URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2010, 15:33

Oradea kitsch: zona istorică a ajuns o ruină pestriţă gata să se dărâme

Oradea kitsch: zona istorică a ajuns o ruină pestriţă gata să se dărâme AU LUAT PLASĂ! Hotelul Parc de pe Corso este cel mai bun exemplu despre halul în care au ajuns clădirile vechi din centru. După ce în urmă cu patru ani faţada clădirii a fost acoperită cu plasă pentru că o bucată desprinsă din clădire a izbit în cap o trecătoare, imobilul a fost dezvelit acum, arătându-se în toată hidoşenia sa. Familia Borşi nu a plătit nici măcar chiria pe schele, dar să mai şi investească în reabilitare...
Oradea kitsch: zona istorică a ajuns o ruină pestriţă gata să se dărâme DE GROAZĂ. Intervenţiile făcute de proprietari la clădirile din centru mai mult le-au urâţit. Lucrările s-au făcut după proiecte proaste, care au prevăzut supraetajări inestetice, amenajarea de balcoane în poduri sau, mai rău, spoirea aceleiaşi clădiri în culori diferite. "Trăim într-un oraş cu clădiri frumoase, dar prost întreţinute", apreciază arhitectul Ernest Pafka
Oradea kitsch: zona istorică a ajuns o ruină pestriţă gata să se dărâme DE GROAZĂ. Intervenţiile făcute de proprietari la clădirile din centru mai mult le-au urâţit. Lucrările s-au făcut după proiecte proaste, care au prevăzut supraetajări inestetice, amenajarea de balcoane în poduri sau, mai rău, spoirea aceleiaşi clădiri în culori diferite. "Trăim într-un oraş cu clădiri frumoase, dar prost întreţinute", apreciază arhitectul Ernest Pafka
Oradea kitsch: zona istorică a ajuns o ruină pestriţă gata să se dărâme DE GROAZĂ. Intervenţiile făcute de proprietari la clădirile din centru mai mult le-au urâţit. Lucrările s-au făcut după proiecte proaste, care au prevăzut supraetajări inestetice, amenajarea de balcoane în poduri sau, mai rău, spoirea aceleiaşi clădiri în culori diferite. "Trăim într-un oraş cu clădiri frumoase, dar prost întreţinute", apreciază arhitectul Ernest Pafka
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un studiu comandat de municipalitate confirmă ce ştia toată lumea. Altădată impozante, clădirile din centrul Oradiei au ajuns nişte vestigii istorice.

Arhitecţii plătiţi de Primărie spun că aproape toate clădirile analizate necesită intervenţii de urgenţă, iar puţinele amenajări s-au făcut prost!

"Căzături" monumentale

08 Pafka Ernest.jpgDacă mâine municipalitatea ar începe să amendeze proprietarii imobilelor care au faţadele distruse, majoritatea orădenilor din zona centrală ar fi buni de plată. Studiul de faţade comandat de municipalitate pentru cele 3.800 de imobile din centrul istoric arată că acestea sunt nişte ruine cu pretenţii de monument. "Doar 5% sunt bine întreţinute", zice coordonatorul studiului, arhitectul Ernest Pafka (foto).

Analiza a 1.800 de clădiri situate pe malul stâng al Crişului Repede arată că patrimoniul imobiliar al oraşului a fost pocit chiar şi atunci când s-a încercat reabilitarea clădirilor. "S-au făcut intervenţii fără respectarea proiectelor şi s-au declarat unele intervenţii ca reparaţii curente pentru că acestea nu necesită autorizaţie de construire", susţine arhitectul.

Frumuseţe şutită!

Exemple ar fi cu duiumul. Peste 3.000 de ferestre cu tâmplărie din lemn, deci adecvată faţadei, au fost înlocuite cu termopane din PVC, sute de ornamentaţii artistice au fost înlocuite cu tencuială fadă şi zeci de piese de feronerie au fost demontate. "Au dispărut vitralii de importanţă deosebită pentru că omul, după ce şi-a cumpărat pe doi bani apartamentul, şi-a dat seama că poate câştiga de 20 de ori mai mult prin vânzarea lor în străinătate. Acum pot fi văzute probabil prin Europa centrală şi de vest", zice Pafka.

Loviţi de febra reabilitării, proprietarii mai mult şi-au urâţit casele. Există imobile distruse prin transformarea podului în dormitoare cu ferestre PVC ori case a căror faţadă, altădată în nuanţe de galben specifice oraşului, a fost spoită în roşu, verde şi bej. După cum l-a tăiat capul pe cel care a plătit lucrările! "Pe strada Cuza Vodă, de pildă, au apărut case vopsite într-un roşu atât de ţipător încât un confrate din străinătate m-a întrebat dacă în România s-a legalizat prostituţia", ironizează arhitectul.

Pafka spune că, paradoxal, cel mai bine conservate sunt imobilele... abandonate. "Cei care nu au avut bani nu şi-au întreţinut casele şi, culmea, acestea sunt cel mai bine păstrate, pentru că acolo s-au păstrat ornamentaţiile şi volumetriile".

Banii jos!

Studiul pe care Primăria a plătit 500.000 lei va trebui finalizat până la 15 iulie şi va cuprinde fişa fiecărui imobil din zona centrală, cu modul în care arată şi cu intervenţiile ce trebuie făcute. Documentul va recomanda inclusiv paletarul de culori adecvat faţadei şi modul în care trebuie să aibă loc refacerea ornamentaţiilor.

Primăria nu a băgat banii în cercetări fără să aibă şi un interes direct. Studiul va constitui cadrul legal în baza căruia, începând din cea de-a doua jumătate a anului, se va impune taxa specială pentru neîntreţinerea faţadelor. Aceasta a fost instituită de Consiliul Local anul trecut şi se calculează în funcţie de suprafaţa desfăşurată a clădirii, urmând să fie cel mai mare bir local. "Dacă faţada nu este reabilitată, proprietarul va fi obligat la plata unei taxe de patrimoniu care va fi dublă faţă de impozitul pe proprietate pentru acest perimetru urban", explică primarul Ilie Bolojan.

Funcţionarii Primăriei estimează că dacă pentru un apartament în centrul oraşului impozitul este undeva la 50 lei, taxa specială poate ajunge şi la 150 lei. Singura consolare a "plătitorilor" este că banii colectaţi din taxa specială vor fi folosiţi ulterior de municipalitate la finanţarea lucrărilor de reabilitare...

"Credit" fără dobândă

08 Cristian Beltechi.jpgDacă imobilele părăginite se vor suprataxa, cele reabilitate vor fi scutite de impozit pe cinci ani. La fel, orădenii care fac demersuri pentru refacerea faţadelor vor fi scutiţi de plata taxelor pe actele eliberate de Primărie, cum ar fi certificatul de urbanism şi autorizaţia de construire. Mai mult, în premieră naţională, municipalitatea vrea să implementeze un sistem de credit fără dobândă pentru orădenii dispuşi să contribuie la reabilitarea clădirii, dar care nu au bani. "E vorba de un ajutor financiar pe care municipalitatea îl acordă şi pe care beneficiarul va trebui să îl ramburseze actualizat doar cu rata inflaţiei", arată Cristian Beltechi (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea.

Conform proiectului de regulament privind acordarea acestui ajutor financiar, împrumutul va trebui înapoiat în cel mult cinci ani, iar până la stingerea lui municipalitatea va institui ipotecă pe apartamentul celui creditat. Omul nu va primi banii în mână, ci Primăria va plăti partea lui de contribuţie direct către firma executantă. Ulterior, conform contractului încheiat cu municipalitatea, proprietarul va putea să-şi înstrăineze apartamentul doar cu rambursarea integrală a sumei datorate.

Se dezbate

Proiectul de regulament a fost supus săptămâna trecută dezbaterii publice şi urmează să fie discutat în Consiliul Local la şedinţa din 27 aprilie. Dacă totul merge bine, în cea de-a doua parte a anului municipalitatea va putea acorda deja primele finanţări, pentru că în bugetul AIO a şi fost prinsă suma de 3 milioane lei cu destinaţia "reabilitare clădiri din perimetrul istoric".

"Interesul nostru e să cofinanţăm reabilitarea faţadelor la cât mai multe clădiri. Spre exemplu, dacă într-o clădire cu 20 de apartamente doar unul sau doi proprietari nu pot suporta costurile, e clar că vom interveni cu prioritate acolo", afirmă Beltechi. Directorul spune că numărul faţadelor ce vor fi reabilitate depinde mult de amploarea lucrărilor şi de numărul celor care vor solicita, în acelaşi imobil, ajutorul financiar din partea Primăriei. "Chiar şi aşa, cred că am putea reabilita între două şi cinci faţade de clădiri pe an", precizează funcţionarul.

Cifra nu este mare, dar măcar e un început. Teoretic, în cel mult cinci ani, plasele care acoperă imobilele din zona centrală ar putea deveni o amintire. La fel de urâtă ca prezenţa lor de acum, când acoperă cele mai emblematice clădiri ale Oradiei...


NUMAI PENTRU CEI SĂRACI
"Creditul" pentru tencuială

Deşi sună generos, ajutorul financiar pentru reabilitarea faţadei imobilelor nu e pentru toată lumea. Conform proiectului, pentru a beneficia de sprijinul Primăriei solicitantul va trebui să parcurgă întâi toate etapele de avizare a lucrării, ceea ce presupune destulă birocraţie, şi să demonstreze că este proprietar pe apartamentul pentru care datorează cota-parte din valoarea lucrării de reabilitare.

Locuinţa trebuie să nu fie ipotecată, în litigiu sau sub sechestru. În plus, cel care urmează să fie creditat din bugetul local trebuie să declare pe proprie răspundere că nu are banii necesari pentru acoperirea contribuţiei proprii. Cele declarate vor fi verificate, după care cererea va fi supusă aprobării Consiliului Local.

Orădenii vor putea depune cereri de finanţare în primul trimestru al fiecărui an, urmând ca departajarea solicitanţilor să se facă în 30 de zile, pe baza unor criterii obiective cum ar fi importanţa clădirii, stadiul de degradare, destinaţia imobilului şi durata perioadei de rambursare a ajutorului financiar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON