URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2010, 12:05

Dragoste cu sila

Dragoste cu sila TEROARE NON STOP. Lăsat în libertate de procurori, violatorul Bakro Boldizsar (medalion), eliberat de câţiva ani din Penitenciar după ce şi-a înjunghiat fosta soacră cu cuţitul, continuă să-şi hărţuiască soţia, cu care se află în divorţ. De frica lui, Melania (foto) este obligată să umble permanent însoţită!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statisticile Poliţiei bihorene arată că, tot la două zile, o femeie este victima violenţei domestice, cauza principală fiind mentalitatea greşită despre rolul şi poziţia pe care aceasta le are în familie.

"Unii bărbaţi zic că aşa au fost educaţi, că femeia trebuie bătută pentru a-şi cunoaşte locul. Dar sunt şi multe femei care, după ce sunt abuzate şi îşi reclamă agresorii, revin la Poliţie şi îşi retrag plângerile", explică oamenii legii motivul pentru care, deşi numărul reclamaţiilor făcute de femeile molestate este mare, doar 2% dintre agresori ajung să răspundă pentru faptele lor.

Melania Bakro se numără printre victimele care aşteaptă de mai bine de două luni ca autorităţile să ia măsuri împotriva soţului ei. Bărbatul, cu care este în divorţ, a bătut-o în mai multe rânduri şi chiar a violat-o, însă procurorii din Marghita au amânat să-l ancheteze. Iar asta pentru că, potrivit unor teorii de drept învechite, bărbatul care îşi constrânge soţia la raporturi sexuale nu poate fi acuzat de viol!

Dragoste pe furiş

Pe Boldizsar îl ştia tot Şimianul de nebun. Mai puţin Melania, care se mutase în comună doar în 2004. Fata venise din Hunedoara împreună cu părinţii şi habar n-a avut ce hram poartă tânărul de 26 de ani care-i făcea ochi dulci.

Ce-a văzut la el, acum nu mai ştie. "La început era liniştit, drăguţ. O vreme am ieşit pe ascuns, că ai mei nu-l plăceau. Eu abia împlinisem 15 ani şi, în plus, el era şi ţigan. Singurul lucru pe care îl ştiam atunci despre el era că a mai fost cu o fată şi că a părăsit-o, pentru că aia a rămas însărcinată iar copilul nu-i al lui, că el nu poate face copii", povesteşte tânăra.

În vara lui 2006, însă, surpriză: Melania s-a trezit că bărbatul nu era steril, precum se declarase, iar ea a rămas gravidă! O perioadă a reuşit să se ascundă de părinţi, dar când sarcina a devenit vizibilă a fost obligată să le spună ce se întâmplă. Iar pentru că aceştia nu l-au acceptat, tânăra a decis să se mute cu bărbatul. "Ne-am mutat împreună, dar la el, că ai mei nu l-au vrut", spune Melania.

Corecţie cu sapa

Un an mai târziu, după ce s-a născut fetiţa lor, părinţii fetei s-au răzgândit şi i-au chemat să locuiască împreună cu ei. Au stat însă doar puţin, pentru că individului nu-i convenea să fie sub "supravegherea" socrilor. "Ne-am mutat împreună cu un frate de-al lui. Acolo am stat până în vara trecută, când au început scandalurile", povesteşte tânăra.

Bărbatul devenise excesiv de gelos şi o lua la palme din te miri ce. O vreme a tăcut şi şi-a ascuns suferinţa. Nici despre problemele lui mai vechi nu le-a spus părinţilor. Şi anume că Boldizsar fusese închis pentru tentativă de omor, după ce a înjunghiat-o de mai multe ori pe mama fostei prietene!

În august, însă, s-a umplut paharul. "Am dus copilul la părinţi, iar noi am ieşit să săpăm în grădină. Pe la prânz m-a trimis să cumpăr suc. La ABC am stat de vorbă un pic cu o vecină, iar când m-am întors a început să dea cu sapa în mine. Că am stat prea mult şi că precis am eu un bărbat. A dat şi cu partea tăioasă, până mi-a tăiat pulpa, iar apoi cu coada, până a rupt-o de mine", îşi aminteşte Melania.

Când a văzut că leşină, bărbatul a dus-o în casă. În noaptea care a urmat, în timp ce soţul ei dormea, tânăra şi-a strâns câteva bagaje, a fugit acasă şi a anunţat Poliţia. Iar de atunci trăieşte într-o permanentă teroare!

Sex în ştreang

În prima fază, Bakro a încercat să-şi recupereze soţia cu vorba bună. Cum Melania n-a mai vrut să audă de el, a luat cu asalt casa părinţilor ei. "A spart toate geamurile şi a încercat să spargă şi uşa. Ţineam cu toţii de uşă, să nu poată intra. Când a văzut că nu poate, a turnat benzină pe motocicleta tatei, care era în curte, şi pe anexe, şi le-a dat foc. Era să se aprindă şi casa".

În ciuda numeroaselor plângeri făcute la Poliţie, Bakro a continuat s-o hărţuiască, iar în noiembrie, când a primit citaţia pentru divorţ, a explodat. "M-a urmărit în staţia de autobuz, dimineaţa la 4.30, când mergeam la lucru. Mi-a pus cuţitul la gât şi m-a târât în pădure cu o funie de gât. În timp ce mă trăgea, mă tot tăia ba cu un cuţit, ba cu un ac de cusut pantofi. Mi-a smuls carnea de pe degete cu cârligul ăla. În pădure, mi-a pus cuţitul la gât, a rupt hainele de pe mine şi m-a violat. M-ar fi spânzurat dacă nu i-aş fi promis că mă împac cu el şi că retrag divorţul. I-am cerut doar să mă lase să mă duc acasă să iau fetiţa. Când am ajuns, am sunat la Poliţie".

E nevastă, dar e viol!

În loc de viol, însă, la Parchetul Marghita dosarul deschis pe numele lui Boldizsar a fost înregistrat doar sub acuzaţia de loviri. Iar asta pentru că, potrivit unei mai vechi teze de drept penal, "nu săvârşeşte infracţiunea de viol bărbatul care îşi constrânge soţia la raport sexual, deoarece căsătoria presupune consimţământul soţiei la raporturi sexuale cu soţul ei", iar "actele de constrângere exercitate de bărbatul căsătorit asupra soţiei sale, pentru a o determina la raport sexual, vor constitui, după caz, infracţiunea de lovire sau alte violenţe, ameninţare, insultă, etc".

Revoltată, tânăra şi-a angajat un avocat, care a bombardat cu memorii atât conducerea Parchetului din Marghita, cât şi pe cea a Parchetului judeţean, solicitând schimbarea încadrării juridice, din loviri în lipsire de libertate şi viol.

03 Doseanu_1.jpg"În acest caz nu este vorba despre o relaţie normală de căsătorie unde soţia pur şi simplu să nu dorească să întreţină raporturi sexuale cu soţul său. Aici s-a produs separarea în fapt şi a fost cerut divorţul. Partea vătămată a fost luată cu forţa, dusă în pădure, unde a fost ţinută mai multe ore şi violată", se arată într-un memoriu al avocatului Răzvan Doseanu (foto), care spune că în Codul Penal nu se face diferenţiere între violul asupra unei persoane străine şi cel asupra soţiei.

 "Dacă între soţi actul sexual se obţine prin constrângere, în căsătoria respectivă nu mai există legătura specifică unei relaţii fireşti şi, ca atare, soţia abuzată e victima infracţiunii de viol", conchide avocatul.

Nu-i periculos

Dacă în privinţa acuzaţiilor procurorii s-au răzgândit săptămâna trecută, măsuri împotriva violatorului tot nu s-au luat. Asta chit că bărbatul continuă să-şi urmărească şi să-şi ameninţe soţia chiar şi acum. "Nimeni nu mă ascultă. Poliţiştilor parcă le e frică de el, iar procurorii nici nu mă bagă în seamă. Iar ăsta umblă cu parul pe stradă şi mă ameninţă că mă omoară dacă nu-mi retrag plângerile. Din cauză că-i nebun, vecinii nici nu vor să vină de martori", susţine tânăra.

Procurorii pretind în schimb că nu au niciun temei măcar să-l reţină pe individ. "În prezent se desfăşoară cercetări, ancheta fiind spre finalizare. Pentru moment nu s-a considerat oportună solicitarea măsurii arestării", a declarat prim-procurorul Parchetului Marghita, Dorel Moţiu. "Poate dacă o să bage cuţitul în mine, cum a făcut cu fosta lui soacră, or să mă ia în serios", spune, pe bună dreptate, femeia. Doar că atunci nu îi va mai fi de niciun folos...


VICTORIA VIOLENŢEI
Se tem să meargă până la capăt

Doar anul trecut, peste 200 de reclamaţii au fost depuse la Poliţia Oradea, pentru loviri şi ameninţări, de către femei ajunse victime ale violenţei conjugale.

"Dintre cele 200 de dosare, însă, puţin peste 2% au fost finalizate prin tragerea la răspundere a agresorilor. În restul cazurilor, victimele au fost convinse să vină şi să-şi retragă plângerea", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Biroului de Combatere a Infracţiunilor Contra Persoanei, comisarul Marius Andi Sime.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON