URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2010, 11:44

Primar în boxa acuzaţilor

Primar în boxa acuzaţilor CU SIMŢUL "RĂSPUNDERII". Acuzat că a luat cu forţa terenul unor şteieni ca să se poată lăuda în alegeri că a făcut un teren de sport, primarul Ioan Lucaciu dă acum vina pe cei care l-au ajutat. "Nu i-am pus eu să falsifice acte", încearcă el să paseze răspunderea pe umerii altora
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"O prostie scornită de trei oameni huliţi până şi de copiii din Ştei. N-a ieşi nimic din asta!"...

Asta declara anul trecut BIHOREANULUI primarul Şteiului, Ioan Lucaciu, la scurt timp după ce procurorii Parchetului Beiuş l-au pus sub urmărire penală pentru că s-a folosit de acte măsluite şi a ridicat o sală de sport de 800.000 de euro pe un teren revendicat de foştii proprietari.

În final, a ieşit. Urât de tot. Căci săptămâna trecută, procurorii l-au trimis în judecată pentru abuz în funcţie contra intereselor persoanelor şi i-au propus prefectului suspendarea sa din funcţie. Evident, în lumina noilor evenimente, edilul are o altă perspectivă asupra incidentului. De vină n-ar fi el, ci angajaţii care i-au pus falsurile în mână...

Primar cu iniţiativă

BIHOREANUL a dezvăluit în vara anului trecut un abuz grosolan comis de primarul Şteiului, Ioan Lucaciu. Edilul a refuzat fără motiv să restituie un teren aflat în spatele Colegiului Naţional Avram Iancu fraţilor Ioan Simendre, Ana Ilieş şi Maria Bidiga, iar în 2006 a decis să ridice taman aici o sală de sport, solicitând în acest scop Guvernului o finanţare de 800.000 de euro.

Cum între timp oamenii au deschis proces pentru a-şi intra în drepturi, notând litigiul şi în Cartea Funciară, astfel încât terenul să fie blocat, Lucaciu a uzat de un artificiu penal pentru a-şi atinge obiectivul, mai ales că alegerile locale băteau la uşă, iar el avea nevoie de niscai investiţii finalizate cu care să se laude. A obţinut un extras CF fals, cum că terenul revendicat de fraţii Simendre era "liber de sarcini", iar apoi a ridicat clădirea, ignorând până şi ordonanţele emise de judecători prin care i s-a cerut să oprească lucrările până la finalizarea procesului de revendicare.

În 2008, revoltaţi, oamenii l-au reclamat la Parchetul Beiuş, iar un an mai târziu, procurorii au început urmărirea penală împotriva lui pentru abuz în serviciu împotriva intereselor persoanelor, respectiv uz de fals. În acelaşi dosar, anchetatorii le-au mai pus sub învinuire, pentru neglijenţă în serviciu, pe Lucia Vesa, funcţionara de la Cadastrul din Beiuş care a emis documentul măsluit, şi pe Eva Budău, registrator în aceeaşi instituţie, pentru că a semnat şi ştampilat actul, iar pe Gheorghe Ţoţa, care a completat şi a ridicat extrasul, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Şeful judecat, subalternul amendat

Cea mai edificatoare probă împotriva primarului o reprezintă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în dosarul de revendicare deschis de fraţii Simendre, dată în iunie anul trecut. Magistraţii au dispus retrocedarea în natură a terenului disputat şi l-au acuzat pe primarul care refuzase să-i pună în posesie de "un abuz de drept ce nu poate fi girat de instanţa de judecată".  Cum sentinţa nu a fost nici până azi pusă în aplicare, procurorii au decis, la rândul lor, să-l trimită pe edil în judecată. "Faptele inculpatului întrunesc elementele infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor", se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus încetarea urmăririi penale împotriva angajatei OCOT Lucia Vesa, care între timp a murit, şi scoaterea de sub urmărire penală a funcţionarilor Gheorghe Ţoţa şi Eva Budău. Cei doi au scăpat cu câte o amendă administrativă de 1.000 de lei, pe considerentul că "faptele lor nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni".

Abuz pentru comunitate

01 lucaciu.jpg"Eu nu am greşit cu nimic. Nu eu am comis falsul şi nici nu aveam de unde să ştiu că acel act era măsluit. Eu am făcut doar bine acestui oraş, cu riscul de a mă lega cineva", declară acum primarul Ioan Lucaciu (foto). Ajuns în boxa acuzaţilor, acesta şi-a schimbat brusc atitudinea şi a decis că "oamenii şi-au câştigat un drept", motiv pentru care promite să pună sentinţa în aplicare. La o jumătate de an de la decizia irevocabilă prin care Înalta Curte îl obliga să dispună retrocedarea în natură a terenului către Ioan Simendre, Ana Ilieş şi Maria Bidiga, primarul se jură că săptămâna viitoare va semna actul. Ba mai mult, acum e dispus să negocieze cu cei trei cumpărarea terenului de către Primărie. Ba zice că aceştia nici nu mai sunt de rea-credinţă, ci "de înţelegere", şi că va discuta cu ei "în condiţii paşnice şi civilizate".

Graba edilului de a rezolva problema e explicabilă şi prin faptul că reclamanţii au obţinut deja de la Tribunalul Bihor o sentinţă de demolare a sălii de sport, iar dacă instanţele superioare o vor menţine, procurorii au anunţat că îi vor face lui Lucaciu încă un dosar, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. "Dacă această sală se va demola, statul va pierde o sumă considerabilă de bani (n.r. - adică cei 800.000 de euro investiţi în construire) şi oraşul va fi privat de un obiectiv care, dacă ar fi fost ridicat legal, ar fi adus beneficii", a explicat BIHOREANULUI şeful Parchetului Beiuş, Gligor Sabău.

Până una-alta, odată cu trimiterea lui Lucaciu în judecată, anchetatorii l-au "pârât" şi prefectului, cerând suspendarea sa din funcţie. "Am sesizat Instituţia Prefectului pentru suspendarea din funcţie a inculpatului", a spus prim-procurorul. Şi, chiar dacă deocamdată prefectul Gavrilă Ghilea a hotărât să amâne decizia, invocând lipsa unei sentinţe definitive, Lucaciu nu e deloc liniştit. Vorba lui: o problemă nu vine niciodată singură. Mai ales că pe-asta şi-a făcut-o cu mâna lui...


RECIDIVIST
În serviciul lui Cori

În urmă cu doi ani, primarul Ioan Lucaciu a mai fost anchetat şi amendat administrativ de procurorii Parchetului Beiuş, tot pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în urma unei sesizări făcute de fostul viceprimar liberal din Ştei, Mihai Harn. Potrivit anchetatorilor, în 2005, în numele Primăriei Ştei, Lucaciu şi-a atribuit ilegal calitatea de proprietar al Casei de Cultură din oraş.

Ulterior, edilul a închiriat spaţiul pe bani mărunţi firmei Coriolan SRL, patronate de celebrul Coriolan Bruchental, pe atunci soţul Ionelei Pop Bruchental (fostă deputat PDL, acum secretar de stat) şi fin de cununie al ministrului Internelor Vasile Blaga, condamnat şi încarcerat pentru contrabandă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON