URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2010, 08:26

Care pe (par)care: Începe bătălia pe locurile de parcare!

Care pe (par)care: Începe bătălia pe locurile de parcare! LA CERERE. Parcările dintre blocuri vor fi amenajate de municipalitate şi date asociaţiilor de proprietari, care le vor atribui doritorilor direct sau prin licitaţie. "Nu e o impunere, este o chestie opţională. Dacă asociaţia de proprietari doreşte, semnăm un contract de asociere şi le preia, dacă nu, nu", explică primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutuma spune că locul de parcare de lângă bloc reflectă statutul deţinătorului chiar mai fidel decât maşina. Cu cât parcarea e mai bine poziţionată, cu atât proprietarul este mai "bazat".

Acesta este şi motivul pentru care deţinătorul îşi marchează teritoriul cum poate mai bine: îşi vopseşte numărul pe asfalt, "ocupă" locul cu lăzi sau îl îngrădeşte cu lanţuri. Încălcarea domeniului se lasă cu portiere zgârâiate, cauciuri tăiate sau chiar cu "corecţii" fizice! Ca să pună capăt "luptelor", Consiliul Local a adoptat săptămâna trecută un regulament privind atribuirea locurilor de parcare de la domiciliu, menit să împartă cam 9.000 de parcări la... 75.000 de maşini!

De bunăvoie şi nesilit...

Regulamentul privind atribuirea locului de parcare la domiciliu a fost rumegat aproape un an de zile. A fost retras de trei ori de pe ordinea de zi a deliberativului local, a fost ciuntit, reformulat, dar în final tot a fost votat. Consiliul Local l-a adoptat săptămâna trecută în forma finală, iar acum Primăria aşteaptă viza de legalitate a Prefecturii ca să îl pună în practică deja din ultimul trimestru al acestui an.

Pentru reducerea birocraţiei, din ordinul primarului Ilie Bolojan, iniţiatorii regulamentului au redus la minim implicarea municipalităţii în distribuirea locurilor de parcare. "Vom încheia cu asociaţiile de proprietari un contract de asociere pe cinci ani, le vom preda locurile de parcare numerotate şi marcate, dar de atribuire, de întreţinerea lor şi de încasarea taxei se vor ocupa asociaţiile. Primăria nu are personal care să se ocupe şi de această sarcină", a declarat primarul pentru BIHOREANUL.

Mai mult, conform regulamentului, atribuirea locurilor de parcare nici măcar nu e obligatorie. Dacă membrii cer asociaţiei să le distribuie parcările, acestea le preiau, dacă nu, parchează fiecare unde poate. Ca până acum!

Rezervat!

Sistemul este simplu: fiecare proprietar de maşină din bloc va avea dreptul la un loc de parcare. Excepţie fac autovehiculele de transport marfă, de călători sau cele peste 3 tone. Dacă numărul parcărilor este mai mare decât al solicitărilor, asociaţia de proprietari va atribui locurile în funcţie de data depunerii cererii, în schimbul unei taxe de 80 lei pe an. Taxa se indexează anual, iar pentru 2011 a fost deja majorată la 90 lei!

În cazul în care mai mulţi vecini se bat pe aceeaşi parcare, asociaţia de proprietari va organiza o licitaţie la faţa locului. Licitaţia porneşte de la taxa anuală, iar la fiecare strigare suma va creşte cu 10 lei. Când toate locurile au fost adjudecate, comisia face o listă cu "câştigătorii" şi cu locurile atribuite, şi o înaintează municipalităţii. Atribuirea se face pe trei ani cu condiţia ca deţinătorii locurilor de parcare să îşi reconfirme până la data de 30 noiembrie a fiecărui an rezervarea pe anul viitor şi să pătească taxa anticipat! Asociaţia adună toţi banii, îşi reţine 10% din sumă pentru întreţinerea parcajelor, iar diferenţa o varsă municipalităţii, care va amenaja din banii strânşi noi parcări.

În schimbul taxei, orădenii primesc un abonament cu numărul locului de parcare rezervat în cursul săptămânii între orele 16.00-07.00, iar de sâmbătă dimineaţă de la ora 7.00 până luni la aceeaşi oră. Documentul va fi afişat pe bordul maşinii, ca să certifice organelor de control că proprietarul ei este îndreptăţit să parcheze acolo, pentru a nu fi amendat...

"Veniţi şi ridicaţi!"

07 Cristian Beltechi.jpgReprezentanţii municipalităţii sunt convinşi că va fi "bătaie" pe locuri. "În mod cert vom repartiza toate cele 2.000 de locuri de parcare pe care le-am amenajat în ultimii doi ani", spune iniţiatorul regulamentului, Cristian Beltechi (foto), directorul Administraţiei Imobiliare Oradea. AIO a marcat deja locurile de parcare pe artere ca Aleea Forajului, Constantin Noica, Nufărului, Simion Mehedinţi, Ovidiu Densuşianu şi amenajează altele pe străzi ca Italiană, Călugăreni, Podului şi altele.

Directorul spune că atribuirea parcărilor va face ordine în curtea blocurilor. "Când fiecare proprietar de maşină va avea locul lui nu vom mai vedea în parcări nici rable abandonate, nici vânzători care îşi ţin câte trei maşini la bloc", spune Beltechi.

Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări din cadrul AIO, se va ocupa de disciplinarea şoferilor. "În zonele unde se vor atribui locuri, începând cu ora 16 vom avea oameni în teren. Dacă atunci când vine de la muncă orădeanul îşi găseşte locul ocupat, va putea suna la dispeceratul Poliţiei comunitare, iar un echipaj se va deplasa la faţa locului, unde fie va bloca roata maşinii, fie va ridica autovehiculul", zice Şimon. Cum amenda variază între 150 lei şi 500 de lei, este de aşteptat ca şoferii să se disciplineze rapid.

La mica înţelegere

07 Ionut Simon.jpgŞeful Serviciului Parcări nu crede, însă, că se va ajunge până la ridicări de maşini. "Poate la început vor fi unele discuţii, dar lucrurile se vor rezolva din mers. În Cluj, de exemplu, dacă mergi în vizită şi parchezi pe locul cuiva, nu-ţi dă nimeni în cap. Şoferii s-au obişnuit şi îşi lasă pe parbriz un bilet cu numărul de telefon. Când ajunge acasă, omul îţi dă un apel, vii, îţi muţi maşina şi nu e nicio tragedie", povesteşte Ionuţ Şimon (foto).

Şeful parcărilor este convins că aşa cum regulamentul a rezolvat problema parcărilor rezidenţiale în oraşe ca Arad, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Piatra Neamţ sau Bucureşti, o va face şi în Oradea. "În primăvară am făcut un inventar şi am identificat 9.000 de locuri care ar putea fi marcate şi atribuite asociaţiilor deja de mâine. Majoritatea sunt în zonele aglomerate, de blocuri, aşa că ar putea rezolva punctele de tensiune", spune Şimon, convins că acolo unde orădenii au fiecare un loc de parcare, chiar dacă nu la scara blocului, parcările rezidenţiale nu vor avea mare trecere. Pentru că n-are niciun sens să plătească pentru un petec de asfalt pe care oricum îl ocupă gratuit..


BANI PENTRU PARCĂRI
162.000
lei ar putea încasa municipalitatea anul viitor numai din taxa minimă de închiriere a locului de parcare la domiciliu


CU PÂRA LA PREFECT
"Este ilegală!"

07 Dorin Corches.jpgÎndelung aşteptat de orădeni, regulamentul de atribuire a locurilor de parcare are toate şansele să fie atacat în contencios administrativ de către prefectul Gavrilă Ghilea. Hotărârea privind regulamentul a fost adoptată la limită, cu doar 19 voturi "pentru", deoarece consilierii PDL s-au abţinut de la vot, pregătind calea unui viitor atac în instanţă. "Colegii noştri jurişti au analizat materialul şi concluzia e că hotărârea nu respectă prevederile legale", susţine Dorin Corcheş (foto), şeful consilierilor PDL.

Corcheş a refuzat să-şi argumenteze afirmaţia, dar spune că, dincolo de neregulile de formă, regulamentul are probleme de fond. "E dificil să gestionezi un portofoliu de locuri de parcare când la circa o mie de locuri de parcare ai 75.000 de maşini. Ce se întâmplă cu cei care nu prind un loc?", întreabă consilierul. De parcă aceste maşini nu ar avea şi în momentul de faţă un loc pe care parchează...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Creati premisele pt. furt si trafic de influenta
De parca asociatiile de proprietari nu ne jecmanesc destul, mai dati-le si alte ocazii. Cite din cele (doar) 100 de calculatoare oferite de Primarie asociatiilor de proprietari (peste 700 de asociatii in Oradea) au fost returnate? Mai mult de jumatate? Ca doar hodorogii si babetele de la asociatii nu stiu sa foloseasca calculatorul, stiu doar sa-si vare mana pana la umar in buzunarele noastre. Si ale Primariei uneori, ca nu platesc furnizorii (regii autonome subordonate Primariei). Dar Primaria le da in continuare pe mana "painea si cutitul" in loc sa-i denunte, sanctioneze si sa le retraga atestatele. Domnilor Bolojan, X, Y, sau Z din Primarie: sunteti complici la FURT. O sa faca asociatiile cu parcarile ce-au facut si cu banii nostri: o sa-si faca lor partea, si atat.
Postat 30 Iunie 2010, 10:12 de Castelo
C-asa-i in tenis!!!
Din ce spune Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări din cadrul AIO, intelegem ca cei care abuziv si-au amenajat parcari in gradinile sau spatiile verzi dintre blocuri (unele marcate tot abuziv cu insemne de parcare pt. handicapati) raman bine-merci cu locuri de parcare gratis. C-asa-i in tenis!!!
Postat 30 Iunie 2010, 09:59 de Tiriac
REZOLVARE BUNA
Toata stima...asa se procedeaza si in occident. Vrei parcare la "scara" platesti. Chestia cu talc este daca toti banii ce se vor colecta vor merge pe alte parcari!?! Daca "initiativele" d-nei viceprimar s-ar fi implinit, in acest moment aveam toate parcarile private, "vopsite" corespunzator, iar purcoiul de bani lua calea unor conturi private. Desi nu sunt adeptul administratiei Bolojan in multe initiative, de data asta...jos palaria!
Postat 29 Iunie 2010, 22:47 de broscoi
Porches guita de zor
Porches asta huita de zor, doar-doar il baga in seama cineva.
Postat 29 Iunie 2010, 12:49 de Porches
iei de la cine are !!
Trebuie de undeva scosi bani pentru ca sa se faca alte locuri de parcare si tot as a mai departe, daca saracu nu vrea sa plateasca sa nu plateasca, dar cel care are bani si vrea sa dea, atunci de ce sa nu ii IEI ??
Postat 29 Iunie 2010, 09:29 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON