URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2009, 05:11

Plăteşti cât "murdăreşti"

Plăteşti cât 'murdăreşti' CUŞCA DE GUNOI. Primele incinte pentru tomberoanele de gunoi au fost deja amplasate în zona parcului Seleuş. Acestea vor fi încuiate, pentru a nu mai fi răscolite de ţiganii care caută prin gunoaie. Problema e că deocamdată sunt închise cu o cheie universală, astfel că în tomberoanele unei asociaţii vor putea depune gunoiul şi vecinii din alte asociaţii. Iar când gunoiul se va plăti la cantitate s-ar putea ca
Plăteşti cât 'murdăreşti' CU PATRU PUNGI. Începând de anul viitor, locuitorii din Nufărul vor duce la tomberon patru pungi în loc de una. Primăria vrea ca orădenii să colecteze selectiv deşeurile, urmând să plătească doar pentru ridicarea celor menajere. Hârtia, sticla şi PET-urile vor fi date la reciclat, aşa că aruncarea lor nu-i va costa nimic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Scormonitorii din gunoaie vor avea zile grele, pentru că Primăria pune sub lacăt containerele asociaţiilor de proprietari. Pentru început în cartierul Nufărul, apoi în toată Oradea.

"Proiectul pilot pe care îl vom demara în ianuarie prevede colectarea selectivă a deşeurilor menajare. Vom începe dintr-un cartier, vom vedea problemele cu care ne confruntăm, le vom remedia, iar când sistemul va fi funcţional îl vom implementa în tot municipiul", spune primarul Ilie Bolojan, inspirat de o recentă călătorie în Germania. Rămâne de văzut dacă orădenii vor să fie "nemţi" şi se vor conforma...

Să colectăm nemţeşte!

Primarul Ilie Bolojan vrea să implementeze un sistem german de colectare a deşeurilor menajere. Ideea i-a venit în timpul unei vizite făcute la sfârşitul lunii octombrie în oraşul german Halle. Localitatea, de dimensiuni similare Oradiei, are 237.000 de locuitori şi a reuşit să implementeze un sistem de colectare fără cusur. "Acolo nu vezi gunoaie aruncate pe jos lângă containere pentru simplul fapt că tomberoanele sunt închise cu cheie şi au acces la ele doar membrii asociaţiei de proprietari", explică primarul.

Platformele de depunere a gunoaielor sunt proprietatea asociaţiilor, iar amenzile usturătoare fac ca membrii acestora să aibă grijă de păstrarea curăţeniei. În plus, nemţii se feresc să lase platforma deschisă deoarece gunoiul se plăteşte la kilogram. "Oamenii au tot interesul să producă mai puţin gunoi pentru a plăti cât mai puţin, aşa că îşi ţin containerele închise ca să nu vină alţii să arunce mizeria în tomberonul lor", spune Bolojan. Cum o familie de patru persoane plăteşte pentru mizeria produsă între 250 şi 500 euro pe an, populaţia are tot interesul să îşi păzească lada de gunoi.

Mizerie la minim

Ilie Bolojan este convins că, dacă nemţii pot, atunci pot şi orădenii. "Populaţia colectează selectiv şi depune în containere separate hârtia, pet-urile, sticla şi gunoiul menajer. Întrucât se plăteşte doar pentru cel din urmă, toată lumea e interesată să producă o cantitate cât mai mică", povesteşte primarul.

Bolojan a cerut angajaţilor municipalităţii să analizeze oportunitatea introducerii sistemului de plată a gunoiului în funcţie de cantitatea de gunoi menajer produsă de asociaţie, şi nu la grămadă. "Sistemul pauşal este depăşit. Orădenii au dreptul să plătească după cantitatea de deşeuri produsă", spune Bolojan.

11 Florica Moisa.jpgPentru început, din ianuarie 2010, locuitorii cartierului Nufărul vor avea la dispoziţie incinte pentru tomberoanele de gunoi. Primele asemenea cuşti au şi fost amplasate pe străzile Constantin Noica şi Ialomiţei, din zona Parcului Seleuş, şi pe Aleea Peneş Curcanul. Deocamdată sunt nefolosite, dar de anul viitor, când tomberoanele vor fi mutate aici, vor fi închise cu lacăt. "Fiecare familie va primi o cheie", zice Florica Moisa (foto), preşedintele Asociaţiei Constantin Noica 15/A. Incintele pentru depunerea gunoiului vor rămâne în administrarea RER Ecologic, care se va şi ocupa de salubrizarea lor.

Locatarii blocurilor din zona Parcului Seleuş spun că ideea nemţească este în folosul lor. "Am tot avut scandaluri cu vecinii care stau la parter, pentru că le mirosea tomberonul sub geam şi veneau ţiganii, răscoleau şi aruncau mizeria pe jos. Acum nu vor mai fi nici discuţii, nici mizerii. Şi nici vecinii de la case, care ziceau că-s şmecheri şi nu-şi fac contract cu RER, nu o să ne mai ia de proşti aruncând gunoiul în tomberoanele noastre", zice un bărbat.

"O să se obişnuiască"

Florica Moisa susţine că şi colectarea selectivă a deşeurilor va fi în folosul orădenilor. "În incinta de gunoi încap fix patru containere, pentru gunoi, hârtie, sticlă şi PET-urile. Poate o lună, două, nu o să reuşim să convingem oamenii să le adune separat, dar după o vreme or să se obişnuiască", spune administratoarea.

De aceeaşi părere este şi consilierul local Dan Octavian. "Va trebui să iniţiem o campanie de promovare pentru ca orădenii să înţeleagă că este în avantajul lor să selecteze deşeurile separat. Cu vremea, vor creşte tarifele la gunoi şi atunci va fi prea târziu să mai implementăm sistemul", spune liberalul.

11 claudiu popa.jpgCulmea, până şi reprezentanţii opoziţiei din Consiliul Local sunt de acord cu schimbarea actualului sistem de colectare a deşeurilor. "Închiderea cu cheie a tomberoanelor şi colectarea selectivă sunt două proiecte mai vechi ale noastre, aşa că nu putem decât să felicităm actuala conducere a Primăriei că implementează proiectele PDL", zice consilierul democrat-liberal Claudiu Popa (foto). Popa a făcut parte în urmă cu trei ani din consilierii fostului primar Petru Filip şi a analizat această problemă. "Probabil la început se vor pierde chei, se va arunca mizeria lângă incinte sau nu se vor selecta deşeurile cum trebuie, dar cu timpul oamenii se vor obişnui".

Concluzia? Oradea nu trebuie populată cu nemţi pentru ca străzile să fie mai curate. Deşi, în mod cert, şansele de reuşită ar fi mai mari...


ARUNCAŢI AICI!

1.000 de coşuri de gunoi sunt puse pe străzile din Halle faţă de 2.300 câte are Oradea


MODELUL GERMAN
Gunoaie pe culori

Oraş din fosta Germanie de est, Halle a avut în urmă cu două decenii aceleaşi probleme pe care acum le are Oradea. Iniţial, nici nemţii nu au colectat gunoiul separat.

"Deşi fiecare container avea capac de altă culoare, după materialele care trebuiau depozitate, la început populaţia arunca totul la grămadă în cel pentru hârtie, ca să nu plătească nimic. În prima fază, asociaţiile de proprietari au fost notificate, după care deşeurile colectate necorespunzător au fost facturate toate ca deşeuri menajere", povesteşte primarul Ilie Bolojan. Atinşi la buzunar, nemţii s-au disciplinat rapid.

În prezent, de curăţenia oraşului Halle se ocupă un holding constituit în 2007 prin unificarea tuturor serviciilor publice, pentru a scădea cheltuielile de administrare. Societatea are 700 de angajaţi, din care 200 se ocupă doar de salubritate. Aceştia au la dispoziţie 100 de utilaje, inclusiv cele pentru deszăpezire. Populaţia plăteşte o taxă de salubritate către Primărie, care se regularizează anual în funcţie de cantitatea de gunoi menajer produsă şi de frecvenţa ridicării acestuia. Dacă în Oradea gunoiul este ridicat în medie de trei ori pe săptămână şi tot e mizerie, în Halle acesta este luat o singură dată, pentru că a doua cursă se plăteşte suplimentar. Dar e mult mai curat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON