URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2009, 01:25

Moarte pentru viaţă!

Moarte pentru viaţă! FAMILIA RUPTĂ. Florica şi Daniel Caragia mai pot fi împreună doar în poze şi în vise, căci pentru a da viaţă surorii micuţului Ianis, mama a făcut cel mai dureros sacrificiu: propria ei viaţă...
Moarte pentru viaţă! AMINTIRI. Soţii Daniel şi Lăcrimioara Caragia (foto) au avut parte de 8 ani de căsnicie fericită. "O iubeam mai ceva ca pe ochii din cap. Dacă aş fi putut, mi-aş fi dat viaţa pentru ea", se jură bărbatul. Ajuns văduv la 30 de ani, i-au rămas doar amintirile şi cei doi copii, singurii prin care Lăcri mai trăieşte...
Moarte pentru viaţă! TRĂIEŞTE! Raisa (foto) va mai sta în spital câteva zile. Mica făptură, care nu o va cunoaşte niciodată pe cea care i-a dat viaţă, a reuşit să supravieţuiască în ciuda bolii suferite de mama ei. "Fetiţa se simte bine, e echilibrată cardio-respirator, creşte în greutate şi are deja aproape 2 kilograme", explică neonatologul Valeria Flip, care o are în grijă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tânăra îşi mângâie burtica şi simte cum făptura mică-mică îi loveşte pântecele. Mai e un pic până când Raisa va veni pe lume. Iar gândul o face să uite greutatea sarcinii şi să zâmbească în fiecare dimineaţă.

Se spune că orice părinte şi-ar da viaţa pentru copilul său. Florica Caragia chiar a făcut-o. Tânăra de 29 de ani şi-a dorit fetiţa atât de mult, încât a refuzat să-şi trateze o răceală banală, de frică să nu afecteze bebeluşul. Soarta crudă a făcut însă ca boala s-o bage în pământ în doar două săptămâni, iar ea nici n-a mai apucat să-şi vadă micuţa.

BIHOREANUL vă prezintă drama familiei tinerei care, însărcinată în luna a şaptea fiind şi suspectă de gripă porcină, a murit singură pe un pat de spital, după ce răceala s-a complicat şi i-a distrus plămânii. Acum, soţul ei, de doar 30 de ani, a rămas să aibă grijă de doi copii mici, dintre care unul în faşă, şi e în pericol să nu-i poată întreţine. Nu de alta, dar trebuie să muncească zi-lumină pentru a plăti o rată de 500 de euro lunar.

Iubire adevărată

Mereu zâmbitoare şi caldă, Lăcrimioara, cum o alintau apropiaţii pe Florica, era o tânără plină de viaţă. "Ne-am căsătorit în 2001, pe 21 septembrie, exact de ziua mea. Ne-am luat din dragoste, nu din interes, că niciunul n-aveam avere...", îşi începe povestea soţul ei, Daniel.

Cu ea de mână, trecea orice obstacol. Nu contau orele nedormite şi oboseala din oase când se întorcea acasă după o cursă lungă. E şofer de TIR şi străbătea mii de kilometri în ţară şi străinătate, numai ca familiei sale să nu-i lipsească nimic. Când în urmă cu trei ani li s-a născut primul copil, Ianis, au simţit că l-au apucat pe Dumnezeu de picior. "Eram fericiţi. E adevărat, stăteam în chirie, dar aveam de toate. Am muncit cât a fost nevoie, nu să facem avere, dar să ne fie bine la toţi trei", spune Dani.

Nici Lăcri nu se lăsa mai prejos. Ambiţioasă, tânăra a urmat Facultatea de Drept şi lucra ca vânzătoare, până când urma să-şi dea licenţa. Dedicată trup şi suflet familiei, nu era genul de femeie obsedată de carieră. Tot ce visa era să aibă o casă pentru familia ei. "Tati, hai să facem cumva, să avem casa noastră", îşi ruga ea soţul.

"Să ne ţină Dumnezeu!"

Speranţele tinerei s-au împlinit anul trecut, când ea şi Dani s-au îndatorat cu 45.000 de euro de la bancă şi au reuşit să-şi cumpere un apartament cu două camere. Nu-şi făceau griji că urmau să plătească 500 de euro rată lunar. Lucrau amândoi şi şi-au zis că cumva, cumva, tot or să reuşească. "Ne rugam să ne ţină Dumnezeu până la 60 de ani, când terminam de plătit ratele", mărturiseşte Daniel.

Bucuria celor doi tineri a fost întregită în primăvara acestui an, când femeia a rămas din nou însărcinată. Inima Lăcrimioarei a săltat de fericire când a aflat că Ianis va avea o surioară şi i-a şi găsit repede numele: Raisa. Viaţa lor avea să ia, însă, o tristă întorsătură...

Gravidă în luna a şaptea, Lăcri a intrat în concediu de naştere la mijlocul lui noiembrie. Avea aproape totul pregătit: hăinuţe, cărucior, biberoane... Dar n-a trecut mult timp şi a răcit. Părea o banală viroză, aşa că n-a luat antibiotice, de teamă să nu-i afecteze sarcina, ci s-a tratat doar cu sirop de pin. Degeaba. "Într-o zi a făcut febră şi am sunat la 112. Un medic de la Ambulanţă a ascultat-o şi a zis că e o simplă răceală, nu trebuie internată. I-a recomandat să ia Tusin (n.r. - un medicament pentru tuse acută) dar ea a citit prospectul şi n-a luat nicio tabletă, ca să nu-i facă rău Raisei", povesteşte bărbatul.

Suspectă de gripă porcină

Lăcrimioara nu s-a simţit mai bine nici după ce medicul de familie, care o diagnosticase cu bronho-pneumonie, i-a făcut injecţii cu penicilină. A doua zi, pe 24 noiembrie, tânăra ajungea în stare gravă la Maternitate. "Au internat-o cu insuficienţă respiratorie acută şi pneumonie interstiţială, direct la izolator. I-au făcut aerosoli, iar a doua zi au trimis-o la Spitalul Judeţean. Se temeau că are gripă porcină", povesteşte Dani.

Îngrijoraţi ca nu cumva boala să se răspândească, medicii au ţinut-o pe femeie-n carantină şi, cum nu mai putea respira singură, i-au pus mască şi tub de oxigen. Nici măcar Dani nu avea voie să o vadă.

Într-un final, doctorii au decis să-i salveze fetiţa prin cezariană. Născută prematur, pe 26 noiembrie, dar în stare stabilă, bebeluşa, care cântărea puţin peste un kilogram, a fost dusă la Maternitate şi ţinută la incubator.

Ultimul sărut

În tot acest timp, rezultatele analizelor, venite de la Bucureşti, au arătat că Lăcri nu e infestată cu virusul AH1N1. Dani s-a mai liniştit, mai ales că medicii l-au lăsat să-şi viziteze o dată soţia, internată la Terapie Intensivă. "Era conştientă, dar nu putea vorbi, că avea tubul în gât. Am pupat-o pe frunte şi ea m-a strâns de mână, iar când am plecat, mi-a făcut cu mâna", zice bărbatul gâtuit.

Nu va uita în veci ziua de 1 decembrie, când medicii l-au chemat de urgenţă la spital. Acolo, o asistentă i-a zis să se grăbească. Lăcri făcuse patru stopuri cardio-respiratorii şi, în ciuda resuscitărilor, inima ei a încetat să bată. "Mi-au zis să mă duc lângă ea, cât încă e caldă! A fost ca un cutremur. Ca un trăsnet. Mă întreb şi acum: de ce ea? Sunt atât de mulţi oameni care îşi doresc să moară! Ea nu merita, era plină de viaţă, blândă şi dulce...", plânge Dani.

Familie dezbinată

Trei zile mai târziu, Lăcri dispărea sub un morman de flori. Ianis n-a fost dus la înmormântare şi ştie şi acum doar că mămica lui s-a dus să-i aducă o surioară. "Nu ştiu cum o să-i pot spune adevărul. N-am puterea asta. Un psiholog mi-a recomandat să-i zic că toţi oamenii ajung stele, să-i arăt cea mai strălucitoare stea de pe cer şi să-i spun că aceea e mami lui", zice Dani.

Mai trist e că, după ce mama le-a murit, cei doi copii nu se vor bucura prea mult nici de tată. Din ianuarie, bărbatul trebuie să se întoarcă la muncă. N-are de ales, pentru că nu-i cine să-l ajute financiar. Va lupta de unul singur să-i întreţină şi să plătească ratele la casa pe care a visat-o împreună cu soţia lui. "Ianis va sta cu părinţii mei, iar Raisa va fi îngrijită de surorile Lăcrimioarei. Are nevoie de o femeie lângă ea", spune Dani.

Ştie că va fi greu şi că Lăcrimioara nu va putea fi înlocuită de nimeni şi de nimic pe lume, dar şi-a jurat că va face totul pentru ca roadele iubirii lor să nu simtă lipsurile vieţii. "Raisa va fi o prinţesă, iar Ianis va avea tot ce îşi doreşte", promite Dani printre lacrimi. Aşa cum îşi dorea şi mama lor, steaua strălucitoare care-i va veghea mereu din cer...


STRIGĂT MUT
Un sprijin, cât de mic

Ca să reziste cheltuielilor de zi cu zi, rudele şi prietenii l-au sfătuit pe Dani să deschidă conturi bancare, unde cei care doresc au posibilitatea să îi ajute, prin donaţii, pe copiii lui.

Cele două conturi, RO39 PIRB 0500 1499 5000 1000 (lei) şi 1200 5 PIRB 0500 1499 5000 2000 (euro), sunt deschise pe numele lui Daniel Caragia la sucursala Oradea-Decebal a Piraeus Bank.

"N-aş cere pomană nimănui. Dar ce să fac? Trebuie să-mi cresc copiii. Cât era şi Lăcri, era bine. Ea stătea cu copilul, eu munceam pentru ei. Acum nu ştiu ce să mă fac", spune bărbatul.


COMPLICAŢII
Boală dusă pe picioare

Cazul Lăcrimioarei Caragia a fost în atenţia mai multor medici, încă de la internarea ei în spital, mai ales că a fost suspectă de gripă nouă. "Femeia a suferit o bronho-pneumonie gravă, o infecţie foarte puternică a plămânilor, care s-a extins în corp. Au fost multe complicaţii, toate organele i-au fost afectate", explică dr. Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică.

Pentru a stabili cu exactitate cauzele morţii, o comisie de medici se va întruni şi va analiza săptămâna aceasta toate detaliile despre boala Lăcrimioarei. "Să nu creadă lumea că în secolul 21 se moare de pneumonie...", completează Pîrcioagă.

Vorbele şefului DSP sunt confirmate de medicul Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD, care cunoaşte acest caz. "Nu suferea de o banală răceală. Poate asta a fost iniţial, dar până la urmă a fost mult mai complicat", a explicat Borcea, precizând că există posibilitatea ca femeia să fi neglijat tratamentul până n-a mai putut. "Probabil situaţia s-a agravat cu o zi înainte de a ajunge la spital, iar evoluţia agravării a fost foarte rapidă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON