URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2009, 18:46

Criza îngheaţă taxele

Criza îngheaţă taxele PLĂTIŢI LA TIMP! Municipalitatea recomandă orădenilor să îşi achite la timp impozitele. Deşi penalităţile sunt aparent mici, de 0,1% pe ziua de întârziere, ele înseamnă de fapt o dobândă de 36% pe an. Mult peste limitele practicate de orice bancă!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă birurile datorate de orădeni nu vor scădea în 2010, măcar nu vor fi majorate.

La iniţiativa Primăriei, aleşii locali au hotărât să menţină impozitele şi taxele locale la nivelul din 2008, pentru a ajuta populaţia să treacă mai uşor peste greutăţile recesiunii. Dar şi pentru a fi siguri că vor încasa măcar acest minim prognozat...

Criogenie fiscală

Întrunit joi în şedinţă ordinară, Consiliul Municipal a votat rapid şi fără comentarii hotărârea privind impozitele şi taxele locale datorate de orădeni în anul 2010. La propunerea Primăriei, consilierii au stabilit în cea mai mare parte "îngheţarea" dărilor aproape de nivelul din anii anteriori.

14 Miculescu_1.jpgTănase Miculescu (foto), directorul adjunct al Direcţiei Economice din Primărie, autorul proiectului de hotărâre, apreciază că decizia va însemna în primă fază o scădere a veniturilor la bugetul local. "Dacă luăm în calcul că impozitele au fost menţinute la nivelul din 2009 sau chiar 2008, iar acestea vor fi atinse de inflaţie, atunci e clar că, în cifre reale, bugetul va încasa mai puţin. A trebuit să ţinem cont, însă, de faptul că 2010 este un an de criză şi că trebuie să protejăm cât mai mult populaţia", spune directorul.

Biruri pentru toată lumea

Miculescu susţine că pentru a compensa scăderea veniturilor din impozite şi taxe municipalitatea urmăreşte o mai bună colectare a acestora. "Vom pune un accent mai mare pe prinderea în evidenţe a acelor contribuabili care nu au declarat ori au declarat incorect proprietăţile, şi vom încerca o mai bună încasare a sumelor de la contribuabilii rău-platnici".

Anul acesta, municipalitatea a trimis restanţierilor nu mai puţin de 18.346 somaţii de plată, în 3.320 de cazuri a înfiinţat popriri pe conturi, iar în 81 de cazuri a cerut instanţelor să instituie sechestru pe bunuri. Iar la anul vor fi şi mai multe acţiuni de acest gen!

Pentru cei care speră că, amânând plata dărilor, vor scăpa de ele, directorul avertizează că neachitarea nu e o soluţie. Penalităţile de 0,1% pe zi de întârziere, aparent nesemnificative, înseamnă de fapt o dobândă de 36% pe an. "La acest nivel al penalităţilor, în doar doi ani şi opt luni suma datorată se dublează. Dacă înainte contribuabilii se mai puteau credita prin neplata la timp a impozitelor, pentru că dobânda era mai mică decât la bancă, acum acest lucru nu este posibil", explică Miculescu.

Leul diferenţă

Reprezentanţii municipalităţii spun că, de vreme ce impozitele nu au crescut semnificativ, orădenii nu ar trebui să aibă probleme cu plata lor. Impozitul pe clădirile persoanelor fizice a fost indexat doar cu 0,49%, şi asta doar pentru a ajunge la nivelul minim impus prin Hotărârea de Guvern 956/2009, privind impozitele şi taxele locale pe 2010.

Concret, impozitul pe o garsonieră cu o suprafaţă construită desfăşurată de 36 mp, pentru care în 2009 proprietarul a plătit 69 lei, va creşte anul viitor la 70 lei. Impozitul pe 2010 pentru un apartament cu două camere cu o suprafaţă de 60 mp va fi de 102 lei, iar obligaţia faţă de bugetul local aferentă unui apartament de trei camere cu 76 mp va fi de 128 lei, cu un leu mai mult decât în 2009! Pentru o casă de mărime medie, cu o suprafaţă utilă desfăşurată de 149 mp, impozitul va fi de 265 lei, cu 1,8 lei mai mult decât anul acesta.

Chiar şi impozitul pe autovehicule a fost menţinut la nivelul minim stabilit prin HG 956. Suma datorată pentru o maşină de până la 1.600 centimetri cubi, unde intră şi clasica Dacie, va fi de 56 lei, cu 2 lei mai mult decât în 2009. În schimb, pentru un autoturism de peste 3.001 cmc, cum ar fi celebrul Audi Q7, se vor majora de la 2.112 lei la 2.320 lei în 2010. Cât o Dacia veche!

Bonificaţii şi reduceri

14 Dan Octavian.jpgPentru a veni în sprijinul orădenilor bun-platnici, municipalitatea a majorat de la 5% la 8% reducerea de impozit acordată contribuabililor care îşi vor achita impozitele înainte de sfârşitul primului trimestru al anului 2010. "De această facilitate se vor bucura în primul rând pensionarii, o categorie socială care îşi achită întotdeauna impozitele în avans tocmai ca să nu acumuleze datorii", spune consilierul local Dan Octavian (foto).

La fel, Consiliul Local va reduce în 2010 de la 1,4% la 1,2% impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice. Acesta a mai fost redus de la 1,6% în 2008 la 1,4% în 2009. "Măsura este un stimulent financiar direct pentru sectorul privat, care trebuie ajutat să treacă perioada de criză", declară consilierul. Pe scurt, impozitele pe 2010 au fost gândite astfel încât, dacă nu pot îmbogăţi Oradea, măcar să nu sărăcească orădenii, şi aşa "taxaţi" de criză...


MILIONUL LIPSĂ
1.050.000
lei va pierde municipalitatea prin acordarea bonificaţiei de 8% orădenilor care îşi achită taxele în primul trimestru din 2010


BIRURI SPECIALE
Taxe cu dedicaţie

Începând din 2010 municipalitatea va introduce, pe lângă impozitele existente, încă trei taxe speciale. Cea de salubritate, de 14 lei pe persoană pe lună, are scopul de a-i determina pe orădeni să încheie contracte cu singurul operator licenţiat din Oradea, care este RER Ecologic.

La rându-i, taxa specială pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric a fost gândită să impoziteze orădenii care au lăsat în paragină imobilele din zona centrală şi să-i scutească de impozit pe cei care au investit în reabilitarea acestora.

Taxa specială pentru ordine publică va supra-impozita localurile care funcţionează după ora 23 în cursul săptămânii, respectiv după ora 24 vinerea şi sâmbăta. Măsura a fost luată şi pentru a limita numărul barurilor care tulbură liniştea orădenilor.

Banii colectaţi din fiecare aceste trei taxe speciale vor fi cheltuiţi în funcţie de sursa din care provin, pentru plata serviciilor prestate de RER Ecologic, pentru reabilitarea clădirilor istorice, respectiv pentru menţinerea ordinii şi curăţeniei în jurul localurilor care funcţionează pe timpul nopţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON