URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2010, 16:46

Muncitori de împrumut

Muncitori de împrumut MOTIVAŢI. Firmele preferă angajaţii închiriaţi deoarece sunt mai harnici. "Productivitatea "sezonierilor" este mai mare pentru că ei mereu au ceva de demonstrat", spune Cristian Seidler, directorul Adecco pe zona de nord-vest a ţării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există afaceri pentru care criza este mană cerească. În vreme ce alte companii dau faliment pe capete, firmele de recrutare şi plasare de personal îşi majorează profitul de la o lună la alta.

Motivul e simplu. "Deşi există semne ale revigorării economiei, firmele se tem să angajeze personal, ca nu cumva după câteva luni, din lipsă de comenzi, să trebuiască să facă disponibilizări. Şi atunci preferă să închirieze de la noi", spune Cristian Seidler, director zonal al unei asemenea firme, Adecco Resurse Umane.

"Firmă, închiriez muncitori"

După case în chirie, maşini în chirie, a venit şi rândul oamenilor daţi cu chirie. Speriate de nesiguranţa pieţei, tot mai multe firme bihorene preferă să închirieze personal de la companiile de recrutare decât să facă angajări.

12 Seidler.jpg"Sistemul e simplu. Firma ne spune de câţi angajaţi are nevoie, pe ce perioadă, şi noi îi punem la dispoziţie. Oamenii sunt angajaţii noştri, le plătim salariul şi impozitele aferente, iar la sfârşit de lună tăiem chitanţă clientului pe sumele plătite, plus comisionul companiei", povesteşte Cristian Seidler (foto), reprezentantul zonal al Adecco.

Angajarea personalului se face temporar, pe o perioadă de până la 18 luni. La expirarea contractului, salariatul fie acceptă altă slujbă care i se oferă, fie intră în şomaj. "Principiul este "lucrezi, te plătesc; nu lucrezi, nu te plătesc"", explică Seidler.

Parte a grupului multinaţional Adecco, specializat în recrutarea şi plasarea de personal, firma are în România 13 filiale. În Bihor a intrat în vara anului 2007, în 2008 a început să se dezvolte, în 2009 a crescut cu 40%. Iar pentru 2010 prevede noi creşteri, de circa 50%....

Se-ntoarce roata!

Seidler spune că dacă în urmă cu doi ani Adecco umbla cu arcanul după angajaţi, izbucnirea crizei a răsturnat situaţia. "În 2008, dacă deschideai un ziar găseai 300 de oferte de joburi. Acum abia dacă sunt 70 şi nu le vrea nimeni, că sunt de spălători auto sau vânzători în piaţă". Chiar şi aşa, firmele reclamă încă lipsa personalului calificat. "Acum, de pildă, se caută operatori pentru strunguri cu comandă numerică, dar foştii strungari au devenit pensionari, iar liceele nu mai pregătesc alţii", zice directorul.

Conform evidenţelor companiei, cel mai repede îşi găsesc de lucru persoanele cu studii tehnice şi cele cu abilităţi de lider, capabile să conducă o echipă de muncitori. "E trist, dar în primul caz e vorba de însuşiri pe care învăţământul bihorean nu le mai cultivă, iar în al doilea de calităţi care nu se învaţă în şcoală", spune Seidler.

Mai mult, nici măcar diploma de facultate nu constituie un avantaj. "Sistemul universitar e rupt de realităţile de pe piaţa muncii. În loc să pregătească tehnicieni, Universitatea scoate absolvenţi de relaţii internaţionale care vor rămâne şomeri", afirmă Cristian. La fel, şanse infime să-şi găsească de lucru le au absolvenţii de sociologie, asistenţă socială şi protecţia mediului. Nici personalul administrativ, de la facturistă şi secretară până la agenţi imobiliari sau de vânzări, nu are şanse mai mari de reuşită. Decât prin recalificare...

Un job în două zile

Spre exemplu, Gabriel Căciulă, fost agent de vânzări la o firmă orădeană, s-a angajat imediat ce a renunţat să mai caute job în aceeaşi branşă. "În vânzări nu mai existau locuri vacante. M-au întrebat dacă sunt de acord să lucrez la asamblare de piese şi am acceptat. După două zile eram angajat la o nouă firmă şi făceam deja instructajul de protecţia muncii", povesteşte Gabriel.

Bărbatul lucrează în noua meserie din vara anului trecut şi spune că nu are ce se plânge. "Singura nemulţumire este că nu am asigurată ziua de mâine, nu ştiu când şi pe ce perioadă voi semna un nou contract. Dar, în plină criză, nu pot face mofturi", e conştient bărbatul.

Aparent pesimistă, această viziune a şi stat la baza reuşitei de a-şi găsi, printr-o firmă specializată, un loc de muncă într-o vreme în care joburile sunt rare precum caprele negre. Iar unii nu le găsesc pe cont propriu, ci au nevoie de ajutorul altora care ştiu să le caute în locul lor...


ANGAJAŢI DE ÎMPRUMUT
3.000

de salariaţi a dat anul trecut "în chirie" Adecco la nivel naţional


ŞOMAJ ÎN CREŞTERE
Adio, muncă la negru!

12 draghici.jpgFirmele specializate în recrutarea de personal nu sunt o noutate, dar ele s-au impus mai ales după izbucnirea crizei. "Unii ar spune că e rău, fiindcă angajările se fac doar pentru o perioadă determinată, dar în fond aşa se elimină minciuna cu perioada de probă în care, de fapt, pe lângă că patronul îl ţine pe angajat la negru, uneori nici nu îl plăteşte", explică Doru Drăghici (foto), directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.

Drăghici spune că la 31 decembrie 2009 în Bihor erau înregistraţi 16.500 şomeri, iar numărul lor este în creştere. "E de aşteptat ca rata şomajului, în prezent de 6%, să crească în continuare până în lunile mai-iunie. Totul depinde de cât de repede va ieşi economia din criză", spune directorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON