URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2009, 04:11

Licitaţie pe gheaţă

Licitaţie pe gheaţă SUB NĂMEŢI. Iarna nu va fi ca vara... decât în Bihor. Asta după ce atribuirea serviciilor de deszăpezire pentru trei sectoare de drumuri judeţene către firma Asfamixt - printr-o licitaţie controversată, dar considerată în regulă de preşedintele CJ Radu Ţîrle - a fost blocată de contestaţia firmei Selina
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"M-am săturat de monopol. M-am săturat ca aceeaşi firmă să aibă tot bugetul judeţului", spunea săptămâna trecută preşedintele CJ Radu Ţîrle, la scurt timp după ce vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc a dezvăluit presei că fusese schimbat de la şefia comisiei de licitaţie pentru atribuirea lucrării de reabilitare a unui drum judeţean.


Sub motiv că vrea să înlăture monopolul Selina, care se ocupă de un deceniu de deszăpezirea tuturor drumurilor judeţene, Ţîrle a schimbat regulile, aşa încât să fie accesibile pentru orice firmă, chiar şi începătoare. Câştigătorii n-au fost, însă, oricine. Cea mai mare felie din cele 3,5 milioane de lei, cât se va plăti în această iarnă pentru deszăpezirea judeţului, va ajunge la Asfamixt...

Ceartă pe favoriţi

Săptămâna trecută a început cu scandal la Consiliul Judeţean după ce, în premieră, preşedintele Radu Ţîrle a dispus schimbarea vicepreşedintelui Dumitru Voloşeniuc de la şefia comisiei de licitaţie pentru reabilitarea DJ Beliu-Tinca-Leş. Motivul, spunea Ţîrle, a fost că vicele, care - culmea! - îi este coleg de partid, a tărăgănat finalizarea licitaţiei şi ar fi încercat să favorizeze Selina. Apropiaţii lui Voloşeniuc sugerează însă că lucrurile stau fix pe dos, acesta fiind schimbat după ce nu a reuşit să găsească motive să descalifice Selina şi să scoată câştigătoare Asfamixt, apropiată lui Ţîrle.

Suspiciunile legate de favorizarea Asfamixt sunt alimentate de faptul că societatea a câştigat contracte de deszăpezire de 1,6 milioane lei după ce, sub pretextul că doreşte să înlăture monopolul asupra lucrărilor din judeţ pentru ca serviciile să fie mai prompte, preşedintele CJ a împărţit judeţul în cinci zone - Beiuş, Oradea, Aleşd, Tinca şi Marghita - şi a redus la minim condiţiile de participare la licitaţii.

Sătul de telefoane

De la bun început, tehnicienii CJ au avertizat printr-un raport înaintat preşedintelui Radu Ţîrle că nu recomandă împărţirea în sectoare, aşa cum s-a gândit acesta. Ar fi o problemă, spuneau ei, că deszăpezirea nu se face de o singură firmă, deoarece e puţin probabil ca în cazul unor defecţiuni ori blocaje, societatea care a câştigat licitaţia să primească ajutor de la firmele din sectoarele vecine.

Radu Ţîrle a refuzat însă sfaturile. "Eu nu-s dispecer, m-am săturat să răspund la telefon la primari şi poliţişti în cazurile unor blocaje. Cinci firme vor interveni mai prompt", argumenta preşedintele CJ.

Pentru fiecare din cele cinci zone s-a organizat o licitaţie separată şi, faţă de alţi ani, cerinţele incluse în caietul de sarcini au fost mult mai îngăduitoare. Atât în privinţa cifrei de afaceri, cât şi a experienţei şi dotărilor. Numărul minim al utilajelor de care trebuiau să dispună ofertanţii, de pildă, este mult redus. Anul trecut, de pildă, doar în Oradea s-au folosit 11 gredere de curăţat zăpada. Acum, firmele trebuiau să aibă în proprietate ori în chirie doar trei. În plus, deşi se preciza că firmele trebuie să prezinte documente din care să reiasă că au cel puţin două lucrări de deszăpezire în ultimii ani, acest lucru nu a fost un criteriu de descalificare.

Reguli doar pe hârtie

Preşedintele CJ avea însă un cu totul alt scop decât sprijinirea firmelor mai mici. Îl demonstrează rezultatul licitaţiei, din cele cinci zone trei fiind adjudecate de Asfamixt, firma controlată de liberalul Dumitru Neag şi în care BIHOREANUL a descoperit, la începutul anului, că era acţionară şi soţia şefului de cabinet al lui Ţîrle, Dumitru Ţiplea.

03 Roman.jpgParticipanţii la licitaţie spun că în cazul Asfamixt nu s-a aplicat nici măcar obligativitatea de a fi avut anterior lucrări similare, singura sa experienţă în deszăpeziri fiind doar închirierea unor utilaje către firmele angajate să cureţe zăpada în judeţele vecine. "S-a discutat acest aspect, însă comisia de licitaţie a considerat că faptul că i se dă dreptul să respingă ofertele unei societăţi nu înseamnă că este şi obligată să o facă", declară directorul Selina, Călin Roman (foto).

Aspectul mai grav e, însă, altul, spune Roman. Şi anume că membrii comisiei au favorizat făţiş Asfamixt, acceptându-i o ofertă subevaluată, ale cărei detalii, precum transportul materialelor, nu au fost făcute publice. "Deschiderea ofertelor pentru toate cele cinci sectoare s-a făcut în 12 octombrie. Ni s-a cerut să depunem ofertele pentru toate operaţiunile care se fac în timpul deszăpezirilor, printre care şi transportul materialului antiderapant. Ni s-au comunicat toate punctajele, mai puţin cel pentru transportul materialului antiderapant", zice directorul Selina.

Ofertă la subpreţ

Dacă iniţial au crezut că e vorba doar de o scăpare, după comunicarea rezultatelor, reprezentanţii Selina şi-au dat seama că au fost traşi pe sfoară. Căci deşi calculele matematice i-au indicat câştigători în tot judeţul, felia mai mare, adică deszăpezirea pentru sectoarele Aleşd, Tinca şi Marghita, a fost atribuită firmei Asfamixt, contra sumei de 1,65 milioane lei, în timp ce Selinei i-au revenit doar zonele Oradea şi Beiuş, cu 1,35 milioane lei.

"În urma calculelor noastre, a reieşit că Asfamixt a câştigat cu o ofertă de vreo 0,45 lei/km, în condiţiile în care o basculantă consumă în medie combustibil de 1,1 lei pe km. Este imposibil de realizat!", zice Roman, neexcluzând ca licitaţia să fi fost aranjată după deschiderea ofertelor, prin înlocuirea preţurilor avansate iniţial de Asfamixt, cu altele, mai mici.

Întrebări fără răspuns

Iniţial, Selina a cerut să i se comunice ofertele rămase la "secret". Însă pentru că n-a primit răspuns, a contestat rezultatul licitaţiei, solicitând reluarea ei. Asta mai ales că, potrivit ultimelor modificări ale legislaţiei privind achiziţiile publice, ofertele subevaluate trebuie respinse ca inacceptabile. "Acest rezultat a fost posibil ori ca urmare a lipsei de pregătire a membrilor comisiei, ori, mai grav, rezultatul unei rele-voinţe din partea lor", se arată în contestaţia Selina.

Interpelat pe marginea acestor suspiciuni, Radu Ţîrle îşi asumă responsabilitatea doar pentru împărţirea judeţului pe sectoare, menită să desfiinţeze monopolul firmei Selina. "Nu am vrut să favorizez pe nimeni, din contră, nu mai vreau ca banii judeţului să ajungă la o singură firmă", declară Ţîrle. Cât despre suspiciunile de fraudă şi contestaţia Selinei, preşedintele afirmă că analiza situaţiei e în competenţa comisiei, nu a sa. O fi, dar el e şeful...


IN BUSINESS
Avocat Asfamixt

03 Tiplea.jpgDeşi în 2008 a câştigat alegerile promiţând onestitate şi transparenţă, preşedintele CJ Bihor s-a discreditat la câteva luni după. Mai exact, în februarie 2009, când lucrările de reabilitare a drumului dintre Bicaciu şi Ianoşda, în valoare de peste 16 milioane lei, au fost atribuite firmei Asfamixt, patronate de un grup de liberali, între care şi soţia şefului de cabinet a lui Ţîrle, Dumitru Ţiplea (foto). Afacerea era scandaloasă deoarece licitaţia, iniţiată pe vremea preşedintelui Alexandru Kiss, fusese câştigată de Selina, dar a fost "îngheţată" de Ţîrle pe motiv că drumul respectiv nu era prioritar.

"Trece prin câmp şi e circulat numai de câteva tractoare. Avem alte priorităţi", argumenta Ţîrle, anunţând că nu va semna contractul cu Selina. Ulterior, a comunicat Selinei că oferta acesteia, fiind subevaluată, a fost respinsă, declarând câştigătoare firma Asfamixt, clasată pe locul doi, cu o ofertă de 16,7 milioane de lei.


Ulterior, Ţîrle s-a apărat spunând că, faţă de proiectul iniţial, reabilitarea se va face pe o porţiune mai restrânsă a drumului, în urma unei analize făcute de şeful său de cabinet, Dumitru Ţiplea. Care era direct interesat, prin soţia acţionară...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON