URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2009, 00:38

Lovituri la Rent a Car

Lovituri la Rent a Car CU PRETENŢII. Traficanţii de maşini preferau autoturisme noi şi de care se puteau scăpa repede. De la firma patronată de Marius Maier (foto), au ridicat un Ford Focus şi un Ford Focus Sedan, o Skoda Octavia şi trei Volkswagen-uri, două Golf 5 şi un Polo. Dacă n-ar fi fost găsite, prejudiciul afaceristului orădean s-ar fi ridicat la peste 75.000 de euro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au vândut un Mercedes de 80.000 de euro cu 10.000, un Passat de 15.000 de euro cu 5.000, iar un Golf cu doar 4.000 de euro.

Sunt doar câteva din afacerile a opt traficanţi de maşini anchetaţi în prezent de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Oamenii sunt acuzaţi că au vândut cu acte false 25 de maşini împrumutate de la mai multe firme de închirieri auto din Oradea, Cluj, Timişoara, Braşov şi Constanţa, provocând un prejudiciu estimat la peste 300.000 de euro. Opt autoturisme au fost deja găsite. Celelalte încă sunt căutate. La fel ca sudanezul Ibrahim Anwar Babiker, cel care procura actele false pentru maşini. După ce a aflat acuzaţiile, s-a făcut nevăzut...

Şase dintr-o lovitură

Traficanţii îşi împărţiseră sarcinile. Unii închiriau maşinile, alţii le procurau actele cu care, mai apoi, maşinile erau vândute. Loviturile erau pregătite cu atenţie, într-o vilă pe care o închiriau la fiecare sfârşit de săptămână în staţiunea hunedoreană Geoagiu Băi. "Aici se întâlneau şi stabileau următorul oraş şi firma de unde să închirieze maşinile, dar şi sarcinile fiecăruia", explică unul din poliţiştii care se ocupă de caz.

Cea mai grea lovitură a primit-o firma patronată de orădeanul Marius Matei de unde, în luna septembrie, escrocii au ridicat şase autoturisme. "Două au fost luate de un sudanez, Ibrahim Anwar Babiker. "Era un client mai vechi şi nu mi s-a părut nimic suspect. Ne-a spus că o maşină îi trebuie pentru un angajat de-al lui care pleacă în delegaţie, iar o alta pentru el, căci are invitaţi din Sudan care vor să se plimbe", a povestit BIHOREANULUI afaceristul.

În aceeaşi săptămână, firma orădeanului a mai fost vizitată şi de alţi patru membri ai filierei: salontanul Benczo Sandor, de 36 de ani, anchetat în prezent şi pentru o evaziune fiscală de un milion de lei produsă prin tranzacţii intracomunitare neînregistrate în contabilitate, Saiti Samuel, 26 de ani, din Oradea, Alexandru Popa, un hunedorean de 24 de ani, şi Gheorghe Bădescu, de 27 de ani, din Timişoara. "Am intrat în panică în momentul în care am văzut că nicio maşină nu se întoarce iar clienţii au telefoanele închise", spune Matei, care a şi anunţat Poliţia.

Localizaţi prin GPS

Orădeanul a avut totuşi noroc. Mulţumită aparatelor GPS cu care erau dotate autoturismele, poliţiştii au reuşit să le recupereze în câteva zile. Patru maşini erau deja în Chişinău, vândute unor cetăţeni moldoveni, însă au fost indisponibilizate de Interpol şi urmează să-i fie înapoiate. O alta a fost întoarsă din drum chiar din Vama Albiţa, iar una a fost găsită pe jumătate dezmembrată în curtea unui timişorean. "După ce a aflat ce s-a întâmplat, omul a reasamblat-o şi mi-a dat-o înapoi", povesteşte Matei.

În timpul cercetărilor, poliţiştii au descoperit că filiera nu a acţionat doar în Oradea, alte 19 autoturisme închiriate de aceleaşi personaje de la firme din Cluj, Timişoara, Braşov şi Constanţa, fiind date dispărute de proprietari.

Amploarea escrocheriilor i-a determinat pe ofiţerii antifraudă să ia măsuri urgente. Pe 29 septembrie, în urma unei acţiuni la care au participat 25 de poliţişti de la Serviciile de Investigare a Fraudelor din Bihor şi din Cluj, plus echipaje ale Poliţiei Turda şi ale Serviciului Intern de Informaţie şi Protecţie Internă Bihor, patru dintre membrii filierei - Saiti Samuel, Benczo Sandor, Gheorghe Bădescu şi Ibrahim Anwar Babiker - au fost reţinuţi. Cetăţenii români au fost arestaţi pentru 29 de zile, însă sudanezul a scăpat din arestul IJP Bihor după doar 24 de ore.

Şefii filierei, liberi

Tot în timpul acţiunii desfăşurate pe 29 septembrie, pe raza judeţelor Bihor, Cluj şi Alba, poliţiştii au descoperit documente falsificate ale mai multor autoturisme şi diferite acte ale unor firme fantomă. Ulterior au recuperat alte patru autoturisme din Timişoara, Turda, Geoagiu Băi şi Cluj Napoca.

Un alt autoturism, un Mercedes valorând peste 80.000 de euro şi vândut cu numai 10.000 de euro, a fost deja localizat şi urmează să fie ridicat în zilele următoare de la cel care l-a cumpărat. "De altfel, toate autoturismele au fost vândute la preţuri infime faţă de valoarea reală, pentru a scăpa repede de ele", explică anchetatorii, care au stabilit că, până în prezent, firmele de închirieri auto au fost prejudiciate cu peste 300.000 de euro.

Totodată, în urma cercetărilor, ofiţerii antifraudă au stabilit că cele cinci persoane care închiriau maşinile - Popa, Benczo, Saiti, Bădescu şi Babiker - erau coordonate de doi clujeni şi un constănţean, care în prezent sunt în libertate. Însă doar temporar, promit poliţiştii, căci şi pe aceştia îi vor parca unde le e locul...


FUGAR
Citaţia, bat-o vina

06 babiker.jpgSudanezul Ibrahim Anwar Babiker (foto) a reuşit să dispară după ce Tribunalul Bihor a respins cererea de arestare emisă pe numele lui. Magistraţii şi-au motivat decizia prin faptul că poliţiştii au încălcat procedura penală, reţinându-l înainte de a-l fi citat oficial la domiciliu, astfel încât nu i-au dat posibilitatea să se prezinte de bunăvoie la cercetări.

După ce le-a mulţumit judecătorilor şi a promis solemn că se va prezenta la audieri de câte ori va fi chemat, Babiker s-a făcut nevăzut, spre disperarea poliţiştilor, care bănuiesc că sudanezul era unul din pionii importanţi ai reţelei, fiind cel care procura actele false pentru vânzarea autoturismelor închiriate. În final, constatând că se sustrage urmăririi, Tribunalul a emis un mandat de arestare pe numele lui. Doar că în lipsă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
furt de masini
pai ceilalti dece sunt in libertate si cei care nu sunt asa de vina sunt inchisi dupa mine si ceilalti au facut fàpte foarte rele nu numai sudanezu naia umbla prin tarile calde si asta plateste pt toti nu este corect sincer
Postat 30 Iulie 2011, 15:09 de vasile
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON