare", a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Gavrilă Ghilea (foto).

Juriştii Prefecturii spun că hotărârea e cu atât mai surprinzătoare cu cât suprafaţa cumulată a celor patru comune abia dacă ajunge la 27.062 hectare. Şi asta cu case, acareturi, drumuri, şi cu albia Crişului Repede cu tot!

N-avem!

12-Liviu-Laza.jpgŞeful Direcţiei Silvice Bihor, Liviu Laza Matiuţă (foto), afirmă că dacă sentinţa rămâne definitivă instituţia sa îşi pierde obiectul de activitate. "Comunele nu vor avea de unde da atâta pădure, iar cum moştenitorii au cerut echivalentul în judeţ, asta înseamnă retocedarea tuturor pădurilor din Bihor", spune directorul.

Cele mai mari suprafeţe silvice au fost solicitate comunelor Vadu Crişului şi Şuncuiuş, care ar avea de retrocedat 42.748 hectare, respectiv 16.817 hectare de pădure. "Nu ştiu cum au ajuns la suprafaţa asta, că toată comuna abia dacă se întinde pe 7.400 de hectare", spune Dorel Cosma, primarul de Vadu Crişului. Situaţia e identică şi în Şuncuiuş. "Dacă toată comuna abia are 7.200 de hectare, de unde să dăm noi 16.000? Doar dacă se dau păduri din tot Bihorul sau din judeţele vecine", zice viceprimarul Florin Brândaş. Temere împărtăşită inclusiv de reprezentanţii Prefecturii...

Războiul moştenitorilor

Averea fostului moşier Mateescu este disputată de către succesorii acestuia încă din anii '90, fapt care a ţinut în loc, ani de zile, procesul de retrocedare a terenurilor.

Un anume Radu Clitus, din Alba Iulia, a solicitat Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor să fie împroprietărit încă din anii 2000. Bărbatul nu a fost rudă cu Mateescu, dar a prezentat un act de moştenire din partea soţiei acestuia, document contestat de către descendenţii de sânge ai boierului. În anul 2006, Radu Clitus a murit, lăsându-şi toată averea mamei sale, Maria Radu, care, în primăvara anului 2010, a depus la Comisie o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă de la Curtea de Apel Braşov care îi atestă calitatea de moştenitor al lui Mateescu.

12-Alice-Lupes.jpg"În baza noului act, Comisia a reluat analiza documentelor prin care se solicita o suprafaţă de 19.000 de hectare de pădure, şi a dat o hotărâre de validare a dreptului de proprietate asupra a 440,4 hectare pe raza localităţilor Auşeu şi Şuncuiuş, unde situaţia era clară", spune Alice Lupeş (foto), şefa juriştilor Prefecturii. Numai că reprezentanţii familiei Radu, o casă de avocatură din Alba Iulia, au atacat în instanţă hotărârea comisiei...

Procesul fantomelor

Moştenitorii latifundiarului au cerut Judecătoriei Aleşd să fie împroprietăriţi pe întreaga suprafaţă cerută şi chiar au plusat, cerând majorarea ei la aproape 63.000 de hectare. Avocaţii au susţinut cauza cu martori şi documente despre care juriştii Prefecturii nici măcar nu au fost informaţi. "Spre surprinderea noastră, pe 15 septembrie, instanţa le-a dat câştig de cauză încă de la prima înfăţişare", spune Lupeş.

Reprezentanţii Prefecturii au făcut recurs în octombrie 2010 la Tribunalul Bihor, dar între timp moştenitorii moşierului au obţinut strămutarea procesului la Tribunalul Olt. "Nu ştim de ce au cerut strămutarea atâta vreme cât au câştigat procesul în Bihor, şi nici motivele pentru care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat cererea. Tot ce putem face este să ne pregătim pentru proces", declară Lupeş.

Juriştii Prefecturii nici măcar nu ştiu, însă, cu cine se vor judeca la recurs. Nu de alta, dar şi Maria Radu a decedat, pe 7 februarie 2011, aşa că după toate probabilităţile a apărut un nou moştenitor. Şi n-ar fi exclus ca acesta să pluseze, la rându-i, cerând şi mai mult teren...


BOIER ŞI PETROLIST
Blestemul familiei Mateescu

Figura latifundiarului Gheorghe Alexandru Mateescu este un mister pentru locuitorii zonei Vadu Crişului. "Se povesteşte că era un petrolist din zona Prahovei care a cumpărat proprietăţi de la groful Zichy, dar nu a locuit în zonă", spune primarul Dorel Cosma.

12-castelul-gheghie.jpgZvonurile despre Mateescu spun că acesta ar fi făcut mari afaceri în Bucureşti, iar profitul l-ar fi investit în proprietăţi printre care şi castelul de la Gheghie (foto), comuna Auşeu. Mateescu nu ar fi avut moştenitori direcţi, pentru că primul fiu i-a murit de leucemie la o vârstă fragedă, urmat curând şi de prima sa soţie, iar cel de-al doilea băiat ar fi decedat la întoarcerea din prizonieratul în Siberia.

Boierul a murit în 1952, iar după aceea castelul a fost naţionalizat şi transformat în sanatoriu TBC. Deşi Radu Clitus a obţinut actul de moştenire după a doua soţie a latifundiarului, alte rude ale boierului, precum nişte nepoţi, au contestat veridicitatea documentului. Procese pentru averea boierului au fost înregistrate la instanţe din toată ţara, printre care Argeş, Bihor, Braşov, Bucureşti şi Sibiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
FAMILIA DE AVOCATI INFRACTORI MURESAN
FAMILIA AVOCAT MURESAN ESTE O FAMILIE DE IMPOSTORI SI INFRACTORI CARE AU VANDUT MII DE HECTARE DE PADURE AFLATE IN LITIGIU, TERENURI NEINTABULATE, CARE NICI MACAR NU SE PUTEAU TRANZACTIONA, PE 5 MILIOANE DE EURO, AU VANDUT O CABANA LA VADU CRISULUI, AFLATA TOT IN LITIGIU, CONTRA SUMEI DE 250.000 EURO SI AU REFUZAT O OFERTA DE 3 MILIOANE DE EURO PE CASTELUL DE LA GHEGHIE, CASTEL OBTINUT TOT PRIN MARSAVII, PRIN STRAMUTARI SI DISJUNGERI DE DOSARE, FACILITATE DE PERSOANELE PE CARE LE-AU \"CUMPARAT\" CU BANII LUATI PE BUNURILE VANDUTE ILEGAL, BUNURI CARE NU LE APARTINEAU. ACUM SUSTIN CA AU CUMPARAT DREPTURILE LITIGIOASE DE LA MARIA RADU, O BATRANA CARE A FOST PARAVANUL LOR TIMP DE 5 ANI SI PE CARE, DE CAND A FOST LUATA DE EI IN \"INTRETINERE\", NU A MAI VAZUT-O NIMENI LA FATA. ALTA INFRACTIUNE...IN CALITATE DE AVOCATI EI NU AVEAU DREPTUL SA CUMPERE DREPTURI LITIGIOASE DE LE NIMENI, CU ATAT MAI PUTIN BUNURI AFLATE IN LITIGIU, BUNURI A CAROR MASA NU ESTE DETERMINATA SI CARE NU AU NICI MACAR TITLU DE PROPRIETATE. SA NU MAI VORBIM DE FAPTUL CA PRIN ACELE ACTE DE INTRETINERE S-A FACUT SI EVAZIUNE FISCALA, S-A INTOCMIT UN CONTRACT DE INTRETINERE PE 62.000 HA CARE VALOREAZA CEL PUTIN 62 MILIOANE EURO, FARA A FI TRECUTA IN CONTRACT VALOAREA, IAR ONORARIUL NOTARULUI A FOST DE 1200 RON... CINEVA SE PARE CA FURA SI STATUL... AU REUSIT SA INDEPARTEZE DE LA MOSTENIRE RUDELE BOIERULUI, IAR ACUM ACESTI HOTI INCEARCA SA LE INDEPARTEZE SI PE NEPOATELE BATRANEI PE CARE AU TINUT-O TIMP DE 5 ANI INCARCERATA IN CASA LOR CU GRATII DIN ALBA IULIA, DE FRICA SA NU EVADEZE SI EI SA PIARDA AVEREA... SI DACA FUGEA, TOT ISI PROCURAU EI PESTE NOAPTE ALTE ACTE FALSE PRIN CARE SA RAMANA MOSTENITORI, ASA CUM LE ESTE OBICEIUL. POLITIA SI PROCURATURA AR TREBUI SA SE SESIZEZE CAT MAI CURAND POSIBIL SI SA IA MASURILE CE SE IMPUN IMPOTRIVA ACESTOR INFRACTORI CARE SUNT INCA IN LIBERTATE. DAR LA NOI IN TARA CINE FURA UN OU ESTE INCHIS, IAR CINE FURA MILIOANE DE EURO ISI PERMIRTE LUXUL DE A SPAGUI SI DE A TRAI PE PICIOR MARE...SAU CEL PUTIN ASA ERA PANA NU DEMULT...CA MAI NOU SE PARE CA AUTORITATILE AU INCEPUT SA SE MOBILIZESE SI SA ISI FACA TREABA CUM TREBUIE. ATENTIE!!! AVOCATA ELENA MURESAN ARE UN NEPOT PROCUROR LA DIICOT. DOMNILOR PROCURORI, NU LASATI PLANGERILE PENALE INAINTATE IMPOTRIVA FAMILIEI MURESAN SA AJUNGA PE MANA NEPOTULUI, CA IN URMATORUL AN MURESENII AR PUTEA PRETINDE TOATA ROMANIA!!!
Postat 08 Mai 2011, 02:04 de JOS INFRACTORII
INTERVENTIE
O INTERVENTIE CARE, DESI ACCESORIE, POATE FI SALUTARA PENTRU TARA! CODRII BIHORULUI 2011 http://lucianicolescu.blogspot.com/
Postat 02 Mai 2011, 16:54 de Lucia NIcolescu
NEPOATA lui Radu Maria
Numele meu este Radu Andreea si sunt nepoata defunctei Radu Maria, mostenitoarea boierului Mateescu. Avocata bunicii mele, d-na Elena Muresan, cea care revendica 63000 ha de padure in Bihor, a reprezentat-o pe bunica mea in procese in interes propriu, urmarind sa ramana cu intreaga sa avere si sa ma scoata pe mine de la mostenire, eu fiind nepoata de fiu predecedat a Mariei Radu si singura ruda din tara a acesteia. Avocata, folosindu-se de toate mijloacele posibile, m-a tarat timp de 5 ani prin procese in legatura cu averea unchiului meu Radu Clitus Lucian si acum, dupa moartea bunicii, doreste sa ma inlature total de la un drept ce mi se cuvine si sa ramana singura mostenitoare a Mariei Radu. De la moartea unchiului meu (06.01.2006) eu nu am mai vazut-o pe bunica mea si nu am mai avut acces la ea, avocata Muresan mutandu-i domiciliul din Bucuresti in Alba Iulia, chiar la dumneaei acasa, unde a tinut-o sub supraveghere permanenta, nelasand-o sa discute cu mine nici macar telefonic. Acum, dupa decesul acesteia, avocata pretinde ca bunica i-ar fi lasat intreaga avere, chiar si averea care nu era a ei, adica averea unchiului meu care, la data decesului bunicii, era in litigiu. Asadar, avocata care de fapt si de drept nu are nici o legatura cu boierul Mateescu nu numai ca doreste sa revendice tot Bihorul, dar doreste sa inlature de la mostenire rudele de sange si sa ramana cu intreaga avere.
Postat 15 Aprilie 2011, 16:32 de Radu Andreea
asta-i prea tare si pt Romania
asta e un caz grav de coruptie in justitie. cine stie cine o fi in spatele acestui Clitus si a rudelor sale. oricum boierul Mateescu, care a murit in 1952, nu are vreo vina in escrocheria asta. de fapt se vede ca el nici nu are mostenitori
Postat 14 Martie 2011, 14:47 de romi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON