URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2009, 09:09

Dosare fantomă

Dosare fantomă ÎN TOP. Patron peste firma Balcali Import Export, care în 2008 a avut o cifră de afaceri de 33 milioane de lei şi s-a clasat pe locul lll în topul firmelor bihorene din domeniul petrolului, Călin Bălaj (medalion) a ajuns faimos abia în toamna anului trecut, când a devenit acţionar al Rafinăriei Petrolsub (foto) alături de italianul Antonino Papalia. Tot de atunci, zice el, au început şi problemele... penale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până anul trecut, n-a avut treabă cu legea. Cunoscut prin oraş ca fost proprietar al fostului club Miraj din Pasajul Vulturul Negru şi al discotecii No Problem, iar mai nou ca acţionar al rafinăriei Petrolsub din Suplacu de Barcău, Călin Bălaj s-a ferit cu grijă de belele.

De fapt, până atunci nu l-a verificat nimeni, nici măcar la Balcali Import Export, firma cu care s-a apucat de comerţul en-gros cu combustibil. Unii puneau asta pe faptul că ar fi avut "spate" puternic: a fost cununat de şeful Direcţiei Regionale Vamale, Călin Vesa, iar sora lui e căsătorită cu şeful Gărzii Financiare, Călin Gal. Anul trecut, însă, i-a fost cu ghinion. S-a trezit cu dosar penal după ce a fost prins că s-a folosit de o firmă fantomă pentru a-şi "spăla" motorina cumpărată la negru. Atât doar că, din ianuarie 2009, de când dosarul e la Poliţie, petrolistul încă n-a fost deranjat nici cât să spună cum îl cheamă...

Şi amendat, şi cu marfa luată

Cei doi lucrători ai Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Bihor care au oprit, pe 26 mai 2008, cisterna cu motorină a firmei Balcali la intrarea în Oradea nu s-au gândit nicio clipă cu cine s-au pus. Nu ştiau că patronul Călin Bălaj e finul şefului lor de la Regională, Călin Vesa, nici că e ditamai patron la Rafinăria Petrolsub, împreună cu italianul Antonino Papalia, cel bănuit că ar spăla în Bihor banii negri obţinuţi în Italia, şi cu Katalin Merai, cumnata celebrului petrolist Atilla Racz, anchetat şi el de DNA pentru evaziune fiscală.

Vameşii au descoperit, însă, neconcordanţe la documentele de transport prezentate de şoferi. Adresa şi codul unic de înregistrare ale firmei Ultra Cons Constanţa, de unde provenea motorina, erau greşit trecute pe acte, motiv pentru care, suspectând că ar fi vorba de acte false, au oprit cisterna la sediul DJAOV Bihor, până la lămurirea situaţiei. Ulterior, lucrurile s-au complicat. Funcţionarii au prelevat probe din cisternă şi au comparat rezultatul analizelor cu cele din actele firmei. Produsul din cisternă nu era cel consemnat în documente! Ca atare, cum suspiciunea că firma prezentase falsuri pentru marfă s-a întărit, au confiscat întreaga cantitate de motorină, şi au dat o amendă de 100.000 de lei.

Nu dau şpagă!

Văzând cum i se duce profitul, Bălaj a cerut audienţă naşului său de cununie, şeful Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj, Călin Vesa, solicitându-i să intervină. "Doar ca să oprească abuzul", pretinde acum afaceristul.

Ghinion, însă, pentru că după ce a verificat situaţia, Vesa i-a comunicat că dreptatea stă de partea vameşilor şi, deci, trebuie să plătească amenda. Supărat, petrolistul a contestat-o în instanţă şi, în plus, a depus şi o plângere penală la Parchet împotriva vameşilor, acuzându-i de abuz în serviciu. "Tot scandalul s-a iscat pentru că mi s-a sugerat să dau ceva, iar eu am refuzat. Nu vreau să zic cine, unul dintre şefi. Oricum, n-am dat, că eu nu dau şpagă!", susţine afaceristul.

Problema e că, în urma incidentului, pe lângă amendă şi paguba creată prin confiscarea motorinei, petrolistul s-a trezit şi el cu o plângere penală din partea reprezentanţilor Vămii, pentru fals şi uz de fals, fiind acuzat că a achiziţionat motorina la negru. "Aberaţii! Doar există dovezi la firma de unde am cumpărat motorina. Nu sunt eu de vină că şi-au trecut adresa greşită şi că au greşit o cifră la CUI. Şi nici că datele din documente nu corespund cu cele ale motorinei din cisternă. Caracteristicile se mai schimbă pe parcurs...", se apără Bălaj.

Afaceri fantomatice

Lucrurile nu s-au oprit aici. După câteva luni, la primul control făcut la Balcali în ultimii cinci ani, inspectorii Finanţelor Publice Bihor au mai descoperit că în perioada noiembrie 2007-februarie 2008, firma lui Bălaj a cumpărat motorină de 509.975 lei de la o firmă fantomă.

La Registrul Comerţului, Robitum SRL apărea ca administrată de un cetăţean maghiar, Galambos Laszlo, şi avea sediul în apartamentul unei pensionare din Bucureşti. În plus, nu era înregistrată la Finanţe ca plătitoare de accize, cum ar fi fost normal în cazul unor firme profilate pe tranzacţii petroliere, şi nici n-a depus raportări ori declaraţii la organele fiscale, darămite să fi plătit vreodată vreun leu către stat. În aceste condiţii, concluzia finanţiştilor a fost că Robitum este, de fapt, o firmă fantomă folosită ca paravan de petroliştii care vor să-şi "spele" provenienţa combustibilului şi să scape, totodată, de plata accizelor.

Potrivit Codului Fiscal, deţinerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal, pentru care nu se poate face dovada plăţii accizelor, atrage plata acestora. Or, Balcali cumpărase motorina de la o firmă fantomă care nu putea face dovada plăţii, iar mai apoi a comercializat-o către staţii de distribuţie, fără să poată preciza - susţin inspectorii - denumirea clienţilor. În aceste cazuri, conform Codului, "plata accizei intră în obligaţia societăţii la care se întrerupe circuitul economic al produsului accizabil".

De altfel, Robitum apărea deja cu o manevră similară, într-o sesizare înaintată la DNA pentru o fraudă de 7 milioane de lei, prin neplata accizelor şi impozitelor către stat de pe urma vânzărilor de motorină către firma Ana Oil Sibiu.

Singur printre străini

Cum era de aşteptat, Bălaj a respins acuzaţiile. A contestat rezultatul verificărilor, motiv pentru care, la sesizarea Finanţelor Publice Bihor, la sediul Balcali au descins două echipaje de la Bucureşti. Unul, de la Direcţia Generală pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, iar celălalt de la Comisariatul General al Gărzii Financiare.

"Aveam doi inspectori la mine la firmă, un altul era cu cumnatul meu (n.r. - Călin Gal) şi altul la naşul meu (n.r. - Călin Vesa). Deci nici dacă voiau, cumnatul şi naşul n-ar fi putut să mă anunţe ori să mă ajute cu ceva", povesteşte petrolistul, admiţând astfel că parcă ar fi aşteptat totuşi un mic ajutor din partea celor doi şefi de instituţii.

Cert e că, după controale, Călin Bălaj s-a mai trezit cu un dosar penal. De astă dată, pe lângă fals şi uz de fals, era acuzat de evidenţierea, în acte contabile, a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni legale, sustragerea de la plata accizelor, deducerea ilegală a TVA şi a diferenţei de impozit pe profit aferentă cheltuielilor nedeductibile, prejudiciul total fiind de 332.720 lei.

"Nici n-am ştiut că mi s-a făcut dosar penal şi pentru povestea cu Robitum. Eu sunt de vină că ăia nu şi-au plătit obligaţiile?! Am cumpărat cu acte în regulă, iar apoi am vândut marfa mai departe. Să meargă la firmele la care am vândut, numele lor sunt trecute în acte, căci vânzările sunt înregistrate. Adevărul e că nu au vrut să verifice mai departe şi s-au oprit la mine. Şi numai din cauza rafinăriei", susţine Bălaj, insinuând că alta e miza controalelor la care e supus. "Sunt anumite persoane sus-puse care ar dori să cumpere rafinăria la preţ de nimic, dar noi nu vrem să vindem. Asta e tot!", declară petrolistul, refuzând orice nominalizare.

La păstrare

BIHOREANUL a descoperit însă că, în ciuda numeroşilor duşmani de care se plânge, petrolistul are totuşi şi câţiva prieteni. Fără de care nu se explică de ce, din ianuarie, de când dosarele sale au ajuns la Serviciul de Investigare a Fraudelor, şi până în prezent nimeni nu l-a întrebat nici măcar de sănătate.

Evident, afaceristul neagă şi pune tărăgănarea anchetei pe seama celor care au pus ochii pe rafinărie, interesaţi să-l ţină în şah. "Poliţiştii îmi ţin dosarele acolo, fără să mişte nimic şi se laudă că m-au terminat, că m-au prins cu nu ştiu ce. Eu aştept să mă cheme să lămurim totul", spune Bălaj, convins că, până la urmă, într-un fel sau altul, dreptatea va fi de partea lui. Cu pile sau fără...


BOICOT
Rafinărie cu probleme

Rafinăria Petrolsub, la care Călin Bălaj este acţionar împreună cu italianul Papalia şi cumnata lui Racz Attila, a tentat în trecut persoane importante - precum fostul şef al SRI Virgil Măgureanu, fostul deputat PDL Teodor Cladovan şi ministrul Vasile Blaga - care au contribuit la falimentarea şi apoi privatizarea dubioasă a acesteia. Blaga, care deţinea un pachet de 374.000 de acţiuni, şi-a angajat şi soţia ca traducător la Petrolsub, pe sume imense, iar fostul manager Cladovan a scăpat de urmărirea penală graţie intrării în Parlament.

05 Papalia.jpgCumpărată în septembrie 2008 cu 14,87 milioane de euro de Papalia (foto), Bălaj şi Merai, rafinăria nu şi-a reluat producţia, pentru că Petrom refuză să-i livreze materia primă. "Noi ar trebui să cumpărăm din export, ceea ce ar dubla preţul de producţie. Eu consider că ne boicotează. Încearcă să ne oblige să vindem rafinăria la preţ de nimic, în condiţiile în care pe lângă cele 14,87 milioane de euro plătite la cumpărare, am investit alte milioane pentru retehnologizare", spune Bălaj.

Declaraţia afaceristului este susţinută şi de faptul că, astă-primăvară, asociatul său, Antonino Papalia, a fost acuzat de cotidianul austriac Die Presse că ar fi unul din capii mafiei italiene care jefuieşte industria petrolieră din România.

Articolul a fost publicat chiar în timpul negocierilor pe care patronii Petrolsub le purtau cu oficialii OMV, acţionari principali ai Petrom, pentru ca societatea să reia furnizarea ţiţeiului. În urma dezvăluirilor, OMV a întrerupt negocierile. Papalia a dat în judecată, pentru calomnie, cotidianul austriac.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON